Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

internet z kablowki i AirPort Base Station

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Beamer

Beamer
  • 6 postów
  • SkądGdynia

Napisano 11 sierpnia 2007 - 02:23

Witam, Jestem nowy w swiecie Mac'a i nowy na tym forum. Przeprowadzam sie niebawem do nowego mieszkania. Lokalnym dostawca internetu jest tam siec kablowa Multimedia i u nich mam zamiar wykupic dostep do sieci. Mam stacjonarnego PC'ta (z winda xp_sp2) i nowego MacBook'a Pro Intel Core Duo i AirPort Extreme. Chce tez zakupic AirPort Extreme Base Station i stworzyc sobie mala domowa siec, gdzie PC'et bylby podlaczony kablem ethernetowym do Base Station, w nia tez wpieta drukarka. MacBook mialby smigac w necie bezprzewodowo i bezprzewodowo korzystac z drukarki. Po lekturze wielu postow na tym i na innych forach rozumiem ze aby zrealizowac taki plan powinienem: 1. Zaprosic pana z kablowki do domu. Przyniesie mi modem Motoroli lub inny i podlaczy PC'ta do sieci rejestrujac MAC adres mojej pecetowej karty sieciowej na ich serwerze. 2. Po wyjsciu montera, upewniwszy sie ze internet dziala, wpinam Air Port Base Station pomiedzy modem kablowki i PC'ta 3. Restartuje modem a on przydziela adres IP adresowi MAC z Base Station 4. Konfiguruje siec za pomoca AirPort Utility i juz po 5 minutach ( jak zapewnia Apple na swojej stronie :)) moge cieszyc sie transferem danych w standardzie 802.11n Prosze mi powiedziec czy to co napisalem powyzej zgadza sie z rzeczywistoscia i nie krzyczcie ze powtarzam watek poruszany wielokrotnie :) Naczytalem sie juz sporo na ten temat i powiem szczerze ze toche jestem zakrecony. Skoro w kablowkach jest teraz tak, ze zmieniwszy karte sieciowa w komputerze (czyli zmienia sie ten zarejestrowany u nich MAC adres) wystarczy zrestartowac modem zeby net ponownie dzialal to o co chodzi z tym klonowaniem MAC adresu i do czego to potrzebne?? Dzieki z gory za odpowiedzi i milego weekendu wszystkim zycze :)

#2 Wojzar

Wojzar
  • 131 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 11 sierpnia 2007 - 06:12

Witam Wg mnie prawie dobrze za wyjątkiem , że do PC druga karta sieciowa i dopiero do niej AirPort a w windows w ustawieniach sieciowych ustawisz mostek na udostępnianie internetu / jakos tak to się robi / Modem nie robi routingu a na serwerze dostawcy musi być widoczny MAC Adres karty zarejstrowanej Powodzenia w manewrach

#3 Beamer

Beamer
  • 6 postów
  • SkądGdynia

Napisano 11 sierpnia 2007 - 07:16

Czesc, Dzieki za podpowiedz, ale ja bym wolal inaczej....:) Takie rozwiazanie to sie chyba nazywa ad-hoc?? Moze sie myle... I wtedy zeby serfowac w necie na MacBooku musialbym miec wlaczonego tez PC-ta...? Najprosciej by pewnie bylo jak przyjdzie pan monter dac mu ten applowski routerek i poprosic zeby podlaczyl... skonfigurowal wedle mojego zyczenia. Obawiam sie tylko ze ten pan moze wiedziec na ten temat jeszcze mniej niz ja :)

#4 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 11 sierpnia 2007 - 07:43

W moim przypadku taki cel osiągnąłem poprzez podłączenie do modemu z Multimedia routera WIFI (tani Linksys). Router dzieli dostęp do internetu wystawiając na zewnątrz jeden adres IP, wiec provider się nie będzie czepiał że masz drugie urządzenie. Rozwiązanie to umożliwia dostęp do internetu z każdego komputera niezależnie a po włączeniu obu sprzętów (Mac i PC) widzą się one w sieci lokalnej i udostępniają swoje zasoby. Z autopsji wiem ze Multimedia nie blokuje na sztywno MAC adresu podłączonego kompa. Można spokojnie przepinać komputery i "ręcznie" zarządzać siecią, koniecznie jest jednak zresetowanie modemu dostarczonego przez MM (inaczej nie zabangla) przez wyłączenie zasilania na okres minuty. Reasumując Twój chytry plan powiedzie się w 100 %, jedyne nad czym warto się zastanowić to czy zamiast relatywnie nietaniego AirPorta nabyć np Linksysa . Funkcjonalność takiego rozwiązania jest znakomita. BTW nie zapominaj o jakimś w miarę przyzwoitym zabezpieczeniu sieci przez sąsiadami.

#5 Beamer

Beamer
  • 6 postów
  • SkądGdynia

Napisano 11 sierpnia 2007 - 08:05

Hej Loti,
Dzieki. Zalezalo mi bardzo na czyims doswiadczeniu z Multimediami... Niewiele mozna sie dowiedziec z ich strony internetowej (procz agresywnego marketingu w postaci pomaranczowych ogloszen o promocjach ;)) a z szumnie zwanym e-bok nielatwo sie skontaktowac...
Ogladalem tez routery Linksys'a i wiem, ze sa juz na rynku ich urzadzenia w standardzie 802.11n - na takim mi wlasnie zalezy zeby wykozystac mozliwosci AP Extreme ktory mam w MBooku... Tanie tez nie sa ale na pewno tansze niz Applowski... A ten z kolei.... coz.... piekny jest :)

#6 Mirinur

Mirinur
  • 80 postów
  • SkądToruń

Napisano 11 sierpnia 2007 - 08:05

Po stronie kablówki możesz mieć czynny wyłącznie jeden numer, ale nigdzie nie jest zabroniona jego zmiana - możesz np. zmienić kompa, wymienić kartę na nową/lepszą itp. Tylko nie wiem jak zrobić to podłączywszy Airporta do modemu kablowego. W Windows było tak, że można 'odświeżyć' numer MAC przez wpisanie w wierszy polecenia (windows) ipconfig renew/ all - odświeża wszystkie karty sieciowe (więc numer Mac). (nigdy nie pamiętam slash czy backslash). Dla kablówki nie ma znaczenia czy korzystasz z piecyka czy Mac'a.

#7 Tytanos

Tytanos
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 sierpnia 2007 - 08:57

Witam, Co prawda nie znam dostawcy Multimedia, ale korzystam z Chello czyli UPC. Sygnal mam dostarczony do ich modemu, ktory podlaczylem kablem z AirPort Extreme Base Station. Baza podlaczona kablem do PC'ta(oczywiscie z karta sieciowa).Baza przydziela adres wewnetrzny.Natomiast swojego PB 12" mam bezprzewodowo podlaczonego z Baza.Ot i cala tajemnica. W czasie konfigoracji Bazy oczywiscie ustalilem haslo dostepu(dla kochanych sasiadow)aby nie korzystali z darmowego dobrodziejstwa netu. Wszystko hula bez problemu. Pozdr. :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych