Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook white - nie mogę się połączyć przez kabel ethernet do sieci lokalnej.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 adamus_14

adamus_14
  • 6 postów

Napisano 12 lipca 2012 - 14:17

Witajcie. Dzisiaj zakupiłem pierwszego w swoim życiu mac'a. Mam problem z podłączeniem internetu. A mianowicie: mój dostawca, żebym mógł się podłączyć do sieci, wymaga hasła i loginu. internet mam poprzez kabel ethernet. nie mam niestety routera żeby był bezprzewodowy. w windowsie robiłem "utwórz połączenie szerokopasmowe wymagające hasła i nazwy użytkownika". wpisywałem potrzebne dane i śmigało. w macu nie mam bladego pojęcia jak to zrobić... proszę o pomoc!

#2 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 lipca 2012 - 14:21

Szybka pomoc: Internet

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 353 postów

Napisano 12 lipca 2012 - 14:22

A system przypadkiem po włożeniu kabla nie zapytał? Ja mam sieć wymagającą uwierzytelnienia (akurat certyfikatem, nie loginem i hasłem, ale generalnie chodzi o to samo) i po prostu po wpięciu spytało.

#4 adamus_14

adamus_14
  • 6 postów

Napisano 12 lipca 2012 - 14:53

nie. niestety nie zapytał. na windowsie (drugim komputerze) śmiga elegancko a tutaj cisza. nie wiem czy to coś pomoże, ale po podłączeniu do HP 550 przy kablu świeci cały czas dioda, po podłączeniu do mac'a cisza...

---------- Wpis dodano o 15:53 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:34 ----------

z tego co widzę, to chyba wszystko zrobiłem dobrze. jednak przy wpisaniu loginu i hasła jest taka zakładka nazwa usługi pppoe. gdy robię połącz wyskakuje błąd tej właśnie nazwy.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 353 postów

Napisano 12 lipca 2012 - 15:31

Lol, pppoe? To masz śmiesznego dostawcę ;-) Opisz, jak _dokładnie_ robisz i jaki _dokładnie_ jest komunikat błędu.

#6 adamus_14

adamus_14
  • 6 postów

Napisano 12 lipca 2012 - 16:23

więc robię tak:
preferencje systemu -> sieć -> w zakładce ethernet, w zakładce "konfiguruj" robię "utwórz usługę PPPoe". Tam wpisuję dane które potrzebuję do połączenia z internetem. i niestety nie działa...

---------- Wpis dodano o 17:23 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:20 ----------

komunikat: "nie znaleziono serwera PPPoE dla wskazanej usługi. Proszę usunąć opcję nazwy usługi i spróbować ponownie."

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 353 postów

Napisano 12 lipca 2012 - 18:32

Co to jest "zakładka ethernet"? Jaki to w ogóle system? W Lionie dodaję nowe urządzenie sieciowe PPPoE (bazujące na ethernet). No ale, chyba generalnie mówimy o tym samym ;-) Istnieje duża szansa, że po prostu wpisujesz złe dane ;-) Próbowałeś zapytać swojego ISP, jakie są poprawne?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych