Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Komputer dla webdesignera

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 piotreg

piotreg
  • 3 posts

Posted 25 July 2012 - 12:52

Witam. Zauważyłem na allegro taniego iMac'a 20 z 2007 roku. Parametry ( C2D 2.4 GHz / 4gb / 320gb / radeon 2600hd / matryca WSXGA+ tft am ) odpowiadają mi do tworzenia layoutów w PSie i kodowania. Do komfortowej pracy szukam komputera który miałby duży i przejrzysty ekran. Moim kryteriom najbardziej pasowałby iMac , ew. MacMini albo PC na zewnętrznym ekranie. Bardzo chciałbym kupić tego iMaca tylko dużo ludzi wspominało o psujących się matrycach a sprzęt niestety ma już swoje lata. Czy po zakupie tego komputera mógłbym na nim spokojnie pracować przez jeszcze kilka lat? Dziękuje za wszystkie opinie.:wink:

#2 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 25 July 2012 - 12:56

Jaki budżet? Bo to już leciwy sprzęt i przy zaawansowanych projektach w PS może być zbyt słaby na swobodną pracę bez nerwów. Ale z drugiej strony jak włożysz do niego SSD to też da radę.

#3 piotreg

piotreg
  • 3 posts

Posted 25 July 2012 - 13:01

Budżet 2500-3000 zł. Nawet na moim bardzo starym IBM'ie T43 można jakoś pracować bo to jest grafika niezbyt skomplikowana ale wydaje mi się iż z czasem będę próbował bardziej zaawansowanego więc i lepszy komputer się przyda.

#4 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 25 July 2012 - 13:05

No to moim zdaniem będzie odpowiedni, ale z SSD koniecznie. iMac przyspieszy znacznie i wystarczy nawet na kilka lat, a jak zarobi na siebie (w końcu kupowany aby na nim pracować i zarabiać) to wtedy zmienisz na coś nowszego.

#5 piotreg

piotreg
  • 3 posts

Posted 25 July 2012 - 13:24

Tylko ten iMac z konfiguracją którą podałem chyba by mi wystarczył. Ewentualnie czy jest duża różnica pomiędzy konfiguracją z geforce 9400 a wspomnianym radeonem. Jedynie obawiam się o to czy komputer będzie sprawny przez następnych kilka lat ( najbardziej martwię się o matrycę czy nic się z nią nie stanie )

#6 bercow

bercow
  • 618 posts

Posted 25 July 2012 - 15:40

Ale gdzie grafika webowa i karta graficzna, GPU wykozystuje sie dosyc rzadko, glownie CPU i RAM, duzo RAM'u duzo daje :D Jak bys robil cos w 3D w PS, czasem ostatnio mi sie zdaza to wtedy, ale tak to radeon Ci wystarczy. Wsparcie OpenGL'a w grafice webowej bedzie malo odczuwalne. Ale pamietaj, ze jak iMac to potem tylko ACD aby sie wygodnie pracowalo :D

#7 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 July 2012 - 17:22

20'' się nie psuły tak. Psucie było wzmożone w 24, a teraz w 27. Polecam Ci jednak Mac Mini (najlepiej u mnie;) ) Oczywiście na wspomnianym iMaku popracujesz kilka ładnych lat.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users