Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Terminal i klawisze funkcyjne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 _Seth

_Seth
  • 69 postów

Napisano 12 sierpnia 2007 - 22:09

Szukalem na necie ale nie moge znalezc rozwiazania mojego problemu. Dosc czesto na Macu korzystam z wbudowanego terminala. Ostatnio jednak poziom mojej frustracji siegnal zenitu :P Problem jest taki, ze klawisze funkcyjne jak F10, F11 dzialaja nie tak jak bym chcial - tzn nie sa przekazywane do konsoli, a odpalaja funkcje Mac OSa. To samo chociazby z pgup, pgdown itp. Czy jest na to jakas metoda? Szukalem na sieci jakichs zamiennikow ale nic cekawego i darmowego nie znalazlem. W ostatecznosci zainstaluje pakiet putty dla MacOSa ale nie mam za bardzo czasu na zabawe w kompilacje tego.

#2 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2007 - 23:14

A nie wystarczy nadusić dodatkowo Command? To znaczy Command+F10, Command+PageUp, etc.

#3 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 13 sierpnia 2007 - 08:45

Zawsze możesz wyłączyć te skróty- expose przenieść np do hot corners lub dodać do skrótu jakiś klawisz, lub spróbować z numlock.

#4 _Seth

_Seth
  • 69 postów

Napisano 16 sierpnia 2007 - 11:50

@Heidi: probowalem to zrobic po przez ustawienia wysylania stringu do konsoli po wcisnieciu tych skrotow ale niestety nie moge wpisac odpowiednich ciagow znakow, ktore by konsola odczytala jako np. F10 (\d5 - czy jakos tak) - niestety nie wiem czy i gdzie lezy plik konfiguracyjny z zapisem tych ustawien (mogl bym wtedy recznie to zmoenic). Wiesz moze gdzie sie on znajduje? @JSG: niestety przywyczajenie robi swoje i nie chcialo by mi sie uczyc nowych skrotow. Inna rzecz jest taka, ze po zmianie F10-ki i tak nie jest przekazywana odpowiednia wrtosc do shella.

#5 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 sierpnia 2007 - 12:06

Te dane leżą w ~/Library/Preferences/com.apple.Terminal.plist, ale musisz chociaż raz otworzyć ustawienia okna i kliknąć w przycisk "zachowaj jako domyślne".

#6 Buszmen

Buszmen
  • 107 postów

Napisano 16 sierpnia 2007 - 19:13

Jabłko+F10-F12 Fn+F1-F7 ?
  • TimmY lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych