Niska prędkość i mała stabilność łącza - Vectra + modem Cisco epc3208
Rozpoczęty przez
Emre
, 26 lip 2012 21:08
11 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 26 lipca 2012 - 21:08
Jak w temacie.
Strony wczytują się powoli (niezależnie czy Safari czy Chrome), a filmiki na yt buforują się kilka % i pasek staje. Dodatkowo przy ściąganiu dużych plików zrywa połączenie po jakimś czasie od rozpoczęcia ściągania.
Pacjent: MBP mid2012 + Lion 10.7.4
Ma ktoś jakiś pomysł? Dopisałem do DNS 8.8.8.8, 8.8.4.4 oraz 10.0.0.1, ale nic to nie dało.
Napisano 26 lipca 2012 - 21:26
Jakie masz czasy pinga? Co pokazuje jakiś śmieszny speedtest albo coś?
Napisano 26 lipca 2012 - 21:42
ping zawsze poniżej 10 ms
download 18-25 Mb/s
upload 1-3 Mb/s
Czyli teoretycznie chyba wszystko ok...
Jako ciekawostkę dodam, że np po odpaleniu utorrenta (mimo, że nic nie ciągnie) net siada kompletnie i strony w ogóle się nie wczytują...
P.S. Nie ma różnicy czy wi-fi czy po kablu. W obu przypadkach skutek taki sam.
Napisano 26 lipca 2012 - 22:26
A to 10.0.0.1 to skąd? To Cisco robi też za router?
Napisano 26 lipca 2012 - 22:34
Gdzieś w necie wyszperałem.
Tak, modem ma wbudowany router.
Napisano 26 lipca 2012 - 23:28
I jesteś _pewien_, że to właściwy adres, to 10.0.0.1, czy wziąłeś cokolwiek?
Może spróbuj się na to wbić (login: homeu; pass: homep w standardzie) i pogmerać coś z jakimś kanałem wifi, albo coś?
Napisano 27 lipca 2012 - 07:36
Invalid username or password.
Co to tego ostatniego DNS nie jestem pewien, ale próbuję już wszystkie rozwiązania
Tyle mogę zobaczyć po wejściu na router:

W ogóle model to epc3925, wcześniej spisałem z pudełka.
edit: Udało się wejść na user/user, ale zmiana kanałów nic nie daje. Jest jeszcze gorzej.
Co to tego ostatniego DNS nie jestem pewien, ale próbuję już wszystkie rozwiązania
Tyle mogę zobaczyć po wejściu na router:

W ogóle model to epc3925, wcześniej spisałem z pudełka.
edit: Udało się wejść na user/user, ale zmiana kanałów nic nie daje. Jest jeszcze gorzej.
Napisano 27 lipca 2012 - 09:17
No ale czy ten DNS jest w ogóle z Twojej podsieci?
Napisano 27 lipca 2012 - 09:42
ftpd chyba diagnoza idzie w złym kierunku bo wolne działanie stron można jeszcze skojarzyć z DNSem, ale fakt zacinającego się youtube i padającego łącza w czasie pobierania większych plików mi wygląda albo na awarie urządzenia dostępowego lub problem z siecią który trzeba zgłosić do dostawcy.
Napisano 27 lipca 2012 - 09:43
Modem nie robi jako router to jest typowy bridge:)
Kanalow nie ruszaj jak nie masz pojecia jak dziala system DOCSIS/EuroDOCSIS w twoim wypadku v3.0 - czyli na dzien dobry odpada ze jest przypchany Upstream lub Downstream. SNR jak i poziomy sygnalow tez nie sa zle...
DNS-ow tez nie ruszaj - wszystko jest przydzielane z DHCP i tak ma byc !!!
Jesli chodzi o uTorrenta to zmiejsz liczbe polaczen, te modemy jak i inne (Motoroli 5100, 5101 itd.) maja pewna wade, mianowicie stosunko maly stos... wiec duza liczba polaczen potrafi doprowadzic do przepelnienia stosu i praktycznej zwiechy modemu. Wyglada to tak jak by modem wlaczal sie i wylaczal... po przypchaniu siada pobieranie do 0 i za chwile znowu startuje by znowu pasc...
Generalnie zglos to dostawcy i nic sam nie grzeb. Niestety DOCSIS 3.0 jest skomplikowanym systemem i tutaj wiecej narobisz szkody niz cos naprawisz. Praktycznie przyczyn moze byc wiele, na poczatek trzeba by zrobic pomiary sygnalu i zobaczyc jak wyglada modulacja - sam tego nie zrobisz bo sprzet kosztuje dosc sporo... Jak zglosisz zapewne zerkna na CMTS-a i zobacza czy modem pracuje ok, czy nie wali jakimis bledami w LOG-u lub nie wpada na FlapListe itd. Dlugo by mozna tlumaczyc.
Jak cie natomiast interesuje zagadnienie tych systemow to zapraszam do poczytania dokumentacji systemow DOCSIS/EuroDOCSIS na stronce http://www.cablelabs.com/
Kanalow nie ruszaj jak nie masz pojecia jak dziala system DOCSIS/EuroDOCSIS w twoim wypadku v3.0 - czyli na dzien dobry odpada ze jest przypchany Upstream lub Downstream. SNR jak i poziomy sygnalow tez nie sa zle...
DNS-ow tez nie ruszaj - wszystko jest przydzielane z DHCP i tak ma byc !!!
Jesli chodzi o uTorrenta to zmiejsz liczbe polaczen, te modemy jak i inne (Motoroli 5100, 5101 itd.) maja pewna wade, mianowicie stosunko maly stos... wiec duza liczba polaczen potrafi doprowadzic do przepelnienia stosu i praktycznej zwiechy modemu. Wyglada to tak jak by modem wlaczal sie i wylaczal... po przypchaniu siada pobieranie do 0 i za chwile znowu startuje by znowu pasc...
Generalnie zglos to dostawcy i nic sam nie grzeb. Niestety DOCSIS 3.0 jest skomplikowanym systemem i tutaj wiecej narobisz szkody niz cos naprawisz. Praktycznie przyczyn moze byc wiele, na poczatek trzeba by zrobic pomiary sygnalu i zobaczyc jak wyglada modulacja - sam tego nie zrobisz bo sprzet kosztuje dosc sporo... Jak zglosisz zapewne zerkna na CMTS-a i zobacza czy modem pracuje ok, czy nie wali jakimis bledami w LOG-u lub nie wpada na FlapListe itd. Dlugo by mozna tlumaczyc.
Jak cie natomiast interesuje zagadnienie tych systemow to zapraszam do poczytania dokumentacji systemow DOCSIS/EuroDOCSIS na stronce http://www.cablelabs.com/
Napisano 27 lipca 2012 - 10:24
@tomud: ja miałem na myśli kanały wifi. Te routery i tak mają zablokowane grzebanie w ustawieniach docsis przez end-usera ;-)
Napisano 27 lipca 2012 - 10:41
To nie jest router jak juz pisalem (w uproszczeniu dziala to jak Bridge - ale tez nie tak do konca)
Natomiast niektore wersje firmware maja mozliwosc ustawienia kanalow oraz regionu, aby modem nie musial przeszukiwac calego pasma (co zajmuje troche czasu, a ta funkcja przyspiesza prace monterow), jak sie zmieni to beda problemy z zalogowaniem sie do CMTS-a zanim modem znajdzie sobie odpowiednie kanaly... Choc ten problem fakt dotyczy bardziej DOCSIS 1.0 do 2.0 w 3.0 nie sa sztywno polaczone kanaly Upstram z Downstream wiec modem szybko sie odnajdzie... Choc to tez zalezy od konfiguracji kart w CMTS-e jak nie sa w "bundle" to poroblem po takiej zmianie bedzie wiekszy (modem moze brac upstream z jednej karty, a downstream z drugiej i nie uda mu sie zalogowac)...
Reasumujac nie ma co grzebac jak sie nie ma pojecia
potem takie grzebanie utrudnia tylko diagnozowanie przyczyny problemow adminowi (co nie wplywa dobrze na szybkosc zalatwienia problemu jak sie admin poddenerwuje).
Zreszta nie ma sie co dziwic z mojego doswiadczenia 80% problemow to najczesciej z winy uzytkownikow (to wpakowal rozgaleznik aby podpiac kolejne TV, to cos innego namieszal na kompie)... Natomiast pozostale 20% to czasami partyzantka w kablowkach (bo robi sie cos oszczednie) lub jakies sily wyzsze...
Nie wiem z jakiego jestes miasta
ale w niektorych Vectra sie nie popisuje np. do jednego Cisco uBR 10k z jedna karta wpiete cale wieksze miasto
i potem sie muli (bo szkoda kasy na kolejna karte)
Choc ostatnio sie poprawiaja - konkurencja robi swoje

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych