Połączenie Mac <-> Mac via fireWire
Gość_brodek_*
Napisano 11 sierpnia 2007 - 21:34
Napisano 11 sierpnia 2007 - 21:39
Napisano 11 sierpnia 2007 - 21:52
1. System Preferences
2. Sharing
3. zakładka Services
Jeśli nie zobaczą się w Network w Finderze (raz na 50 raz coś jest nie tak

Napisano 11 sierpnia 2007 - 22:42
Napisano 11 sierpnia 2007 - 22:55
wnioskuję zatem że nie masz airportów w obu komputerach? bo tak by było najprościej.
a jeżeli to oba maki to samba właściwie może nie mieć nic do rzeczy.
54 mb/s vs. 400 mb/s chyba nie musze dlaczego kabelek jest lepszy ...
Gość_brodek_*
Napisano 12 sierpnia 2007 - 07:07
---- Dodano 12-08-2007 o godzinie 06:17 ----
ok u mnie w iMacu nie ma AirPort'a, samba nie daje ogranicze,n ograniczeniem jest wylacznie sprzet jakim przesylasz dane w tym wypadku 400Mbit to jest o wiele wiecej niz potrzebuje, ale plakac nie bede potrzebuje 20GB skopiowac wiec pojdzie ladnie.
Napisano 12 sierpnia 2007 - 08:38
nie nie latwiej potrzebuje siec lokalna.... pytalem o konkretne rozwiazanie a nie alternatywe...
---- Dodano 12-08-2007 o godzinie 06:17 ----
ok u mnie w iMacu nie ma AirPort'a, samba nie daje ogranicze,n ograniczeniem jest wylacznie sprzet jakim przesylasz dane w tym wypadku 400Mbit to jest o wiele wiecej niz potrzebuje, ale plakac nie bede potrzebuje 20GB skopiowac wiec pojdzie ladnie.
Najszybciej i najwygodniej jest jak opisuje myapple.
Druga możliwość to połączenie FTP i ono jest chyba najwydajniejsze. Tyle że nie pamiętam jak to skonfigrować

Trzecią możliwość opisał nejt tu prędkość raczej nie dochodzi do 400mbs ale jest niezła.
Gość_brodek_*
Napisano 12 sierpnia 2007 - 09:30
Napisano 12 sierpnia 2007 - 09:33
Napisano 12 sierpnia 2007 - 10:17
http://www.versiontr...fo/macosx/22339
W moim przypadu wykorzystuję Airporty, ale można i po ethernecie. Program daje pełną kontrolę nad drugim komputerem, a pliki po prostu się przeciąga. Prędkość transferu w moim przypadku to ok. 5Mb/s
Napisano 12 sierpnia 2007 - 10:53

Napisano 12 sierpnia 2007 - 11:10
Napisano 12 sierpnia 2007 - 11:21
Napisano 12 sierpnia 2007 - 11:40
Roznice predkosci wynikaja z narzutu protokolu na transfer plikow. Polaczenie przez firewire odpalonych dwoch makow powoduje, ze oba uruchamiaja protokol TCP/IP na firewire. Docelowo dziala to tak samo jak kabel ethernetowy - przydziela adresy IP, dzieli pliki na pakiety. W zasadzie nie widze powodu by mialo to nie dzialac jako siec kilku kompow polaczonych przez hub firewire, ale nigdy nie mialem dostepnych tylu makow by sie takimi sieciami pobawic
.
W porownaniu do ethernetu 100Mbit, FireWire jest szybszym medium i daje lepsze transfery, prownywalne z 1Gbit.
W porownaniu do podlaczenia drugiego Maca w trybie dysku emulacja ethernetu musi isc wolniej bo protokol TCP/IP musi dzielic dane na pakiety, apple file sharing/samba musi pilnowac dostepu/szyfrowac dane itp. Jakos nigdy nie wpadlem na pomysl by zrobic uczciwy test wydajnosci ethernet over firewire vs target disk mode. Jesli bedziecie mieli chwile czasu to chetnie przeczytam wyniki.
Ja kiedys sie bawilem za to w testowanie w testowanie transferu przez tcp/ip roznymi protokolami. Najszybciej dzialaja te nieszyfrowane (jak ftp). Samba (windows file sharing) w moim przypadku byla niemal 2* wolniejsza od ftp.
Co do samego polaczenia dwoch makow po firewire:
@njet - czy wystarczy podpiac dwa maki przez firewire by przydzielily sobie ip tak by sie widziec? Ja zawsze odpalalem internet sharnig na komputerze 'lokalnym' tak by udostepnial siec na firewire. Wtedy odpala sie tam serwer DHCP i adresy przydzielaja sie automatycznie. Znacznie to wygodniejsze, niz konfigurowanie tego recznie. Zastanawia mnie tylko czy przypadkiem nie robi sie to samo z siebie automatycznie a chwilowo nie mam jak tego sprawdzic.
Połączenie maŻów w szeregu jest wykonalne po FW- kiedyś tak udostępniałem dane i internet
Stacjonary pmg4 mak z ST330- do niego podpięty po FW do PM G3 w obrębie burka, na krześle Pismo a na kanapie ja z iBookiem- działa (nie miałem długiego kabla tylko trzy krótkie)
FW w odróżnieniu od eternetu nie zawsze zaskakuje. Czasem wymaga restartu komputerów...
Jak już*pisałem jeśli komputery mają być włączone najlepiej sprawdza się* FTP.
Napisano 12 sierpnia 2007 - 11:42
---- Dodano 12-08-2007 o godzinie 12:44 ----
Ftp jest o tyle wygodne,że w przeciwieństwie do innych protokołów nie wysyła danych kontrolnych. Może wynika to z tego,że to dość stary protokół
Napisano 12 sierpnia 2007 - 11:48
Napisano 12 sierpnia 2007 - 11:55

