Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Niska prędkość i mała stabilność łącza - Vectra + modem Cisco epc3208

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Emre

Emre
  • 25 postów

Napisano 26 lipca 2012 - 21:08

Jak w temacie. Strony wczytują się powoli (niezależnie czy Safari czy Chrome), a filmiki na yt buforują się kilka % i pasek staje. Dodatkowo przy ściąganiu dużych plików zrywa połączenie po jakimś czasie od rozpoczęcia ściągania. Pacjent: MBP mid2012 + Lion 10.7.4 Ma ktoś jakiś pomysł? Dopisałem do DNS 8.8.8.8, 8.8.4.4 oraz 10.0.0.1, ale nic to nie dało.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 26 lipca 2012 - 21:26

Jakie masz czasy pinga? Co pokazuje jakiś śmieszny speedtest albo coś?

#3 Emre

Emre
  • 25 postów

Napisano 26 lipca 2012 - 21:42

ping zawsze poniżej 10 ms download 18-25 Mb/s upload 1-3 Mb/s Czyli teoretycznie chyba wszystko ok... Jako ciekawostkę dodam, że np po odpaleniu utorrenta (mimo, że nic nie ciągnie) net siada kompletnie i strony w ogóle się nie wczytują... P.S. Nie ma różnicy czy wi-fi czy po kablu. W obu przypadkach skutek taki sam.

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 26 lipca 2012 - 22:26

A to 10.0.0.1 to skąd? To Cisco robi też za router?

#5 Emre

Emre
  • 25 postów

Napisano 26 lipca 2012 - 22:34

Gdzieś w necie wyszperałem. Tak, modem ma wbudowany router.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 26 lipca 2012 - 23:28

I jesteś _pewien_, że to właściwy adres, to 10.0.0.1, czy wziąłeś cokolwiek? Może spróbuj się na to wbić (login: homeu; pass: homep w standardzie) i pogmerać coś z jakimś kanałem wifi, albo coś?

#7 Emre

Emre
  • 25 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 07:36

Invalid username or password.

Co to tego ostatniego DNS nie jestem pewien, ale próbuję już wszystkie rozwiązania

Tyle mogę zobaczyć po wejściu na router:

Dołączona grafika

W ogóle model to epc3925, wcześniej spisałem z pudełka.

edit: Udało się wejść na user/user, ale zmiana kanałów nic nie daje. Jest jeszcze gorzej.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 09:17

No ale czy ten DNS jest w ogóle z Twojej podsieci?

#9 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 09:42

ftpd chyba diagnoza idzie w złym kierunku bo wolne działanie stron można jeszcze skojarzyć z DNSem, ale fakt zacinającego się youtube i padającego łącza w czasie pobierania większych plików mi wygląda albo na awarie urządzenia dostępowego lub problem z siecią który trzeba zgłosić do dostawcy.

#10 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lipca 2012 - 09:43

Modem nie robi jako router to jest typowy bridge:)

Kanalow nie ruszaj jak nie masz pojecia jak dziala system DOCSIS/EuroDOCSIS w twoim wypadku v3.0 - czyli na dzien dobry odpada ze jest przypchany Upstream lub Downstream. SNR jak i poziomy sygnalow tez nie sa zle...

DNS-ow tez nie ruszaj - wszystko jest przydzielane z DHCP i tak ma byc !!!

Jesli chodzi o uTorrenta to zmiejsz liczbe polaczen, te modemy jak i inne (Motoroli 5100, 5101 itd.) maja pewna wade, mianowicie stosunko maly stos... wiec duza liczba polaczen potrafi doprowadzic do przepelnienia stosu i praktycznej zwiechy modemu. Wyglada to tak jak by modem wlaczal sie i wylaczal... po przypchaniu siada pobieranie do 0 i za chwile znowu startuje by znowu pasc...

Generalnie zglos to dostawcy i nic sam nie grzeb. Niestety DOCSIS 3.0 jest skomplikowanym systemem i tutaj wiecej narobisz szkody niz cos naprawisz. Praktycznie przyczyn moze byc wiele, na poczatek trzeba by zrobic pomiary sygnalu i zobaczyc jak wyglada modulacja - sam tego nie zrobisz bo sprzet kosztuje dosc sporo... Jak zglosisz zapewne zerkna na CMTS-a i zobacza czy modem pracuje ok, czy nie wali jakimis bledami w LOG-u lub nie wpada na FlapListe itd. Dlugo by mozna tlumaczyc.

Jak cie natomiast interesuje zagadnienie tych systemow to zapraszam do poczytania dokumentacji systemow DOCSIS/EuroDOCSIS na stronce http://www.cablelabs.com/

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 10:24

@tomud: ja miałem na myśli kanały wifi. Te routery i tak mają zablokowane grzebanie w ustawieniach docsis przez end-usera ;-)

#12 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lipca 2012 - 10:41

To nie jest router jak juz pisalem (w uproszczeniu dziala to jak Bridge - ale tez nie tak do konca) :) Natomiast niektore wersje firmware maja mozliwosc ustawienia kanalow oraz regionu, aby modem nie musial przeszukiwac calego pasma (co zajmuje troche czasu, a ta funkcja przyspiesza prace monterow), jak sie zmieni to beda problemy z zalogowaniem sie do CMTS-a zanim modem znajdzie sobie odpowiednie kanaly... Choc ten problem fakt dotyczy bardziej DOCSIS 1.0 do 2.0 w 3.0 nie sa sztywno polaczone kanaly Upstram z Downstream wiec modem szybko sie odnajdzie... Choc to tez zalezy od konfiguracji kart w CMTS-e jak nie sa w "bundle" to poroblem po takiej zmianie bedzie wiekszy (modem moze brac upstream z jednej karty, a downstream z drugiej i nie uda mu sie zalogowac)... Reasumujac nie ma co grzebac jak sie nie ma pojecia :) potem takie grzebanie utrudnia tylko diagnozowanie przyczyny problemow adminowi (co nie wplywa dobrze na szybkosc zalatwienia problemu jak sie admin poddenerwuje). Zreszta nie ma sie co dziwic z mojego doswiadczenia 80% problemow to najczesciej z winy uzytkownikow (to wpakowal rozgaleznik aby podpiac kolejne TV, to cos innego namieszal na kompie)... Natomiast pozostale 20% to czasami partyzantka w kablowkach (bo robi sie cos oszczednie) lub jakies sily wyzsze... Nie wiem z jakiego jestes miasta :) ale w niektorych Vectra sie nie popisuje np. do jednego Cisco uBR 10k z jedna karta wpiete cale wieksze miasto :) i potem sie muli (bo szkoda kasy na kolejna karte) :) Choc ostatnio sie poprawiaja - konkurencja robi swoje :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych