Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

- - - - -

Połączenie Mac <-> Mac via fireWire

• Please log in to reply
35 replies to this topic

#26 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 September 2007 - 13:06

Nie bedę rozpoczynał nowego wątku, wiec zapytam tutaj.
Mam iMaca 20" i chcę przesiąść sie na 24".
(powyższe posty podają wiele sposobów, ale nie bardzo je rozumiem )
moje pytanie jak NAJPROŚCIEJ i sprawnie przetransferować dane?

Najprościej będzie jeśli użyjesz przy instalowaniu systemu migration assistant. Łączysz nowego iMaka ze starym (stary musi być w trybie target disk mode) i przenoisz cały profil użytkownika (-ów) razem ze wszystkimi danymi. Największy plus tej operacji, to brak konieczności ustawiania od nowa systemu - nie zauważysz różnicy między starym a nowym komputerem.
Ja tak robię od dawna, w miarę jak przesiadam się na inne maszyny :)
  • DonArturo likes this

#27 DonArturo

DonArturo
  • 711 posts
  • SkądEsquel, ARG

Posted 29 September 2007 - 13:16

dzięki za konkretną odp felippe wybaczcie moje laickie pytania, ale ciągle się uczę target mode włączam w Preferencjach systemu? rozumiem, że potrzebuję zwykły kabel FW?

#28 MJN

MJN
  • 31 posts

Posted 29 September 2007 - 13:44

Tak - mozesz zrestartowac komputer w Target Disk Mode uzywajac System Preferences --> Startup Disk. Mozna tez trzymac 'T' w czasie restartu, ale przez system preferences pewniej ;). Tak - potrzebujesz zwykly kabel FireWire Uzupelniajac to co pisal Felippe - przy pierwszym uruchomieniu nowego Maca instalator zapyta cie czy przeniesc dane ze starego i wyjasni co nalezy zrobic. Jesli nie zrobisz tego w czasie instalacji to mozesz sam odpalic Migration Assistant. Jedna uwaga: Nie piszesz jakiego dokladnie masz iMaca - z Intelem czy PPC. Jesli bys w ten sposob chcial przenosic dane z PPC na Intela (lub na odwrot ;) ) to w rzadkich systuacjach, gdy sa masz zainstalowane jakies programy specyficzne dla PPC/Intela to system na nowym Macu moze nie wstac po transferze. Zdarzylo mi sie to ostatnio przy migracji z iBooka na MBP C2D. Nie probowalem identyfikowac winowajcy - przeinstalowalem na MBP system z plyki i za drugim razem migrowalem tylko konta uzytkownikow, bez aplikacji i folderu Library. Wszystko dziala swietnie od tej pory. EDIT: doczytalem wlasnie z twojego podpisu, ze masz iMaca C2D, wiec uwaga nie ma nic na rzeczy. Niemniej komus moze sie przydac ;)
  • DonArturo likes this

#29 DonArturo

DonArturo
  • 711 posts
  • SkądEsquel, ARG

Posted 30 September 2007 - 23:13

we wtorek będę miał iMaca 24" i wtedy będę postępował wg Waszych wskazówek.dzięki
  • JSG likes this

#30 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 02 October 2007 - 14:09

No to ja dziś poćwiczę tę migrację na kompach... klienta ;-) iMac CD 17" > MBP 17" mam nadzieję że choć kabel się zwróci...

#31 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 02 October 2007 - 16:33

Czy jest jakis zonk w laczeniu miedzy Pantera a Tigerem w Target Mode czy tylko ja tak mam? Moj PM G4 ma 10.3.9, proba polaczenia przez target mode to iMaka z 10.4.10 powoduje natychmiast zawieszenie iMaka, i to takie ze kabel z pradu musze wyjac. Jest na to sposob? Poki co, dziala tylko laczenie przez ethernet. Jesli chodzi o laczenie IP over ethernet to chyba ponizej Tigera sie nie da - w 10.3.9 nie mam w ogole portu firewire w opcjach network.

#32 DonArturo

DonArturo
  • 711 posts
  • SkądEsquel, ARG

Posted 04 October 2007 - 23:42

próbowałem połączyć 20" z 24" przez FW, przy użyciu Copy Clonera i niestety nie widzi komputera który działa w target mode

#33 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 05 October 2007 - 21:54

próbowałem połączyć 20" z 24" przez FW, przy użyciu Copy Clonera i niestety nie widzi komputera który działa w target mode

Przepraszam a po co ten Copy Cloner? Finder nie wystarczy?
Zrobiłem tak:
- komp źródłowy restart w TM - na ekranie "pływa" wielki symbol FW
- podłączam do kompa docelowego
pojawia się dodatkowy dysk (tak samo jakby podłączyć zewnętrzny na FW czy USB), ma mylącą identyczną nazwę "Mackintosh HD" tylko inna ikonę, i tak jak z dyskiem na USB czy FW można robić co się chce np. uruchomić Migration Assistant, który w cudowny sposób przenosi wszystko ze "starego" kompa, co właśnie wykonałem (iMac 17" CD >>> MBP Pro 17" C2D) kasując one hundred od klienta, który mieszka na łodzi w porcie rzecznym, tam się kopiowało 9GB, a my w tym czasie oglądaliśmy zachód słońca... takie mam nadgodziny ;-)

#34 DonArturo

DonArturo
  • 711 posts
  • SkądEsquel, ARG

Posted 06 October 2007 - 18:52

próbowałem na różne sposoby i nic - przenioslem dane przy pomocy iPoda :)

#35 nippon-san

nippon-san
  • 19 posts
  • SkądGrenlandia

Posted 20 February 2009 - 14:27

Witam, mam pytanie. Jako, ze wczoraj moj iMac C2D odmowil posluszenstwa (mianowicie komputer sie wlacza, a ekran nie - caly czarny jest - moze ktos wie co to moze byc?) stad pytanie - czy daloby sie go uruchomic po podlaczeniu z macbookiem w trybie target discu, zeby przegrac dane? Nie wiem jak wyglada taki proces i czy daloby sie to zrobic nie widzac nic jak w moim przypadku na iMacu? W tym trybie dysku mozna przeslac dane tylko przez Firwire czy przez usb takze? Z gory dzieki za odp

#36 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 21 February 2009 - 10:09

Tylko przez FireWire. Wyłączasz obydwa Maki. Łączysz kablem FW. Włączasz obydwa z tym, że w iMacu trzymasz na klawiaturze T. Pokaże się on jako normalny dysk na drugim maczku.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users