Witam serdecznie,
Mam dość nietypowy problem. Otóż zauważyłem, że w Word 2011 na liście dostępnych czcionek, nie wyświetla wszystkich czcionek zainstalowanych w systemie. Pobrałem i zainstalowałem czcionkę Sagoe UI (standardowa czcionka TTF w Windows 7). Niestety nie jest ona widoczna na liście wyboru czcionek. Ale co ciekawe, w przypadku TextEdit nie ma problemu z wyborem powyższej czcionki z listy. Jeśli otworzę dokument Word'a zawierający powyższą czcionkę, to nie ma żadnego problemu z edycją (a i nazwa czcionki jest widoczna na pasku z listą czcionek), ale gdybym miał ją wybrać z listy samodzielnie - nie jest już dostępna.
Powyższa czcionka to tylko przykład, problem dotyczy wielu czcionek zainstalowanych w systemie. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak zaradzić temu problemowi?
Pozdrawiam

Word 2011 - nie wszystkie fonty zainstalowane w systemie są dostępne
Rozpoczęty przez
Kaminsky
, 04 sie 2012 21:14
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 sierpnia 2012 - 21:14
Napisano 05 sierpnia 2012 - 21:11
Office nie korzysta z /Library/Fonts, tylko z /Library/Fonts/Microsoft Office (albo samo Office). Wrzuć ją tam i będzie.
Napisano 05 sierpnia 2012 - 21:35
Nie do konca, office wrzuca tam swoje FONTY ale korzysta z tych i z tych.
Napisano 05 sierpnia 2012 - 23:48
Spróbuj wyczyścić cache FONTÓW MS Office. MS Office powinien załadować brakujące przebudowując swoją pamięć podręczną.
Napisano 06 sierpnia 2012 - 13:41
Dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc. Niestety wrzucenie FONTÓW do folderu Microsoft w Fonts czy wyczyszczenie cache nic nie zmieniło 
Nawet zastosowanie rad z tej strony Third-party installed font does not appear in the font list in Word for Mac również nic nie dało (w trybie safe mode jest tak samo). Najwidoczniej Office dla Maca jest dość wybredny i wygląda na to, że muszę się z tym pogodzić. Co ciekawe, jeśli nazwę FONTU wpiszę "z palca" - działa.
Pozdrawiam

Nawet zastosowanie rad z tej strony Third-party installed font does not appear in the font list in Word for Mac również nic nie dało (w trybie safe mode jest tak samo). Najwidoczniej Office dla Maca jest dość wybredny i wygląda na to, że muszę się z tym pogodzić. Co ciekawe, jeśli nazwę FONTU wpiszę "z palca" - działa.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych