Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Usunięcie dysku z bocznego paska w Finder

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mikato

Mikato
  • 160 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 17:26

Witam, mam problem... jak się pozbyć tego dysku z paska bocznego w Finderze? Wydaje mi się, że jakieś ustawienie w systemie doprowadziło do tego, że miałem tak w starym Lionie i teraz zainstalowałem nowego Mountain Liona i po ustawieniach też mi się pojawiło.

#2 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 17:44

PPM -> usuń z paska bocznego

#3 Mikato

Mikato
  • 160 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 17:50

Niestety nie działa, znaczy się działa ten sposób, ale po jakimś czasie wraca ten dysk z powrotem. Jak to usunąć na stałe?

#4 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 06 sierpnia 2012 - 18:19

Może: Preferencje Findera > Pasek boczny ?

#5 Mikato

Mikato
  • 160 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 18:27

Nie no pasek boczny odpada, ale zauważyłem że ten dysk powraca tylko po ponownym uruchomieniu komputera, jak go usunę po restarcie to nie ma go do ponownego wykonania restartu. Cholera... co ja ustawiłem, że mi się to pojawiło :D to nie mam zielonego pojęcia i nie mogę dojść, zaznaczam, że już tak miałem na starym Lionie...

#6 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 18:48

Aż głupio mi to pisać, ale chyba tym razem czas to powiedzieć: Napraw uprawnienia. Zgaduję że twoje ustawienie nie może się zapisać bo brakuje mu uprawnień.

#7 Mikato

Mikato
  • 160 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 18:51

Aż głupio mi to napisać, ale to nie uprawnienia, na starym systemie też myślałem, że naprawa uprawnień może pomoże, ale niestety nie pomogła więc przypuszczam, że i teraz nie pomoże.

#8 cinkibolek

cinkibolek
  • 402 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 18:56

Oczywiscie ze nie bo ustawienia zapisuja sie w katalogu domowym, a naprawa uprawnien tego katalogu nie rusza. Najpierw warto poszytać jak jakie funkcje działaja, a potem pisać. Widze ze tutaj na forum naprawa uprawnien to cos jak 'sprawdzanie logow otl' w win, recepta na wszystko hehe. Ale mozesz te uprawnienia sprawdzic recznie i recznie je naprawic jakby byly zle, niestety nie powiem ci w jakim to pliku siedzi, pewnie sidebar w nazwie ma. com.apple.sidebar.plist czy jakos podobnie. Oczywiscie w katalogu domowym go szukaj.

#9 Mikato

Mikato
  • 160 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 19:20

Właśnie się dowiedziałem na IRC-u, że jest to podobno przypadłość czyli tzw. Bug, który już od Lion-a się zaczął więc myślę, że temat można zamknąć no chyba, że komuś uda się ten bug jakoś ominąć i mi pomóc :)

#10 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 21:58

Faktycznie naprawa uprawnień urosła do rangi panaceum, dobrze że ostatnio rzadziej się o niej słyszy ... ale tym razem to faktycznie mogą być uprawnienia. Jeżeli automatyczna naprawa nie poprawia katalogów domowych, to zróbmy to ręcznie, za to hurtem:

W terminalu przejdź do katalogu domowego `cd ~`
Przejmij (prawie) wszystkie pliki na własność `sudo chown -R twój_login *`
Nadaj sobie uprawnienia `chmod -R u+rw *`

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 07 sierpnia 2012 - 10:32

Tylko po co? To jest .plist popsuty raczej.

#12 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 07 sierpnia 2012 - 20:10

Jęśli plik jest popsuty to to faktycznie nie pomoże ... ale skoro da się go poprawnie odczytać, to ja bm stawiał na brak prawa do zapisu. Wiesz może który plik za to odpowiada?

#13 cinkibolek

cinkibolek
  • 402 postów

Napisano 07 sierpnia 2012 - 20:18

Juz podalem wskazowke wiec co powinienes zrobic to:
[url]https://www.google.pl/search?q=sidebar+plist&sugexp=chrome,mod=3&sourceid=chrome&ie=UTF-8#hl=pl&sclient=psy-ab&q=finder+sidebar+plist&oq=finder+sidebar+plist&gs_l=serp.3..0i19.4280.5796.0.6143.9.9.0.0.0.3.223.1535.0j7j2.9.0...0.0...1c.uqrri0vdAv4&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&fp=b28c68a6724cafae&biw=1366&bih=643[/url]

Jak jest popsuty do go usun, odbuduje sie. Najlepiej to odrazu usunac bez kombinowania z prawami.

+ przeladowac findera (nie wiem czy pomoze) ale wylogowanie na pewno.

#14 Mikato

Mikato
  • 160 postów

Napisano 09 sierpnia 2012 - 14:12

Dobra, jeśli kogoś to jeszcze interesuje mam rozwiązanie, które jest proste i bez żadnego grzebania pod machą systemu. Polega ono na tym, że trzeba tylko odpalić Findera, potem jego preferencje, i tam po kolei po odznaczać ptaszki we wszystkich zaznaczeniach. zamknąć preferencje, odpalić je ponownie i z powrotem pozaznaczać wszystkie, albo te, które chcemy i gotowe, po restarcie systemu już tego cholerstwa nie mam. Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych