Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zablokowany przez operatora.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 18 lipca 2012 - 20:54

Witam. Więc tak przeczytałem wszystkie tematy na myapple związane z tym hasłem jednak żaden nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi. Mój problem jest taki. Dostałem od kuzyna z UK iPhone 4. Leży od jakiegoś czasu szufladzie ponieważ mam swojego. Niedługo premiera nowej generacji więc pomyślałem że sprzedam telefon,potem sprzedam swój i kupie sobie nowy. Jednak jedna sprawa nie daje mi z nim spokoju. Otóż sprawdziłem telefon usługą CheckMend i okazało się że telefon jest zablokowany przez operatora. Tak wiem większość powie że jest kradziony, otóż nie. Nie jest ani kradziony, ani zgłoszony jako zgubiony. Wg. CheckMEND telefon ma problem z insurance claim (czyli roszczeniami ubezpieczeniowymi) nie bardzo wiem co to jest. Może ktoś z was miał taki przypadek i wie co to znaczy, bo domyślam się że przez to własnie telefon jest zablokowany przez operatora. Pozdrawiam.

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 18 lipca 2012 - 21:02

Znaczy, że do ubezpieczyciela zostało zgłoszone roszczenie wypłaty odszkodowana ponieważ telefon został skradziony/zniszczony/zgubiony/utopiony/pogryziony przez psa/porwany przez kosmitów* * - niepotrzebne skreślić

#3 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 18 lipca 2012 - 21:05

Znaczy, że do ubezpieczyciela zostało zgłoszone roszczenie wypłaty odszkodowana ponieważ telefon został skradziony/zniszczony/zgubiony/utopiony/pogryziony przez psa/porwany przez kosmitów*

* - niepotrzebne skreślić

No ok. Ale tak jak napisałem, telefon nie jest zgłoszony ani jako kradziony,ani jako zgubiony.

#4 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 18 lipca 2012 - 21:09

No ok. Ale tak jak napisałem, telefon nie jest zgłoszony ani jako kradziony,ani jako zgubiony.

A jesteś na 1000% pewien, że kuzyn nie wymienił sobie właśnie przez ubezpieczenie iPhone na nowy a tego "zgubionego" dał Tobie ?

#5 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 18 lipca 2012 - 21:13

A jesteś na 1000% pewien, że kuzyn nie wymienił sobie właśnie przez ubezpieczenie iPhone na nowy a tego "zgubionego" dał Tobie ?

No tak to rodzina.
A nawet jeśli nie to w takim przypadku chyba checkMEND wykazałby że tel jest zgubiony/skradziony, prawda?

#6 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 18 lipca 2012 - 21:18

W UK z tego co mi kumpel mówił każdy tak robi i nie tylko z tel. Sam tak zrobił, dostał kasę. Teraz przywiózł do Polski i myśli jak z 4s z najnowsym softem i basebandem zdjąć simlocka i na allegro szukać łosi. Ciekaw jestem czy coś się z takim telefonem by się coś stało kiedy wyjechał by ktoś do UK. Czy może sieć by nie działała, może by się zablokował lub może działało by to tylko na UK kartach. Ciekawi mnie również czy jakby mu go na lotnisku sprawdzili czy miałby niezły problem. Posiada swój telefon który zgłosił do kradzieży. Ciekawy temat. Pozdrawiam

#7 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 18 lipca 2012 - 21:59

No tak to rodzina.

Że tak przypomnę stare powiedzenie "z rodziną to się dobrze na zdjęciu wychodzi" ;->

A nawet jeśli nie to w takim przypadku chyba checkMEND wykazałby że tel jest zgubiony/skradziony, prawda?

Trudno powiedzieć na ile ubezpieczyciel aktualizuje baze po zakończeniu sprawy, może być tak, że zostało zgłoszone roszczenie i z takim powodem go zablokowali, a ponieważ i tak jest zablokowany to już nie aktualizowali opisu... Trudno powiedzieć, ale 90% telefonów z wysp jest właśnie poblokowanych. Problem się zacznie jak w końcu operatorzy w EU się skrzykną żeby odpalić wspólną bazę blokowanych telefonów to wtedy 1/3 użytkowników iPhone w polsce zostanie bez telefonu działającego, przez kombinatorów z wysp...

#8 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 18 lipca 2012 - 22:07

Ok. Dziękuje za wyjaśnienie i pomoc. Wyjaśnię to z kuzynem. Temat do zamknięcia.

#9 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 18 lipca 2012 - 22:20

Ciekaw jestem czy coś się z takim telefonem by się coś stało kiedy wyjechał by ktoś do UK. Czy może sieć by nie działała, może by się zablokował lub może działało by to tylko na UK kartach.

Jeżeli jest blacklisted w UK, nie będzie działał z żadnym operatorem. Będzie pokazywał sieć, ale nie da się ani dzownić ani wysyłać wiadomości.

#10 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 18 lipca 2012 - 22:37

Jeżeli jest blacklisted w UK, nie będzie działał z żadnym operatorem. Będzie pokazywał sieć, ale nie da się ani dzownić ani wysyłać wiadomości.

Jak jest blacklisted to się do sieci w ogóle nie zaloguje bo sieć odmówi dostępu.

#11 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 18 lipca 2012 - 22:39

Jak jest blacklisted to się do sieci w ogóle nie zaloguje bo sieć odmówi dostępu.

Telefon pokaże, że jest połączony z siecią. Nie da się ani dzwonić (call failed) ani wysyłać sms-ów. Piszę, bo siedzę w UK i miałem z takimi telefonami do czynienia.

#12 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 18 lipca 2012 - 22:50

Może w UK inaczej się odbywa albo iPhone inaczej reaguje, bo miałem taki przypadek kiedyś z Nokią to próba zalogowania się do sieci skutkowała komunikatem "Odmowa dostępu" kresek zasięgu nie było, ale pod 112 dało się zadzwonić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych