Czy sensor pokazuje "obraz" trasy jaką wykonałem? Jak wygląda sprawa z kalibracją muszę ją wykonać na pierwszym treningu tak?
EDIT: Czy po każdym treningu należy wykonywać synchronizację? Czy można dokonać zbiorczej? Chodzi oto, że jak np pojadę gdzieś na wakacje i nie wezme komputera, a jak wrócę do domu i wykonam synchro to będę miał wszytskie dystanse/treningi?
Witaj,
Jako, że trochę biegam to może wniosę coś do tematu
Zaczynamy od sensora
Zrobiłem z nim tylko około 50 km bo dostałem go na testy na nieco ponad tydzień. Po dłuższym biegu (nie wiem ile trzeba przebiec najmniej, pewnie ok. 2km) włącza się możliwość kalibracji. Bez kalibracji sensor obliczył, że przebiegłem zamiast 15 km to 20 km. Różnica w pomiarze znaczna

postanowiłem skalibrować go na bieżni (mechanicznej). Po kalibracji udawało mi się zejść z przekłamaniami do 1,5 km / trening. Nadal nie był to zadowalający wynik. Strona nike+ pokazuje Ci przebieg treningu (wizualizacja tempa w czasie). Na wykresach przy sensorze tempo jest bardzo postrzępione. Raz wychodziło, że biegłem 18km/h a raz 6

rzeczywiste tempo utrzymywało się na poziomie 11km/h także raczej wolniejszy bieg a mimo to pojawiły się przekłamania. Nie biegam w butach nike tylko asicsach a sensor montowałem pod sznurówkami (trzymał się bardzo dobrze). Kolega w butach z miejscem na nike+ też go nie używa właśnie ze względu na przekłamania.
Aplikacja Nike+ Running GPS
Do Appki podchodziłem sceptycznie po kontakcie z sensorem. Rzeczywistość jest jednak inna

aplikacja bardzo fajnie sprawuje się podczas biegu. Wskazania są naprawdę ok (różnica na trening 0,5 km max). Ciekawostka jest to, że aplikacja potrafi wykorzystać akcelerometr wbudowany w iPhone czyli jeśli stracimy zasięg GPS (nie przytrafiło mi się to) albo biegamy na bieżniach mechanicznych to wówczas nadal zaliczane są odległości. Po kalibracji iphone'a oraz kilku biegach na bieżni zawsze w sumie musiałem coś tam poprawić, ale przekłamania nie były duże (liczył więcej niż w rzeczywistości). Minus aplikacji w Polsce to brak oznaczeń na mapie

nie wiem dlaczego, ale w Polsce ta funkcja nie działa. Nie zobaczymy zatem w podsumowaniu swojego biegu dokładnie zaznaczonej trasy jak we wspomnianym już Endomondo czy Sport trackerze. Mega ogromnym plusem Nike+ jest miażdżący serwis 'społecznościowy'. Można robić sobie wyzwania, można zapraszać znajomych do wspólnych wyzwań, dostajemy achievementy itd. Aż naprawdę chce się biegać dla tych statsów
Endomondo
Appka zdecydowanie najbardziej wszechstronna bo możemy uprawiać niemal każdą większą dyscyplinę sportu. Działa na bazie GPS ponadto pozwala tak jak i Sport Tracker dodać własny trening manualnie (jest to spory plus, szczególnie dla osób, które chcą taką aplikację wykorzystać nie tylko jako appkę pomiarową, ale także jako dziennik treningowy).
Endomondo w wersji pro oraz sport Tracker to dobre Appki jednak brakuje im tego polotu trochę. E, jest zdecydowanie lepsze pod kątem społecznościowym niż ST, jednak niemal takie same pod kątem użytkowym. 'E' kupowałem bodaj za 0,79€, ST był darmowy. Jeśli komuś nie zależy na wyzwaniach i innych glupotach a jedynie na sporcie to polecam ST. Jeśli chcemy biegać i tylko biegać to zdecydowanie Nike+ (kupowałem za chyba 1,59€). Jeśli chcemy połączyć społeczność lub zależy nam na dużej integracji z Facebook + chcemy uprawiać kilka dyscyplin sportowych to Endomondo.
W razie pytań postaram się pomóc.
Pozdrawiam,
Łukasz