Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kopiowanie na i z karty SD

• Zamknięty Temat jest zamknięty
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 kumbhaka

kumbhaka
  • 24 postów

Napisano 31 lipca 2012 - 10:45

Witam, nie mogę skopiować ani wkleić na kartę SD żadnych danych. Mam dwie różne karty i to samo. Mam tylko uprawnienia do odczytu. Przełączanie suwaka do blokowania nic nie daje. Importowanie zdjęć przez IPhoto działa poprawnie. Ale traktowanie karty jako dysku jest niemożliwe. Proszę o pomoc.

#2 YABBA235

YABBA235
  • 476 postów

Napisano 31 lipca 2012 - 11:27

Niech zgadnę: system plików na karcie windowsowy, a pod windowsami na karcie można normalnie zapisywać ? Wpisz w terminalu polecenie mount i sprawdź,czy karta nie została zamontowana w trybie tylko do odczytu, jeżeli tak to znaczy że os x uznał ją za niewłaściwie "wysunietą", w takim wypadku os x zawsze montuje tylko w trybie do odczytu.

#3 kumbhaka

kumbhaka
  • 24 postów

Napisano 31 lipca 2012 - 11:31

Zgadłeś, to znaczy, że nie ma rozwiązania dla tego problemu ?

#4 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 31 lipca 2012 - 11:35

Są dwa rozwiązania: 1. Instalujesz darmowy: NTFS-3G for Mac OS X lub kupujesz: NTFS for Mac® OS X 10 / Tuxera NTFS for Mac - te programy pozwolą na zapis danych na nośnikach z systemem plików NTFS. 2. Formatujesz kartę na MS FAT 32 i wtedy bez problemu będziesz mógł zapisywać dane bez instalacji dodatkowego oprogramowania.

#5 YABBA235

YABBA235
  • 476 postów

Napisano 31 lipca 2012 - 11:39

Tego nie powiedziałem, w moim przypadku pomogło sformatowanie karty pod os x systemem widowsowym fat32 ( lub fat16 ) , no i trzeba pamiętać aby "odmontowywać" kartę obojętnie czy to pod windą czy os-em, a nie od razu wyciągać z czytnika :)

---------- Wpis dodano o 12:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:36 ----------

Są dwa rozwiązania:

1. Instalujesz darmowy: NTFS-3G for Mac OS X lub kupujesz: NTFS for Mac® OS X 10 / Tuxera NTFS for Mac - te programy pozwolą na zapis danych na nośnikach z systemem plików NTFS.

2. Formatujesz kartę na MS FAT 32 i wtedy bez problemu będziesz mógł zapisywać dane bez instalacji dodatkowego oprogramowania.

Raczej nie miał na karcie systemu ntfs :), jak już to fat32 ( lub fat16 ).

Nikt nigdzie nie mówił o instalowaniu jakiś zewnętrznych driverów - akurat ntfs-3g nie jest zbyt stabilny, zamiast niego polecam paragon ntfs for mac ( płatny ), tylko po co, do zapisu na kartach pamięci ??
Do tego wystarcza drivery w os x.

#6 kumbhaka

kumbhaka
  • 24 postów

Napisano 31 lipca 2012 - 12:14

"w moim przypadku pomogło sformatowanie karty pod os x systemem widowsowym fat32 ( lub fat16 )" - to mi się podoba, tylko jak to zrobić ? :-)
Trzeba coś ściągnąć ?

---------- Wpis dodano o 13:14 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:55 ----------

Spróbowałem sformatować za pomocą Narzędzia Dyskowego, ale pole "Format" jest nieaktywne, więc nie mogę nic zmienić :-/

#7 YABBA235

YABBA235
  • 476 postów

Napisano 31 lipca 2012 - 13:08

Nic nie musisz ściągać, wszystkie potrzebne rzeczy ma os x - "narzędzia dyskowe". W nich masz zakładkę "wymaż", klikasz ją i kasujesz całą pamięć karty. Masz też zakładkę "partycje", tworzysz jedną windowsową i już :).

#8 kumbhaka

kumbhaka
  • 24 postów

Napisano 31 lipca 2012 - 14:24

Jak już nadmieniłem, opcje o których piszesz są nieaktywne.

#9 YABBA235

YABBA235
  • 476 postów

Napisano 31 lipca 2012 - 14:40

Zawsze możesz zrobić format vfat32 pod windowsem :) Jeżeli po tym karta nie będzie się normalnie montować pod os x, to już nie wiem :confused:

#10 AbuOsman

AbuOsman
  • 113 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 31 lipca 2012 - 14:55

A może jest zabezpieczona przed zapisem? (Mają taki dzyndzelek z boku.)

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 31 lipca 2012 - 16:53

ILE RAZY będzie jeszcze ktoś wałkował 'nie piszę na dysk zewnętrzny, bo mam na nim NTFS'? Samodzielności trochę, a nie z byle drobiazgiem od razu wątki zakładać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych