Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Niewyraźne czcionki mimo natywnej rozdz. (zew monitor)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 snowee

snowee
  • 25 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 17:03

Witam, Podłączyłem dziś zew. monitor LG L227WT do macbooka pro. Oba mają 1680x1050px, ale mimo to obraz na monitorze zew. nie jest tak wyraźny jak np. w windzie (tak, jakby nie była to jego natywna rozdzielczość). Wszystko podłączone jest tak: Mac <-> adapter Mini DP / DVI <->Kabel DVI <-> Monitor zew. Na macu obraz żyleta, na monitorze trochę rozmazany. Zna ktoś może jakieś rozwiązanie? Pozdro Marcin

#2 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 17:10

Sprawdź w jakiej rozdzielczości działa monitor zewnętrzny. Twój problem to za niska rozdzielczość ustawiona dla monitora zewnętrznego

#3 snowee

snowee
  • 25 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 17:17

No właśnie oba działają na 1680x1050 (Monitor LCD LG Flatron L227WT - Ceneo.pl). W opcjach w mac os też oba ustawione na taką rozdzielczość, więc akurat to nie jest problemem :/

#4 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 17:19

Proponuję również sprawdzić częstotliwość odświeżania, jeśli zewnętrzny monitor faktycznie pracuje w natywnej rozdzielczości.

#5 snowee

snowee
  • 25 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 17:22

Odświeżanie, wg tego co pokazuje się w mac os, to 59.9 Hz, czyli raczej dobre. W danych napisane jest, że 60Hz, więc nie wiem czy ten 0.1 Hz robi jakąś różnicę.

#6 WojtekF

WojtekF
  • 771 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 17:24

Podłączałeś tym adapterem do jakiegoś innego monitora?

#7 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 17:28

Rozumiem,że rozdzielczość sprawdziłeś w menu monitora? Jak tak to winowajcą będzie przejściówka. Mam podobny problem z 30" Dell`em gdzie przejściówka Belkina działa idealnie , zaś tania "chińszczyzna" stwarza podobne problemy.

#8 snowee

snowee
  • 25 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 17:33

Sprawdziłem na monitorze Benq G2420HD - to samo. Podłączyłem też do tego monitora przez adapter mini DP <-> HDMI i też to samo. Myślicie, że problemem jest złączka? Jaką możecie polecić?

#9 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 10 lipca 2012 - 17:36

A tak proforma zapytam: nacisnąłeś taki przycisk autokalibacji? Wiem że to może banalna podpowiedź, ale brzytwa ockhama tak mi podpowiada :)

#10 WojtekF

WojtekF
  • 771 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 17:38

Autokalibrację może sobie naciskać do woli. Na DVI/HDMI ta opcja będzie po prostu niedostępna...

#11 snowee

snowee
  • 25 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 17:41

Tak, nic to nie zmieniało. W menu monitora też widnieje 1680x1050x60Hz. Jak to wina złączki, to mnie krew zaleje, bo specjalnie dziś jechałem i nie kupowałem najtańszego szitu, tylko taką średnią klasę. Fakt, Autoset jest niedostępny, ale przywracałem ustawienia fabryczne i próbowałem zmieniać chyba każde opcje w monitorze jakie znalazłem.

#12 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 18:40

Mam ten sam problem... główną winą jest chyba inne renderowanie czcionek przez OSX, potem monitor. Google jest pełne pytań co zrobić by makowe czcionki na monitorze były wyraźne... W windowsie mam czcionki żyleta, jak podłącze maca mini to małych pogrubionych nie da się czytać (pojawiają się takie w gmailu np.), rozdzielczość, odświeżanie (1440x900x60hz) wszystko jest OK. Ten sam Mac podłączony do 40" TV full HD tylko przez HDMI daje super obraz w każdej kwestii... Sam nie wiem czy zmieniać kabel DVI-HDMI bo przejściówka appla jest szajsowata, kupować kabel DVI-HDMI czy monitor inny z wyjściem HDMI...

#13 adimg19

adimg19
  • 301 postów
  • SkądWładysławowo, PL

Napisano 10 lipca 2012 - 19:51

Właśnie chciałem napisać o czcionkach. Maci tak mają :) Czcionki są tak renderowane, żeby jak najbardziej przypominać te po wydruku... Maci częstą były/są używane w DTP i tam to jest istotne.

#14 snowee

snowee
  • 25 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 20:20

Mógłbym to zrozumieć, ale na monitorze na macu obraz i czcionki są idealne. Mam nadzieję, że szybko zarobię na Della U24 i wtedy spróbuję przejściówki DP <-> Mini DP. Mam nadzieję, że jakość będzie lepsza. Ma ktoś z Was taki zestaw?

#15 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 10 lipca 2012 - 20:23

Na małym ekraniuku w mbp czcionka w 1680x1050 może wyglądać ładnie, na większym 22 calowym już niekoniecznie.

#16 hesus30

hesus30
  • 239 postów
  • SkądDefaultCity

Napisano 04 sierpnia 2012 - 08:21

am nadzieję, że szybko zarobię na Della U24 [...] Mam nadzieję, że jakość będzie lepsza.

Proponuję zrobić inaczej. Zabierz ze sobą maka do dowolnego autoryzowanego punktu sprzedaży i podłącz tam pod monitor. Jeśli czcionka będzie OK - masz odpowiedź - bo jak sądzę to nie wina monitora i przejściówki tylko sposobu renderowania czcionek przez OSX.

#17 snowee

snowee
  • 25 postów

Napisano 07 sierpnia 2012 - 17:37

Byłem dziś w sklepie maqsimum w Szczecinie. Pan powiedział, że nie da rady podłączyć u nich do monitora, więc został jeszcze tylko iStore w Kaskadzie, bo nigdzie indziej nie dostanę monitorów, które chcę. Szukałem podobnych problemów na zagranicznych forach i wiem, że inni też mają takie problemy, z Dellami U2410 także. Zdjęcia, filmy, ikony - wszystko to wygląda bardzo dobrze, ale czcionki nie są takie ostre. Kopałem, kopałem, aż się dokopałem. Rozwiązanie znalazłem tutaj 10.6: Re-enable LCD font smoothing for some monitors - Mac OS X Hints

Mi ten 'hack' pomógł. Tekst w SublimeText na Lg 22' wygląda jak na moim MBP :) Wydaje mi się, że w przeglądarce także się poprawił. Różnica jest OGROMNA także, jeżeli ktoś ma podobny problem i nie wie jak go rozwiązać, to u mnie zadziałało powyższe rozwiązanie.

Wklejam cytat na wypadek, gdyby kiedyś link się zmienił lub coś stałoby się z postem

You can force OS X to use LCD font smoothing on all displays with this Terminal command:

defaults -currentHost write -globalDomain AppleFontSmoothing -int 2

The number 2 here corresponds to Medium - Best for Flat Panel. You may also use 1 for light smoothing, and 3 for strong smoothing, as per the original OS X font smoothing options.

PS. Dla przykładu załączam screena. Na WP nie widać wielkiej różnicy, ale uwierzcie, że niektórych stron nie dało się czytać i przy całodniowym przeglądaniu neta itp. nawet taka mała różnica ma duże znaczenie.

Dołączona grafika

Marcin

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych