Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ominąć sprawdzanie wersji systemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 sierpnia 2007 - 13:58

Witam. Udało mi się uzyskać iLife `08. Gdy chcę je po prostu zainstalować aplikacja twierdzi, że mam zły język w systemie i nie może się*zainstalować. Gdy próbowałem wejść we wnątrza paczki i zainstalować z wewnętrznej paczki iLife08.mpkg - twierdzi, że muszę mieć przynajmniej 10.4.9, a niedawno aktualizowałem do 10.4.10 :/ Próbowałem zmieniać listę języków w preferencjach - nic nie dało. Chciałem wyedytować plik sprawdzający wersję systemu i usunąć linie odpowiedzialne za sprawdzanie - niestety pliki są zabezpieczone i nie mogę tego zapisać.. Pomyślałem o zrobienie tego "od dupy strony" - ktoś na forum kiedyś pokazywał, jak w plikach systemowych zmienić chwilowo wersję systemu (tj. numer), ale nie mogę znaleźć tego postu i chcę tylko, abyście powiedzieli mi jak można ustalić podawaną aplikacjom wersję systemu :0 A może macie inne pomysły?

#2 gravit

gravit
  • 48 postów
  • Skądgda.pl.earth.mw

Napisano 11 sierpnia 2007 - 14:13

- otwórz Terminal - wpisz "sudo -s" - system poprosi o hasło admina, wpisz je - przejdź do katalogu /System/Library/CoreServices/ - wpisz "pico SystemVersion.plist" - w otworzonym pliku zamień wszystkie "10.4.9" na "10.4.10" - zapisz zmiany - zainstaluj iLife '08 - cofnij zminy w w pliku /System/Library/CoreServices/SystemVersion.plist - you're done

#3 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 sierpnia 2007 - 17:28

Wystarczyło tylko powiedzieć /System/Library/CoreServices/SystemVersion.plist ;] Wystarczyłoby :P Ale poradziłem sobie wcześniej kopiując iLife.pkg z .dmg na biurko i z tej lokalizacji zainstalowałem, ze zmodyfikowanym plikiem ;)

#4 pyrzu

pyrzu
  • 45 postów
  • SkądZABRZE

Napisano 12 sierpnia 2007 - 16:50

Wystarczyło tylko powiedzieć /System/Library/CoreServices/SystemVersion.plist ;] Wystarczyłoby :P

Ale poradziłem sobie wcześniej kopiując iLife.pkg z .dmg na biurko i z tej lokalizacji zainstalowałem, ze zmodyfikowanym plikiem ;)

??? Czy to znaczy że mając system podniesiony do wersji 10.4.10 nie można zainstalować nowego iLife'a ??? O tym że wersja 10.4.10 jest problematyczna już wiem (u mnie przestał się montować zewnętrzny dysk usb) ale żeby nowe programy nie chodziły...uuuuu kiepsko.
Akcja z modyfikacją pliku jest konieczna czy można to zrobić jakoś prościej - może jest już jakaś łatka ?

#5 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 12 sierpnia 2007 - 16:57

??? Czy to znaczy że mając system podniesiony do wersji 10.4.10 nie można zainstalować nowego iLife'a ??? O tym że wersja 10.4.10 jest problematyczna już wiem (u mnie przestał się montować zewnętrzny dysk usb) ale żeby nowe programy nie chodziły...

Spokojnie, skoro te nowe aluminiowo-szklane iMaki mają zainstalowany system w wersji 10.4.10
i cały pakiet iLife'08, to na pewno działa.

Poza tym zanim do polskich sklepów dotrze nowy iLife (że o nowych iMakach nie wspomnę), to już
pewnie wyjdzie system w wersji 10.4.11 i parę uaktualnień do iLife... ;)

#6 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2007 - 17:09

Wicko, a czy przypadkiem nie masz polonizatora zainstalowanego?

#7 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 12 sierpnia 2007 - 18:05

Mam i żałuję tego od momentu zainstalowania ;)

#8 catseye

catseye
  • 215 postów
  • SkądKrakow/Żory

Napisano 12 sierpnia 2007 - 18:58

Mam i żałuję tego od momentu zainstalowania ;)

no to go wywal i po problemie ;)

#9 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 sierpnia 2007 - 19:02

Ewentualnie jest taki sprytny program, Pacifist http://www.versiontr...fo/macosx/12743

#10 pyrzu

pyrzu
  • 45 postów
  • SkądZABRZE

Napisano 12 sierpnia 2007 - 19:48

a w czym ten programik pomaga ?, albo po prostu jak zainstalować pakiet iLife na systemie 10.4.10....

#11 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 12 sierpnia 2007 - 21:16

Napisałem przecież, że już sobie poradziłem.

#12 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2007 - 21:22

Okej, ale widisz, przez polonizator masz wlasnie takie ekscesy jak instalacja iLife, aktualizacji, czy czegokolwiek... Na stronie heidiego jest skrypt do odblokowywania systemu i wywalania polonizatora.

#13 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2007 - 21:52

Ten skrypt jedynie odblokowuje mechanizm aktualizacji i instalacji programów Apple. NIE usuwa Polonizatora.

#14 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 12 sierpnia 2007 - 22:38

naresh: wiem, dlatego też żałuję, że go zainstalowałem ;) Ale jak już iLife działa to wszystko mi jedno :) Chodzi o to, że skrypt Heidiego odblokowywuje tylko SU. To w instalatorze iLife to inna zajawka i trzeba wywalić dwa wpisy sprawdzające język oraz wersję systemu. Przypuszczam, że niedługo może to być często poruszany problem na forum i trzeba będzie zamieścić zmodyfikowany plik i poradnik, chyba, że SAD jakoś obejdzie ten problem :)

#15 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2007 - 23:03

iLife instaluje się bez problemu, szkoda tylko,źe wymagany jest Quicktime 7.2 Na szczęście na PowerMacu G5 nie instalowałem, bo jeszcze Compressor przestałby działac

#16 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2007 - 23:06

Nie do końca. Skrypt odblokowuje również problem z instalacją nowych programów, ale... Jeżeli instalowałeś iLife '08, sprawa języka jest zupełnie bez znaczenia, ponieważ iLife '08 zawiera w sobie polskie zasoby językowe i instaluje się bez problemu (sprawdzone na Mac OS X 10.4.10 z Polonizatorem - poszło bez żadnego odblokowywania). Skrypt może być pomocny jedynie przy instalacji iWork '08. W Twoim przypadku podejrzewam raczej jakieś problemy z informacją o wersji systemu.

#17 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpnia 2007 - 23:13

iLife powinien bez problemow zainstalowac sie na systemie powyzej 10.4.9, jesli masz problem z instalacja i zakupiles wersje oryginalna, zglos sie do supportu Apple'a ktory napewno Ci pomoze. G.

#18 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 13 sierpnia 2007 - 11:42

Powiem to trzeci raz, ale powiem :) Już dawno sam sobie poradziłem bez supportu Apple :)

#19 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 13 sierpnia 2007 - 11:53

No to chyba czas zamknąć wątek.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych