Terminal i rm
Started by
newman
, 13 Aug 2007 11:15
6 replies to this topic
Posted 13 August 2007 - 11:15
Witam!
Jestem w folderze ZZZ i teraz chcę odpalić rm, żeby usunąć wszystkie foldery AAA które są gdziekolwiek w ZZZ, mam na myśli poziom zagnieżdżenia w podfolderach
Jakie opcje ustawić przy rm? Dodam, że foldery AAA nie są puste i są ukryte.
pozdr.!

Posted 13 August 2007 - 11:20
"rm -r *", polecam "man rm" w celu załadowania manual'a danego polecenia 8-) Wiem, że często przykłady tam podane są niejasne w tym także sam manual niezbyt czytelny ale warto zawsze przejrzeć man'a ;-)
Posted 13 August 2007 - 11:29
fakt, man nie jest zbyt czytelny.
Co do "rm -r *" to chyba usunie mi wszystko, a ja chcę tylko foldery o nazwie AAA ...? Może "rm -r * AAA" ?

Posted 13 August 2007 - 11:35
bardziej rm -R 'AAA' choc nie jestem pewien czy dobre apostrofy dalem, dawno nie bawilem sie bashem.
Posted 13 August 2007 - 12:58
fakt, man nie jest zbyt czytelny.
Co do "rm -r *" to chyba usunie mi wszystko, a ja chcę tylko foldery o nazwie AAA ...? Może "rm -r * AAA" ?
A myślałem, że jak podałeś AAA czyli jakieś tam foldery (przyjąłem że wszystkie 8-) ). Ale to musisz sprecyzować, czy mają w środku w nazwie AAA, czy ich nazwa zaczyna się od AAA lub czy się kończy na AAA ;-) Osobno mogą to być trzy warianty:
"rm -r AAA*" - kasujemy zaczynające się na AAA;
"rm -r *AAA" - kasujemy kończące się na AAA;
"rm -r *AAA*" - kasujemy mające AAA w nazwie;
P.S. Polecam książkę O'Reilly'ego "Learning Bash shell", jest też przekład polski zrobiony chyba przez Helion. Ja mam po angielsku druk stąd podałem tytuł w tymże języku.
Posted 13 August 2007 - 13:02
find . -name *AAA* -exec rm {} \;
przed użyciem zapoznaj się z instrukcją (man). To są delikatne narzędzia (można sobie zrobić krzywde).
Najlepiej wywołaj najpierw samego finda: find . -name *AAA*
i sprawdź czy to co wyświetli to jest to co chcesz skasować. Potem dodaj resztę polecenia czyli: [..] -exec rm {} \;
Oczywiście po "rm" możesz dopisać odpowiednie parametry jeszcze.
Pozdrawiam
Posted 13 August 2007 - 13:13
przed użyciem zapoznaj się z instrukcją (man). To są delikatne narzędzia (można sobie zrobić krzywde.
Pozdrawiam
Popieram i potwierdzam. Po rm'ie już nie ma opcji przywrócenia z kosza... źle sprecyzujesz format i ważne pliki znikną... Potem zostaje tylko odzyskiwanie danych co jest kosztowne i pracochłonne więc należy uważać 8-)
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users