Napisano 12 sierpnia 2007 - 12:17
No i jeszcze taki maly dyngs, ze w target mode widzi sie tylko dysk z systemem, inne dyski nie zalaczaja sie (mam w G4 3 dyski, widzi tylko ten z systemem).
u mnie zawsze widział wszystkie dyski, napęd optyczny i np dysk podpięty w dugim gnieździe |FW bez problemów.
Napisano 12 sierpnia 2007 - 12:22
No i jeszcze taki maly dyngs, ze w target mode widzi sie tylko dysk z systemem, inne dyski nie zalaczaja sie (mam w G4 3 dyski, widzi tylko ten z systemem).
Myślę, że masz jakiś błąd, ponieważ Mac "nadrzędny" widzi wszystkie dyski podłączone metodą "Taget Mode".
Gość_brodek_*
Napisano 13 sierpnia 2007 - 06:20
FireWire dziala normalnie jak karta sieciowa w przeciwienstwie do USB ktore tego nei potrafii
transfery nie sa porownywalen do 1Mbit bo to fizycznie niemoliwe jest max400MBit i to dziala. wiec prosze mi nie wciskac ze cos dziala wolniej niz w target disk mode bo leci przez tcp/ip, technicznie to to samo ale prosze zwrocic uwage ze oba komputery pracuja wuiec zuzywaja moc do pracy aplikacji aktualnie uruchomionych na obu maszynach oraz pracuja dyski i robia dodatkowo cos innego od odzczytywania czy zapisywania danych w ramavh kopiowania po dopiero co utworzonej sieci via FireWire. wiec jest wolniej ale tylko dlatego i wcale nie tak wolno jakby sie moglo wydawac. Kopiowanie trwa o kilka sekund dluzej niz na dysku USB. OPisze po krotce jak to sie robi bo nikt nie dal jasnej odpowiedzi na ten temat.
Wiec tak mamy dwie maszyny iMac i iBook (dla ulatwienia)
montowanie wszystkich dyskow z iMaca na iBooku wyglada nastepujaco.
na iMacu jak juz moj przedmowca wspominal uruchamiamy usluge w Sharing/Services/Personal File Sharing
Jeśli chcemy miec internet na iBooku to w Sharing/Internet/Internet Sharing:ON/ To Computer Using FireWire
po podlaczeniu iBooka odrazu jest dostepny internet i nic narazie wiecej.
wchodzimy na iBooku w finder/network i szukamy iMac'a na liscie
kiedy sie pojawi nacisakmy na niego i na przycisk Connect
pojawi sie okienko logowania i wtedy logujemy sie jako uzytkownik iMac'a
potem mamy jeszcze zapytanie o to ktore dyski zamontowac... potem juz mamy iconki naszych dyskow i dostep analogiczny do tego jaki ma uzytkownik imaca na ktorego jestesmy zalogowani.
WAZNA RZECZ!!!!!!!
nie zalecam podłaczania dysku USB/pendrive'a do iMaca czy iBooka podczas połaczenia fireWire kopiowanie danych czy nagrywanie na niego nie będzie mozliwe (zatrzyma sie kilkunastu kikudziesiecu megabajtach i czasem sie wznawia lub nie...) zwiazane jest to z alokacja wewnetrznego DMA przez firewire ktore ma wiekszy priorytet niz USB) Takze kopiowanie danych z dysku USB podpietego do iMac'a zakonczylo sie kupa strachu o to ze dysk zewnetrzny przestal dzialac. To tyle powodzenia....

---- Dodano 13-08-2007 o godzinie 05:24 ----
myslę ze watek mozna jzu zamknac
Napisano 13 sierpnia 2007 - 10:07
myslę ze watek mozna jzu zamknac
Nie jest to zasadą na forum. Poza tym otrzymałem głosy że wątek nie jest wyczerpany.
Zamknięcie go było bezzasadne zatem go otwieram.
Napisano 13 sierpnia 2007 - 11:10
Mam kilka komentarzy do ostatniego postu brodka:
sposob przesylania danych przez ethernet i przez FW jest rozny i ma rozne narzuty. W czeczywistosci FW jest wydajniejsze przy bezposrednim przesylaniu duzych ilosci danych - powoduje to, ze roznica w szybkosci pomiedzy 1GB eth a FW400 nie jest taka duza jak wynika to porownania numerkow ze specyfikacji. By byla jasnosc - nie upieram sie, ze FW400 jest tak samo szybkie jak 1Gb eht, ale zdecydowanie blizej mu do 1Gb niz do 100Mb[1GB ethernet vs FW400] transfery nie sa porownywalen do 1Mbit bo to fizycznie niemoliwe jest max400MBit i to dziala.
wartwa FW oczywiscie dziala tak samo, ale w przypaku ip over FW jest dodatkowy narzut zwiazany z protokolem ip, ktory musi przydzielisc adresy (takze sprzetowe, FW nie ma przeciez adresow MAC), identyfikowac wezly do ktorych wysyla dane, pakiety moga wymagac fragmentacji itp/itd. Takie polaczenie odbywa w wyzszej warstwie i nie ma sily by nie bylo zadnych narzutow.wiec prosze mi nie wciskac ze cos dziala wolniej niz w target disk mode bo leci przez tcp/ip, technicznie to to samo
Jak wielkich - tego nie potrafie powiedziec. Jak tylko odzyskam iBooka (2-3 dni) zrobie troche testow transferu z target disk mode i przez ip over FW i podesle wyniki. Sam jestem ciekaw.
ale prosze zwrocic uwage ze oba komputery pracuja wuiec zuzywaja moc do pracy aplikacji aktualnie uruchomionych na obu maszynach oraz pracuja dyski i robia dodatkowo cos innego od odzczytywania czy zapisywania danych w ramavh kopiowania po dopiero co utworzonej sieci via FireWire.
Teoretycznie FW jako protokol pochodny wzgledem SCSI nie powinien angazowac procesora do przenoszenia danych. Takze szybkosc wymiany danych pomiedzy dyskiem a pamiecia powinna byc duzo szybsza niz polaczenie FW. O ile komputery nie sa jakos mocno obciazone (np. malo pamieci i bardzo intensywnie wykorzystywany swap) fakt, ze sa uruchomione nie powinien miec znaczenia, gdyz waskim gardlem jest FireWire.
wiec jest wolniej ale tylko dlatego i wcale nie tak wolno jakby sie moglo wydawac. Kopiowanie trwa o kilka sekund dluzej niz na dysku USB.
w rzeczywistosci FW400 jest _szybsze_ niz USB 2.0 (480MBit/s). Przed chwila zrobilem maly test.
Transfer pliku 460 MB z zewnetrznego dysku WD z dwoma interfejsami (FW i USB 2.0):
- FW = ~23.6 MB/s
- USB 2.0 = ~10.0 MB/s
(stabilna predkosc maksymalna, testowane ForkLiftem na MacBooku, dwukrotne kopiowanie tego samego pliku z nadpisywaniem, wynik z lepszego przebiegu)
Napisano 13 sierpnia 2007 - 11:59
Napisano 17 sierpnia 2007 - 23:25

Napisano 29 września 2007 - 12:53
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych