Uwaga na Netię!
Napisano 22 lipca 2012 - 20:43
Napisano 22 lipca 2012 - 21:25
Napisano 22 lipca 2012 - 21:34
Napisano 22 lipca 2012 - 21:41
Napisano 22 lipca 2012 - 21:47
Tak sie składa ze mam firmę internet jest niezbędny i to szybki, kilka telefonów itd wytrzymam
te dwa lata i przygotuje sie na zmianę operatora.
Wiesz to sie wtedy bierze internet ktory spelnia wymagania, a nie cuda dla uzytku domowego czy nawet DSL TPSA (w teorii dla firm). Z tym ze to niestety slono kosztuje, ale sie wtedy nie marudzi ze zamiast 20Mbps ma sie 1Mbps.
Niestety takie przykre fakty i realia - tez sie ludzie dziwnie patrza jak mowie ile placimy za symetryczne 30Mbps gdzie ma sie gwarancje (ale tez do routera brzegowego mojego dostawcy). Choc najczesciej nie ma problemow by bylo drastycznie wilniej.
Napisano 22 lipca 2012 - 23:01

Napisano 23 lipca 2012 - 09:20
Napisano 06 sierpnia 2012 - 14:20
Napisano 06 sierpnia 2012 - 15:24

Napisano 06 sierpnia 2012 - 21:06

Napisano 06 sierpnia 2012 - 21:35
+1 tomek, pomimo ze nie rozumiem zbytnio o co chodzi
-1 cinkibolek, jeżeli nie rozumiesz to nie wypowiadaj się.
Brawo moderatorze. Wywód Seb235 jest ciekawy, tylko że chaos nie pozwala na dokładne zrozumienie. Podobnie autor wątku: brak interpunkcji bardzo komplikuje odczytanie.
Napisano 06 sierpnia 2012 - 21:37

Napisano 06 sierpnia 2012 - 22:20

Napisano 07 sierpnia 2012 - 00:53
seb235"@cidik nie będę tutaj oceniał TP, bo ceny jak dla mie są nie do przyjęcia i 108,89zł/mc za internet do 20Mbit/s płacić nie zamierzam (umowa 24mce). Porównania nie mam także, bo po raz 2gi w netii jestem, z usług TP nie korzystałem i przy obecnej polityce cenowej nie zamierzam. Szczęście w nieszczęściu jest takie, że mam dostęp zarówno do lini tp jak i netii, także dzierżawienia mnie nie interesują i na pewno bym na to nie poszedł.
LTE to jeszcze droższa zabawka niż TP, za 49zł/mc mam 7GB/mc (w taryfie dziennej) i 50GB/mc (w taryfie nocnej - promocyjnie), i tutaj działa magia promocji internet do 100Mbit/s, tylko po co, abym sobie na onet wszedł pogode zobaczyć? bo youtube przy takich limitach jest kwestią dyskusyjną. A jak pokazują fora, to przy małej odległości od nadajnika i przy zerowym ruchu udało się maksymalnie osiągnąć 30Mbit/s i to tyle. Podłączenie internetu 100Mbit/s do pustego nadajnika, który w idealnych warunkach jest w stanie tyle zaoferować użytkownikowi, plus nałożenie na niego takich ograniczeń, że nawet jak by mu te 100Mbit/s działało, to i tak nie wiele by zrobił. To troche paranoja i takie oferty nie powinny być nawet dopuszczane przez polskie prawo.
Wracając do tego co napisałeś, czy faktycznie TP robi problemy klientowi netii, tego nie wiem. Co w przypadku awarii, jeżeli w pierwszej kolejności załatwiała by interes własnych klientów, nie dziwiło by mnie to zbytnio, ale tego udowodnić się nie da. Przypadki, że TP blokowało netie, a następnie brało użytkownika do siebie i okazywało się, że możliwości techniczne są, widziałem na necie i nie wiem ja się do tego odnieś. Może to być przypadek, może nie.
Z 2giej strony xDSL jest technologią, na której działanie ma wpływ wiele czynników i nie jestem nawet pewien czy da się tutaj cokolwiek zagwarantować :)"
Teraz będzie łatwiej zrozumieć o co chodzi...
Napisano 07 sierpnia 2012 - 07:20

Napisano 07 sierpnia 2012 - 08:08
Napisano 07 sierpnia 2012 - 09:03
Napisano 31 sierpnia 2012 - 17:41
Napisano 01 września 2012 - 08:10
Napisano 01 września 2012 - 09:39
Napisano 07 września 2012 - 09:37
Napisano 07 września 2012 - 11:04
Nie napisałeś w jakiej technologi masz podłączony internet, nie napisałeś jaki router w zasadzie nie napisałeś nic co by pomogło w ustaleniu co jest przyczyną. Pamiętaj także że każdy ISP podaje prędkość "do" to raz a dwa te 10Mbit/s to on Ci może gwarantować tylko na lini DOM <-> urządzenie telekomunikacyjne, jakości pobierania z AppStore który znajduje się gdzieś w USA nie zagwarantuje Ci nikt, aczkolwiek sam mam łącze netii i działa w miare przewidywalnie

Jeżeli masz internet w technologi ADSL sprawdź po prostu parametry modemu, jeżeli jest to ETTH lub FTTH sprawdź zachowanie sieci w godzinach nocnych może po prostu w godzinach szczytu jest taki ruch że sieć nie wyrabia

Napisano 07 września 2012 - 11:18
Nie napisałeś w jakiej technologi masz podłączony internet, nie napisałeś jaki router w zasadzie nie napisałeś nic co by pomogło w ustaleniu co jest przyczyną. Pamiętaj także że każdy ISP podaje prędkość "do" to raz a dwa te 10Mbit/s to on Ci może gwarantować tylko na lini DOM <-> urządzenie telekomunikacyjne, jakości pobierania z AppStore który znajduje się gdzieś w USA nie zagwarantuje Ci nikt, aczkolwiek sam mam łącze netii i działa w miare przewidywalnie
Wystarczy, ze mieszka poza scislym centrum miasta. Moj byly szef mieszka w jednej z poznanskich dzielnic willowych, kable wesolo dyndaja na slupach, w sluchawce telefonu trzaski. Szczytem szczescia w Telekomunie byl nieco powyzej 1Mbit/s. Po przejsciu na Netie oczywiscie nic sie nie zmienilo, poza tym, ze w przypadku czestych awarii nastepuje odbijanie sobie pileczki przez Netie i TP.
Napisano 07 września 2012 - 11:57
Wystarczy, ze mieszka poza scislym centrum miasta. Moj byly szef mieszka w jednej z poznanskich dzielnic willowych, kable wesolo dyndaja na slupach, w sluchawce telefonu trzaski. Szczytem szczescia w Telekomunie byl nieco powyzej 1Mbit/s. Po przejsciu na Netie oczywiscie nic sie nie zmienilo, poza tym, ze w przypadku czestych awarii nastepuje odbijanie sobie pileczki przez Netie i TP.
Wiesz netia na lini TP (BSA) jedyne co robi to wystawia fakturę i nic więcej nie może zrobić. Bo jest to dokładnie ta sama usługa co świadczona przez TP, na tych samych kablach i urządzeniach a nawet na tych samych profilach co Neostrada. A fakt że netia nie może nic zrobić jest jak najbardziej zrozumiały bo każdy grzebie przy własnej sieci, poza tym jak TP raczej nie ma interesu w szybkim rozwiązaniu problemów klienta netii tylko pewnie zajmuje się problemami klientów własnych.
Napisano 07 września 2012 - 12:03
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych