Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kodowanie w Mail

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 29 listopada 2005 - 10:37

Czy ktoś może wie, jak ustawić na stałe kodowanie w mailu takie żeby w PC mogli normalnie (np. bez znaków zapytania w miejscu spacji) odczytywać maile? Chodzi mi o Central European ISO Latin 2.

#2 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 29 listopada 2005 - 10:44

Wyłącz Mail, otwórz okno terminala i wpisz:

sudo defaults write com.apple.mail NSPreferredMailCharset "ISO-8859-2"
[enter]

Powinna być OK.

#3 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 29 listopada 2005 - 11:16

A to są jakieś problemy? Ja się nie spotkałem, nikt się nie skarżył :roll:

#4 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 29 listopada 2005 - 20:12

Ano są problemy, ludzie skarżą się, że przychodzą krzaczki w mailach, albo wogóle tekstu nie widać tylko sam załącznik, etc. Z tym terminalem zrobiłem jak napisano, ale po wejściu w MESSAGE - Text encoding dalej mam automatic.... Nie powinno być czasem zaznaczonej innej opcji po tym wpisie w terminalu ????

#5 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 listopada 2005 - 22:34

http://archiwum.myap...p?p=19118#19118

#6 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 16 grudnia 2005 - 21:04

Re: Kodowanie w Mail

Czy ktoś może wie, jak ustawić na stałe kodowanie w mailu takie żeby w PC mogli normalnie (np. bez znaków zapytania w miejscu spacji) odczytywać maile?

Chodzi mi o Central European ISO Latin 2.

Odświeżę ten wątek, bo jedna rzecz mnie zaczyna wkurzać :twisted:

Problem mam odwrotny niż ten opisany powyżej.

Moje emaile z Mail dochodą do ludzi jak należy.
Ale do mnie niektóre listy przychodzą z niewłaściwym kodowaniem, nawet te z myapple.

Przykłady poniżej,

Subject: Nadesz?a nowa Prywatna Wiadomo??

2005-12-06 01:12:22 - Grudniowy przegl?d Linux+

W sprzeda?y znale?? mo?na ju? kolejny numer magazynu Linux+.

W Thunderbirdzie można było sobie wszystko poustawiać, w Mail`u nie widzę opcji dotyczących kodowania znaków w odczytywanych listach.

#7 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 grudnia 2005 - 22:18

A sprawdź (View > Message > Long Headers), czy te wiadomości mają zadeklarowane kodowanie (na przykład Content-Type: text/plain; format=flowed; charset=ISO-8859-2)? Pewnie nie, więc Mail próbuje je odczytać z domyślnym kodowaniem. Spróbuj, czytając taką wiadomość, wybrać Message > Text Encoding > Central European (ISO Latin 2).

#8 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 16 grudnia 2005 - 22:34

Spróbuj, czytając taką wiadomość, wybrać Message > Text Encoding > Central European (ISO Latin 2).

Tu już byłem, sęk w tym że ma tylko Western (Windows Latin 1) i Western (ISO Latin 1)[/i]

#9 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 grudnia 2005 - 22:38

Znaczy nie ma tam kodowań CE? A język polski jest na liście języków w International?

#10 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 16 grudnia 2005 - 22:46

Znaczy nie ma tam kodowań CE? A język polski jest na liście języków w International?

Bingo!

Pojawiły się kodowania CE i już wszystko jest OK.

Można w jakiś sposób ustawić to jako ustawienie domyślne?

Heidi, żałuję że nie mogę ci kliknąć zasłużonego "Pomógł".

Swoją drogą, nawet nie wiedziałem że mam w tych preferencjach możliwość ustawienia języka polskiego :mrgreen:

Systemu używam po angielsku i jedyne co przestawiałem to klawiaturę.

[/fade]

#11 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 grudnia 2005 - 23:17

Można w jakiś sposób ustawić to jako ustawienie domyślne?

A na to pytanie to już odpowiedziałem w tym wątku, odsyłając czytelnika do jeszcze innego wątku, gdzie znajduje się dokładne wyjaśnienie problemu ;-)

#12 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 23 stycznia 2006 - 10:10

hwojtek,

wracając do tematu
"Wyłącz Mail, otwórz okno terminala i wpisz:

Kod:
sudo defaults write com.apple.mail NSPreferredMailCharset "ISO-8859-2"
[enter]

Powinna być OK.

Prosi mnie o hasło ale nie mogę go wpisać !

Po drugie, znalazłem instrukcję: http://docs.info.app...l?artnum=301986
po której w Mail-Message-Text Encoding - .... zostało tylko Automatic. A kodowanie jak było do bani, tak jest dalej. Jesteś w stanie mi coś doradzić jak to naprawić?

#13 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 19 kwietnia 2006 - 08:19

Jak przestawie kodowanie na "iso latino 2" lub na "windows latino 2" to ja mam "krzaki" Wysyłam wiadomości i jedni windowsowcy mówią że jest ok a inni że jest do bani... więc sam już nie wiem jak to sie odbywa i o co chodzi :?

[ Dodano: 2006-04-19, 09:24 ]
Dobra.. przeczytałem uzasadnienie Heidiego w innym wątku i dochodze do słusznego wniosku że to ich problem nie mój :twisted:

#14 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 kwietnia 2006 - 10:55

bo każdy robi jak może... znaczy jeden klient mail domyślnie ma ustawione to, inny tamto kodowanie. Jeden ma zainstalowaną angeilską wersję inny znów polską, a trzeci piracką, tajską z nakładką... Jeżeli na upartego chcesz by były widoczne twoje wszystkie znaczki to ustaw kodowanie na UTF-8 lub UTF-16 i do innych miej pretensje i im tłumacz, by używali unicode. Pewno nawet nie wiedzą co to kodowanie, coś nawalili i zrzucają odpowiedzialność na barki macusera.

#15 rafal_k

rafal_k
  • 227 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 kwietnia 2006 - 10:57

Dobra.. przeczytałem uzasadnienie Heidiego w innym wątku i dochodze do słusznego wniosku że to ich problem nie mój :twisted:

Oj nie. Heidi pisze "Wielu użytkowników Outlooka nie potrafi ustawić w swoich programach pocztowych poprawnej deklaracji kodowania wysyłanej wiadomości - może nie tyle nie potrafią oni, co ich program tego nie robi automatycznie jak powinien. A że w Polsce przyjęło się, że standardem kodowania jest ISO-8859-2, więc wiele osób ustawia to kodowanie "na sztywno" jako kodowanie odbieranych wiadomości."

Otóż jako były wieloletni użyszkodnik Outlooka powiem tak - główną przyczyną ustawiania "na sztywno" kodowania ISO-8859-2 jest brak deklaracji albo błędne deklaracje kodowania w nagłówkach wiadomości przychodzących. Wielki był wysyp takich emalii wysyłanych zwłaszcza z formularzy na stronach www albo trefnych klientów poczty. To jest właśnie jedna z funkcji, których bardzo mi brakowało w Mailu, kiedy jeszcze usiłowałem z nim walczyć - możliwość zadeklarowania kodowania "na sztywno".

#16 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 kwietnia 2006 - 18:33

aż sam z ciekawości zajrzałem jak jest u mnie i wygląda sprawa tak:

Odbierane wiadomości w 99% są dobrze wyświetlane, wyjątkami są maile wysyłane z niektórych for dyskusyjnych, ale co ciekawe - błędnie wyświetlany jest jedynie tytuł wiadomości, sama ona wyświetlana jest jak najbardziej poprawnie.

Wygląda to tak:
Dołączona grafika

po rozwinięciu nagłówka faktycznie, zdeklarowany jest tylko "content" a nie temat, tak więc wina serwisu, nie moja ;)
Dołączona grafika

temat wiadomości wygląda tak:
Dołączona grafika

a rzekome kodowanie wiadomości tak:
Dołączona grafika

Tak to już jest, jak powiedziałem wcześniej niewiele, bo chyba tylko dwa serwisy (nawet spam jest dobrze wyświetlany) źle pokazują tematy wiadomości, samo ciało jest dobrze wyświetlane. Najczęściej się spotykam z kodowaniem CE, Western i UTF-8 unicode, choć i japońskie się zdarzają ;)

Z kolei wysyłane maile wyglądają tak:
Dołączona grafika

Jeszcze nikt się nie skarżył na jakieś dziwne szlaczki. Z tego co wiem to używają stron internetowych do przeglądania poczty i ewentualnie czasem Tunderbirda. Nikt nie korzysta z Outlooka z moich kontaktów mailowych, a jeśli już to mi się nie przyznają ;)

Poza tym, zawsze możecie coś takiego robić przy wysyłaniu korespondencji, przy odpowiadaniu Mail użyje tego samego kodowania, które do was przyszło, tak więc ja osobiście nie widzę problemu. Jeśli coś źle widzicie to wystarczy po prostu zmienić domyślne odczytywanie kodowań na tym jednym mailu i już, a wysyłając zaznaczyć opcję na przykład unicode, gdyż jest najbardziej uniwersalny.
Dołączona grafika

Dla mnie ustawianie czegoś na sztywno to jest porażka totalna, przychodzą do mnie maile z różnych stron świata i z różnymi szlaczkami. W językach o dużo bardziej złożonej strukturze niż polski, pisane z góry do dołu na przykład i co? mam coś na sztywno ustawiać? I tak podziwiam Mail, że w 99% wszystko dobrze sam interpretuje, podobnie jak Safari, gdzie problemy ma Firefox, który również ustawia się "na sztywno". No przepraszam, ma możliwość ustawiania wyboru innego kodowania jeśli domyślne nie jest zadeklarowane, ale to i tak za mało czasem.

#17 glub

glub
  • 980 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 listopada 2006 - 09:49

wg mnie problemem jest ustawione na sztywno u innych by traktowali każdy tekst jako iso latin 2.

#18 dnalor

dnalor
  • 3 postów

Napisano 03 czerwca 2008 - 09:17

załączniki Mam problem z załącznikami szczególnie z pdf po wysłaniu Mail z automatu zmnienia ich rozszerzenie na .fpdf Proszę o pomoc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych