Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad AppleCare - czy ktoś korzystał?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 09 lipca 2012 - 12:17

Cześć. Ostatnio zaciekawiła mnie możliwość zakupu AppleCare dla iPada 2 i 3 generacji. Jednak w związku z tym mam dwa pytania. Czy ktoś ma wykupione AppleCare dla swojego iPada? Czy Polskie serwisy (Cortland, iSource, iSpot) respektują AppleCare? Z góry dzięki za odpowiedzi. :)

#2 Cintulek

Cintulek
  • 2 128 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 11 lipca 2012 - 08:33

Jeżeli chodzi o iPad'a, to tak, respektują wszyscy z racji tego, że to jest po prostu wydłużenie gwarancji na urządzenie. ;)

#3 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 lipca 2012 - 10:07

Tak, miałem wykupione już do jedynki. Nie musiałem korzystać, ale respektują w Polsce.

#4 cidik

cidik
  • 317 postów

Napisano 11 lipca 2012 - 13:35

Mam wykupione działa super... już mam nowego ipada... wolnego bez wad...

#5 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 12 lipca 2012 - 08:24

Warto tylko wspomnieć że AppleCare nalezy zakupic od razu z urzadzeniem. Jesli posiadamy juz iPad'a wtedy nalezy pofatygowac sie osobiscie do punktu sprzedazy gdzie nalezalo bedzie udostepnic tablet do oględzin.

#6 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 14 lipca 2012 - 10:42

A jak to jest rozwiązywane np. przy zakupie AppleCare z Allegro czy Amazona?

#7 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 lipca 2012 - 10:44

Zdaje sie ze bedzie to wyrzucona kasa w błoto ;)

#8 mantis1983

mantis1983
  • 47 postów

Napisano 14 lipca 2012 - 13:08

Można jakoś wykupić applecare w naszym polskim AOS ??

#9 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 14 lipca 2012 - 13:47

Niestety nie. Napisałem do sprzedawcy z Allegro w jaki sposób jest aktywowany AppleCare. Zobaczymy co odpisze.

#10 cosby10

cosby10
  • 36 postów

Napisano 14 lipca 2012 - 17:11

A powiecie jaki jest sens to kupować jak w Polsce poza gwarancją obowiązuje jeszcze rękojmia? A ta ma 24 miesiące i nie ma przeproś. Wystarczy u sprzedawcy się na nią powołać i pozamiatane. Tak więc taka kasa wydana tylko za ew. szybszą pomoc to moim zdanie za wiele...

#11 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 14 lipca 2012 - 18:36

A powiecie jaki jest sens to kupować jak w Polsce poza gwarancją obowiązuje jeszcze rękojmia? A ta ma 24 miesiące i nie ma przeproś. Wystarczy u sprzedawcy się na nią powołać i pozamiatane. Tak więc taka kasa wydana tylko za ew. szybszą pomoc to moim zdanie za wiele...

Kolejny, który używa słów, których znaczenia nie rozumie... Rękojmia dotyczy WYŁĄCZNIE zakupów FIRMA-FIRMA i obowiązuje 12 miesięcy. Niezgodność towaru z umową o której mówisz zapewne obowiązuje zakupów firma-osoba fizyczna i sama w sobie trwa 24 miesiące ale to tylko POZORNA ochrona, ponieważ przez pierwsze 6 miesięcy domniema się z automatu, że niezgodność była w momencie kupna, 6-12 miesięcy to ew. sprzedawca musiał by udowodnić, że wady nie było w momencie kupna, natomiast 12-24 sprzedawca może się wypiąć bo to na kupującym wisi obowiązek udowodnienia, że wada była w momencie kupna, co może spowodować, że powoływanie biegłych i robienie ekspertyz może być wielokrotnie droższe niż wartość rzeczy, którą chce się "reklamować" a i tak nie ma pewności, czy sprzedawca i ew. później sądy uznają roszczenie. Taniej i bezpieczniej a przede wszystkim szybciej, jest posiadać AppleCare.

A na przyszłość przeczytaj ustawę z łaski swojej, zanim zaczniesz się o czymś wypowiadać.

#12 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 14 lipca 2012 - 19:41

@up, dokładnie. Dlatego właśnie chciałbym się zaopatrzyć w AppleCare. To tylko około 200 zł. Tylko muszę się dowiedzieć jak to aktywować, @czacha mnie zaniepokoił. :-)

#13 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 16 lipca 2012 - 14:24

Mały update - dostałem odpowiedź od sprzedającego, w której wyjaśnia, że aktywacja następuje poprzez podanie kodu. Wystarczy zadzwonić na infolinię i podać ten kod. Postaram się jutro zadzwonić na infolinię Apple i dowiedzieć się czy to prawda.

#14 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 lipca 2012 - 14:37

Mały update - dostałem odpowiedź od sprzedającego, w której wyjaśnia, że aktywacja następuje poprzez podanie kodu. Wystarczy zadzwonić na infolinię i podać ten kod. Postaram się jutro zadzwonić na infolinię Apple i dowiedzieć się czy to prawda.

Zasadniczo jest to prawda, pod warunkiem że nie poproszą o przesłanie mailem skan dowodu zakupu Apple Care i skanu kodu. Miałam tak w przypadku Apple Care dla iMaca.

#15 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 16 lipca 2012 - 14:57

Sprzedający z Allegro wystawia paragon lub jak ktoś chce fakturę. Po tym, że na aukcji są koszty wysyłki domyślam się, że dostaje się całe pudełeczko ale na wszelki wypadek dowiem się. Na amazonie dostaje się wszystko, także to też jest jakieś wyjście.

#16 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 17 lipca 2012 - 12:04

Kolejny, który używa słów, których znaczenia nie rozumie... Rękojmia dotyczy WYŁĄCZNIE zakupów FIRMA-FIRMA i obowiązuje 12 miesięcy. Niezgodność towaru z umową o której mówisz zapewne obowiązuje zakupów firma-osoba fizyczna i sama w sobie trwa 24 miesiące ale to tylko POZORNA ochrona, ponieważ przez pierwsze 6 miesięcy domniema się z automatu, że niezgodność była w momencie kupna, 6-12 miesięcy to ew. sprzedawca musiał by udowodnić, że wady nie było w momencie kupna, natomiast 12-24 sprzedawca może się wypiąć bo to na kupującym wisi obowiązek udowodnienia, że wada była w momencie kupna, co może spowodować, że powoływanie biegłych i robienie ekspertyz może być wielokrotnie droższe niż wartość rzeczy, którą chce się "reklamować" a i tak nie ma pewności, czy sprzedawca i ew. później sądy uznają roszczenie. Taniej i bezpieczniej a przede wszystkim szybciej, jest posiadać AppleCare.

A na przyszłość przeczytaj ustawę z łaski swojej, zanim zaczniesz się o czymś wypowiadać.

Ja tez moze jeszcze sprostuje powyzsza wypowiedz. Czasookres w ktorym ktos komus musi udawadniac wyglada nastepujaco:

od 0 - 6 miesiecy: domniemanie istnienia wady w chwili wydania towaru, udowodnienie przez sprzedawce ze bylo inaczej jest raczej trudne
od 7 - 24 miesiecy: klient (kupujacy) musi udowodnic powyzsza kwestie. A to jest jeszcze trudniejsze.

Reasumujac, klient moze liczyc na "specjalne" traktowanie tylko przez pierwsze 6 miesiecy

Tak wiec czasem trzeba sie dobrze zastanowic na co powolywac sie w przypadku oddawania sprzetu do sklepu/serwisu.
Jesli do 6 miesiaca - bardziej oplaca sie powolac na niezgodnosc towaru z umowa. Sprzedawca zwiazany jest terminem 14 dni kalendarzowych i
ma tak naprawde ciezki orzech do zgryzienia.
Jesli chodzi zas o powolywanie sie na roszczenia gwarancyjne - czas zalezy od zapisu w karcie gwarancyjnej i moze wynosic np. 20 dni 25 dni itp.
Sprzedawca ma w tym wypadku dosc duze pole do manewru. Zawsze smieszyli mnie ludzi ktorzy przychodzili do sklepu po 14 dniach i robili awanture
ze jeszcze nie ma sprzetu - tymczasem w warunkach gwarancji bylo napisane iz gwarant ma np. 20 dni na "zalatwienie" sprawy.

#17 Darson

Darson
  • 173 postów

Napisano 14 sierpnia 2012 - 21:56

Przez stronę można już kupić applecare dal ipada, również podczas zamówienia nowego ipada pojawiła się możliwość kupna z ochroną. Jeszcze kilka tygodni temu nie było takiej możliwości.

Apple - Wsparcie - AppleCare - iPad

Tylko coś jak się wybiera kraj Polska, to nie można go zarejestrować :/

#18 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 15 sierpnia 2012 - 21:33

Do iPada moim zdaniem i tak się nie opłaca, jak nie ma żadnych plam,przebarwień,dead,bad,hot,sexy pixeli po miesiącu, to już się nic złego mu nie stanie, jedynie może z winy użytkownika, czego Applecare nie pokryje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych