Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Pro - klawiatura w PL Apple Store

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mike.Troy

Mike.Troy
  • 26 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 lipca 2012 - 13:20

Witam, mam zamiar kupic rMBP w Polskim Apple Store Online, i nie wiem jaką klawiaturę dostanę zaznaczając opcję "Podświetlana klawiatura (polska) i podręcznik użytkownika (polski)" zwracam uwagę na to, że chciałbym mieć klawiaturę taką jaka jest sprzedawana w PL (np iSpot) czyli to jest chyba "interional english" z normalnym jak dla mnie układem klawiszy, a nie taką z zamienionym "Z" i "Y"

#2 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 29 lipca 2012 - 14:22

Polski uklad klawiatury zawiera w sobie literki "Ą", "Ę" itd w miejscu gdzie powinny byc nominalnie nawiasy, srednik itp itd. Jesli o najprostsza klawiature Ci chodzi, to polecam wybor klawiatury USA. Jedyna roznica to poziomy Enter zamiast tego w ksztalcie odwroconego L. Sam zamawiam komputery tylko z taka klawiatura.

#3 Sebol

Sebol
  • 501 postów

Napisano 29 lipca 2012 - 23:08

koyoot, co Ty gadasz? polska klawiatura to ta z pionowym enterem, żadnych polskich znaków, robi się je standardowo altem

#4 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 29 lipca 2012 - 23:31

@Mike.Troy: Dostaniesz dokładnie taką jaką chcesz. Ta o której pisze koyoot (polskie znaki zamiast nawiasów itd.) to klawiatura z układem polski maszynistki.

#5 Mike.Troy

Mike.Troy
  • 26 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 lipca 2012 - 23:37

czyli jesli np zamowilbym macbooka w ispot to dostalbym klawiature qwerty (interional english) a jak w pl apple store online wybierajac opcje klawiatura pl, to qwertz? edit: @Michalek: ok dzieki :)

#6 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 30 lipca 2012 - 00:13

Jak zamówisz i dostaniesz, to powiedz co dostałeś żeby rozwiać wątpliwości.

#7 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 30 lipca 2012 - 01:23

koyoot, co Ty gadasz? polska klawiatura to ta z pionowym enterem, żadnych polskich znaków, robi się je standardowo altem

Dziwne. A przysiaglbym ze widzialem na allegro tego typu MBP z taka klawiatura z polskiej dystrybucji...

#8 seeadv

seeadv
  • 688 postów

Napisano 30 lipca 2012 - 05:55

Także nie jestem do końca przekonany co z tą polską klawiaturą, zamówiłem do swojego MBA klawiaturę USA (na infolinii Apple dostałem informację że to płaski enter, układ qwerty).

Sugerując się klawiaturą bezprzewodową MacBook z polską klawiaturą miałby właśnie osobne klawisze z polskimi znakami co osobiście uważam za bezsens.
Wystarczy wejść na Klawiatura bezprzewodowa Apple — angielska (USA) - Apple Store (Polska) i po prawo zmieniać kraj, zmieniać będzie się też zdjęcie klawiatury.

Tutaj jednak też jest coś pokręcone, bo klawiatura wireless USA ma qwertz, ale już przewodowa USA ma qwerty..
http://store.apple.c...110Z/B?fnode=56

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 lipca 2012 - 08:01

Klawiatura - polski: Klawiatura Apple z polem numerycznym - Polski - Apple Store (Polska)
Klawiatura standardowa - Int English: Klawiatura Apple z polem numerycznym - Angielski (międzynarodowy) - Apple Store (Polska)

Warto czasem się zastanowić, a jak się nie wie, to lepiej iść do Cortlandu. Także nie słuchaj Sebola, bo się myli tym razem.

---------- Wpis dodano o 09:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 08:58 ----------

Zapytaj o MBPr w Cortlandzie, bo mieli kilka na stanie, a z AOS, będziesz na 100% czekać.

#10 Sebol

Sebol
  • 501 postów

Napisano 30 lipca 2012 - 11:05

Klawiatura - polski: Klawiatura Apple z polem numerycznym - Polski - Apple Store (Polska)
Klawiatura standardowa - Int English: Klawiatura Apple z polem numerycznym - Angielski (międzynarodowy) - Apple Store (Polska)

Warto czasem się zastanowić, a jak się nie wie, to lepiej iść do Cortlandu. Także nie słuchaj Sebola, bo się myli tym razem.[COLOR="Silver"]

Kajam się, zawsze byłem pewien, że takiego "cuda" nie ma. Przepraszam za wprowadzenie w błąd :)

#11 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 30 lipca 2012 - 11:10

Z tym, że chodzi o klawiaturę wbudowaną w MBPR a nie zewnętrzną.

#12 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 lipca 2012 - 11:26

Z tym, że chodzi o klawiaturę wbudowaną w MBPR a nie zewnętrzną.

Od czasu AOS, wydawało mi się, że robią też wbudowane. Mogę być w błędzie.

#13 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 30 lipca 2012 - 11:31

Jeszcze nie widziałem na forum wątku: "Zamówiłem MacBooka z klawiaturą polską, a dostałem to coś z ąę". Pytanie brzmi: Czy to dlatego że wszyscy przezornie wybierają English International albo US, czy może dlatego że Apple jednak ma niespójne nazewnictwo. Tak czy siak czekam na ten dzień aż ktoś to zamówi i się podzieli.

#14 Mike.Troy

Mike.Troy
  • 26 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 sierpnia 2012 - 18:39

Macbook już do mnie doszedł, klawiatura jest taka jaką chciałem, czyli tzw. PL Programisty (dokładnie taka jaką posiadają komputery mac w iSpotach) wszystko się zgadza, ogólnie jestem zadowolony i pozytywnie zaskoczony tym komputerem. Naprawdę robi wrażenie :)

#15 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 27 sierpnia 2012 - 13:17

A którą opcję zaznaczyłeś? Wrzucisz zdjęcie?

#16 Prodromos76

Prodromos76
  • 24 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 16:45

No więc chyba nadszedł ten dzień, kiedy ktoś źle zamówił - zamówiłem w AOS MBA z polską klawiaturą i jest we mnie myśl, że to dostanę to coś z "ą" i "ę". Zawsze myslałem, że taka klawiatura to polski maszynistki, a nie po prostu polski. Mylę się i dostanę bardzo narodową klawiaturę? Zamawiał ktoś już tak?

#17 MurcieFan

MurcieFan
  • 1 415 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 czerwca 2013 - 16:53

Zawsze możecie w ciągu 10 dni zwrócić towar bez podania przyczyny :-) To prawo powstało właśnie w takim celu.

#18 Prodromos76

Prodromos76
  • 24 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 17:02

Tak, wiem, ale nie o to pytam. Wyjeżdżam i komputer był mi potrzebny, a to konfiguracja na zamówienie, nie zdążę z kolejną. Swoją drogą, Apple powinno zweryfikować nazewnictwo tych klawiatur, co nie zmienia faktu, że ze mnie pierdoła.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych