Mam taki problem, Pismo mi nie bootuje zadnej dystrybucji linuxa (i FreeBSD), a wszystko sie dzialo od momentu gdy podczas innego problemu zresetowalem PMU, PRAM, OF. Dodam zeby smieszniej bylo tloczony Tiger i wypalany classic sie bootuja (to jest mac NewWorld). Dystrybucje jakie probowalem zabotowac to ubuntu (tloczone), gentoo (universal i minimal), slacintosh, crux, PLD, yellow dog linux (4.1 i 5.0.2). Wszystkie plyty poza ubuntu nagrywalem cdrecordem z ubuntu pc. Naped w jakim bootuje to Toshiba SD-R2412 (combo). Botowanie z C i D nie dziala nawet z tloczona panthera, tylko z altem dziala mi bootowanie mac'osowych systemow (wczesniej i linuxowych). Dysk sformatowalem na unixowa partycje (nie mam troxa zeby wyjac dysk i sprobowac bez dysku zabootowac).
Po wcisnieniu alt i wybraniu plyty CD robi sie czarny ekran dysk pracuje ale naped cd nie wydaje dzwieku jakby bootwal, podlaczylem tez Pismo pod monitor zewnetrzny i po wybraniu cd jako zrodla bootowania monitor sie wygasza (wchodzi w stan czuwania).
aha wszystkie dystrybcuje sa wersjami PowerPC.
probowalem tez bootowac yellowdoga 5.0.2 z poziomu OF, po wydaniu komendy:
boot cd:,\\yaboot
pisze ze nie moze otworzyc CD

Powerbook Pismo nie bootuje linuxow
Rozpoczęty przez
maryo666
, 15 sie 2007 16:07
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 15 sierpnia 2007 - 16:07
Napisano 17 sierpnia 2007 - 11:18
jesli masz oryginalny naped z pismo to sprobuj z niego zabootowac.
Napisano 17 sierpnia 2007 - 13:29
jesli masz oryginalny naped z pismo to sprobuj z niego zabootowac.
dokładnie - zazwyczaj problem dotyczy nieoryginalnych napedów i najczestsze objawy to bootowanie z Altem i niebootowanie z C
Napisano 17 sierpnia 2007 - 15:50
Niestety nie mam oryginalnego napedu, dostepu do innego niz ten co posiadam niestety tez nie. Akurat nie zganial bym na naped skoro wczesniej bootowal linuxy. Darwina zabotowal ;P a w Panterze w startup disk widzi pantere, darwina a linuxa juz nie (chodzi o plyty botowalne a nie instalacje na dysku).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych