Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak wyłączyć automatyczne otwieranie okna findera po starcie systemu?

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 paiczi

paiczi
  • 274 posts
  • Skądpomorze

Posted 15 July 2012 - 23:03

Chodzi konkretnie o ukrycie okna findera. NIeładnie to wygląda gdy po zalogowaniu się na biurko wywala mi findera z zapamiętanym ostatnim folderem. Możliwe, że jest gdzieś taka opcja. Ja się tego nie potrafię doszukać. Jest na to sposób?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted 15 July 2012 - 23:22

A nie masz w startup items nic takiego?

#3 paiczi

paiczi
  • 274 posts
  • Skądpomorze

Posted 16 July 2012 - 13:54

Nie mam findera w startup items. Jednakże już sobie poradziłem. Napisałem skrypt, który zamyka okna findera i dodałem jako program do autostartu :)

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted 16 July 2012 - 15:30

To trochę 'takie sobie' rozwiązanie ;-) Nie chcesz dojść, czemu się otwiera? To zamknę temat.

#5 paiczi

paiczi
  • 274 posts
  • Skądpomorze

Posted 16 July 2012 - 16:20

Nie no skąd. Chcę! :) O ile nie jest to "zwyczajowe" działanie bo byłem przekonany, że otwiera się z automatu, że tak po prostu jest.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted 16 July 2012 - 16:50

Jakby to był Lion, to jeszcze - tam jest jakieś dziwaczne resume, które zawsze wyłączam na dzień dobry ;-) W Snow Leopardzie, hmm... a nie masz jakiegoś automontowania udziałów sieciowych? Ten Finder pokazuje się zawsze z konkretną lokalizacją, czy różnie?

#7 paiczi

paiczi
  • 274 posts
  • Skądpomorze

Posted 16 July 2012 - 17:27

a nie masz jakiegoś automontowania udziałów sieciowych?

możesz przybliżyć o co dokładnie chodzi?
Wyjaśnię bo możliwe, że wyraziłem się niejasno. Mianowicie Finder otwiera się z ostatnio otwartym oknem i TYLKO wtedy gdy zminimalizuje okno findera i wyloguję, zresetuję bądź zamknę komputer. Gdy samoczynnie przed resetem wyłączę okno findera to wtedy po zalogowaniu finder się nie pokaże (czyli wszystko ok). Zatem gdy finder jest przeze mnie zminimalizowany to system sam go nie 'zabije' w trakcie logout'u, by na świeżo podniesionym systemie się nie pojawił tylko tak jakby 'zapamiętuje' pozostawiony ostatnio otwarty folder findera i po starcie go 'przywraca' otwierając.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted 16 July 2012 - 17:35

No, jakiś katalog po ftp, dysk udostępniony po sambie przez router, takie tam.

#9 paiczi

paiczi
  • 274 posts
  • Skądpomorze

Posted 16 July 2012 - 17:46

nie

#10 dziobolek

dziobolek
  • 336 posts
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Posted 16 July 2012 - 17:53

Wyjaśnię bo możliwe, że wyraziłem się niejasno. Mianowicie Finder otwiera się z ostatnio otwartym oknem i TYLKO wtedy gdy zminimalizuje okno findera i wyloguję, zresetuję bądź zamknę komputer. Gdy samoczynnie przed resetem wyłączę okno findera to wtedy po zalogowaniu finder się nie pokaże (czyli wszystko ok). Zatem gdy finder jest przeze mnie zminimalizowany to system sam go nie 'zabije' by na świeżo podniesionym systemie się nie pojawił tylko tak jakby 'zapamiętuje' pozostawiony ostatnio otwarty folder findera i po starcie go 'przywraca' otwierając.

A czy to nie jest przypadkiem normalne dla OSX, że wszelkie okna których sam nie "zabijesz", po restarcie są domyślnie otwierane???

Pozdrówka!

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted 16 July 2012 - 17:57

W 10.6.x - nie.

#12 paiczi

paiczi
  • 274 posts
  • Skądpomorze

Posted 17 July 2012 - 22:13

Czyli wychodzi na to, że pozostaje mi już tylko ten skrypt.

#13 Porter

Porter
  • 62 posts

Posted 09 August 2012 - 23:44

A podzielisz sie skryptem? Bo problem mam podobny, choc z automontowanymi udzialami, a ze jest ich kilka, to i balagan sie na biurku nielichy robi. Swoja droga to bylem przekonany, ze do tego wlasnie (czyli do "nieotwierania" okien) sluzy opcja "ukryj" w startupie.

#14 DanielF

DanielF
  • 5765 posts
  • SkądSiedlce

Posted 10 August 2012 - 05:39

Okno Findera otwiera się przez błąd w jednym programie (chyba Steam). Nie pamiętam jego nazwy lecz na wszelki wypadek zobacz co masz w rzeczach startowych. Problem był na pewno opisywany na forum.

#15 michaelsign

michaelsign
  • 161 posts

Posted 10 August 2012 - 10:09

Żaden steam... Otwiera się to okno, które było otwarte przed zamknięciem systemu i to jest normalne. Nie wiem, dlaczego tak jest, ale tak jest. Mam dokładnie tak samo. Jeżeli pozamykasz wszystkie okna i zrestartujesz komputer, to będzie ok.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users