Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Sensor Nike+ iPod Nano 4G ale buty nie od nike. Czy warto kupić?

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 tonyhouk

tonyhouk
  • 145 posts

Posted 09 July 2012 - 08:04

Witam!
Od pewnego czasu regularnie biegam i trenuję, ale nie posiadam żadnego urządzenia/sensora, który pozwala mierzyć osiągi, dystanse itd.
Jako że posiadam iPod Nano 4G to zacząłem się zastanawiać nad sensorem Nike+. Na stronie Apple jest jednak napisane, że cytuję:

Ten zestaw składający się z bezprzewodowego czujnika i odbiornika współdziała wyłącznie z butami Nike+

Ja nie posiadam butów nike+ i w związku z tym moje pytanie brzmi czy zakup tego sensora/czujnika jest opłacalny przy nie posiadaniu wymienionych butów? I jak schować ten czujnik w takich "normalnych" butach?:)

#2 sto8

sto8
  • 177 posts

Posted 09 July 2012 - 08:55

Widziałem kiedyś wsieci jakiś sprytny sposób zamocowania tego urządzenia na zewnątrz butów przy sznurówkach.

#3 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 09 July 2012 - 08:56

Z tego co widziałem po sklepach to są "etui" do sensora, umożliwiające przyczepienie go do butów. Buty Nike+ mają pod wkładką miejsce na włożenie sensora.

#4 tonyhouk

tonyhouk
  • 145 posts

Posted 09 July 2012 - 09:11

Myślałem o schowaniu sensora pod sznurówkami i podklejenia go taśmą:D. Czy ten sensor działa również, jak ktos trenuje na rowerku/rowerze?

#5 Public Enemy

Public Enemy
  • 67 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 July 2012 - 09:31

Jeśli dobrze pamiętam, to na rowerku nie działa

#6 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 09 July 2012 - 09:39

Alternetywą dla Nike+ jest aplikacja Endomondo ... pozwala trenowac na rowerku, tylko potrzebuje GPS a iPody zdaje się tego nie mają ...

#7 Pat Radomski

Pat Radomski
  • 701 posts
  • SkądKalisz

Posted 09 July 2012 - 13:21

Spójrz na sensor Adidasa.

#8 tonyhouk

tonyhouk
  • 145 posts

Posted 09 July 2012 - 13:27

Czy ktoś próbował biegać z sensorem w kieszeni? Na jakiejś stronie wyczytałem, że jest to niby możliwe.

#9 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2022 posts
  • SkądKraków

Posted 09 July 2012 - 13:29

Są błędy w odczycie odległości. Sensor musi znajdować się "w bucie".

#10 tonyhouk

tonyhouk
  • 145 posts

Posted 09 July 2012 - 14:17

Czy sensor pokazuje "obraz" trasy jaką wykonałem? Jak wygląda sprawa z kalibracją muszę ją wykonać na pierwszym treningu tak? EDIT: Czy po każdym treningu należy wykonywać synchronizację? Czy można dokonać zbiorczej? Chodzi oto, że jak np pojadę gdzieś na wakacje i nie wezme komputera, a jak wrócę do domu i wykonam synchro to będę miał wszytskie dystanse/treningi?

#11 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 09 July 2012 - 18:36

Czy sensor pokazuje "obraz" trasy jaką wykonałem? Jak wygląda sprawa z kalibracją muszę ją wykonać na pierwszym treningu tak?

EDIT: Czy po każdym treningu należy wykonywać synchronizację? Czy można dokonać zbiorczej? Chodzi oto, że jak np pojadę gdzieś na wakacje i nie wezme komputera, a jak wrócę do domu i wykonam synchro to będę miał wszytskie dystanse/treningi?

Witaj,

Jako, że trochę biegam to może wniosę coś do tematu :)

Zaczynamy od sensora :)

Zrobiłem z nim tylko około 50 km bo dostałem go na testy na nieco ponad tydzień. Po dłuższym biegu (nie wiem ile trzeba przebiec najmniej, pewnie ok. 2km) włącza się możliwość kalibracji. Bez kalibracji sensor obliczył, że przebiegłem zamiast 15 km to 20 km. Różnica w pomiarze znaczna :) postanowiłem skalibrować go na bieżni (mechanicznej). Po kalibracji udawało mi się zejść z przekłamaniami do 1,5 km / trening. Nadal nie był to zadowalający wynik. Strona nike+ pokazuje Ci przebieg treningu (wizualizacja tempa w czasie). Na wykresach przy sensorze tempo jest bardzo postrzępione. Raz wychodziło, że biegłem 18km/h a raz 6 :) rzeczywiste tempo utrzymywało się na poziomie 11km/h także raczej wolniejszy bieg a mimo to pojawiły się przekłamania. Nie biegam w butach nike tylko asicsach a sensor montowałem pod sznurówkami (trzymał się bardzo dobrze). Kolega w butach z miejscem na nike+ też go nie używa właśnie ze względu na przekłamania.

Aplikacja Nike+ Running GPS

Do Appki podchodziłem sceptycznie po kontakcie z sensorem. Rzeczywistość jest jednak inna :) aplikacja bardzo fajnie sprawuje się podczas biegu. Wskazania są naprawdę ok (różnica na trening 0,5 km max). Ciekawostka jest to, że aplikacja potrafi wykorzystać akcelerometr wbudowany w iPhone czyli jeśli stracimy zasięg GPS (nie przytrafiło mi się to) albo biegamy na bieżniach mechanicznych to wówczas nadal zaliczane są odległości. Po kalibracji iphone'a oraz kilku biegach na bieżni zawsze w sumie musiałem coś tam poprawić, ale przekłamania nie były duże (liczył więcej niż w rzeczywistości). Minus aplikacji w Polsce to brak oznaczeń na mapie :( nie wiem dlaczego, ale w Polsce ta funkcja nie działa. Nie zobaczymy zatem w podsumowaniu swojego biegu dokładnie zaznaczonej trasy jak we wspomnianym już Endomondo czy Sport trackerze. Mega ogromnym plusem Nike+ jest miażdżący serwis 'społecznościowy'. Można robić sobie wyzwania, można zapraszać znajomych do wspólnych wyzwań, dostajemy achievementy itd. Aż naprawdę chce się biegać dla tych statsów :)

Endomondo
Appka zdecydowanie najbardziej wszechstronna bo możemy uprawiać niemal każdą większą dyscyplinę sportu. Działa na bazie GPS ponadto pozwala tak jak i Sport Tracker dodać własny trening manualnie (jest to spory plus, szczególnie dla osób, które chcą taką aplikację wykorzystać nie tylko jako appkę pomiarową, ale także jako dziennik treningowy).

Endomondo w wersji pro oraz sport Tracker to dobre Appki jednak brakuje im tego polotu trochę. E, jest zdecydowanie lepsze pod kątem społecznościowym niż ST, jednak niemal takie same pod kątem użytkowym. 'E' kupowałem bodaj za 0,79€, ST był darmowy. Jeśli komuś nie zależy na wyzwaniach i innych glupotach a jedynie na sporcie to polecam ST. Jeśli chcemy biegać i tylko biegać to zdecydowanie Nike+ (kupowałem za chyba 1,59€). Jeśli chcemy połączyć społeczność lub zależy nam na dużej integracji z Facebook + chcemy uprawiać kilka dyscyplin sportowych to Endomondo.

W razie pytań postaram się pomóc.

Pozdrawiam,
Łukasz

#12 tonyhouk

tonyhouk
  • 145 posts

Posted 09 July 2012 - 19:13

Witam i dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! Wiele rzeczy wyjaśniłeś, a inne rozjaśniłeś.;) Zamierzam głównie biegać(tzn już realizuję ten plan), przy słabej pogodzie korzystam z rowerka treningowego w domu. No i wiadomo sporty zespołowe itd. Chodzi mi dokładnie o pomiar dystansu i prędkości z jaka go pokonuję fajnie by było gdyby jeszcze puls był mierzony.Biegam po mieście ,ale czasem również po lesie. Chcę poprawiać swoje osiągi, z wyzwań i tym podobnych skorzystam, ale np niesamowita integracja z facebook'iem mnie nie interesuję. Posiadam iPod Nano 4G więc apka Nike+ Running odpada. Jak wygląda ta sprawa z synchronizacją tras, jeżeli wyjadę na 2 tyg bez komputera tylko ipod i będę biegał 3x w tyg to po przyjeździe te wszystkie trasy zostaną zsynchronizowane? Poprostu lubię biegać i ogólnie ćwiczyć wytrzymałościowo(rowerek/rower) :D

#13 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 09 July 2012 - 20:31

Witam i dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! Wiele rzeczy wyjaśniłeś, a inne rozjaśniłeś.;)

Zamierzam głównie biegać(tzn już realizuję ten plan), przy słabej pogodzie korzystam z rowerka treningowego w domu. No i wiadomo sporty zespołowe itd.
Chodzi mi dokładnie o pomiar dystansu i prędkości z jaka go pokonuję fajnie by było gdyby jeszcze puls był mierzony.Biegam po mieście ,ale czasem również po lesie. Chcę poprawiać swoje osiągi, z wyzwań i tym podobnych skorzystam, ale np niesamowita integracja z facebook'iem mnie nie interesuję.
Posiadam iPod Nano 4G więc apka Nike+ Running odpada. Jak wygląda ta sprawa z synchronizacją tras, jeżeli wyjadę na 2 tyg bez komputera tylko ipod i będę biegał 3x w tyg to po przyjeździe te wszystkie trasy zostaną zsynchronizowane?
Poprostu lubię biegać i ogólnie ćwiczyć wytrzymałościowo(rowerek/rower) :D

Dokładnie tak się stanie jak piszesz. Samo Nike rekomenduje nabycie kilku sensorów :) jeden do szybkiego biegania, drugi do wolnego itd :) każdy inaczej skalibrowany. Nie wiem ile chcesz wydać na to kasy, ale pewnie tak jak to zwykle bywa - najmniej jak to możliwe. Ja polecam dobre zegarki z GPS do biegania. Takie zestawy są na ogół drogie, ale i pozwalają na dużo więcej. Do nike+ na iPhone i/lub Endomondo na innym smartphonie istnieje możliwość podpięcia pasa piersiowego do mierzenia tętna. Generalnie niestety nie jest to tanie. Dlatego tutaj oczywiście znów wygrywają droższe zegarki, ale z pasem w zestawie.

Jeśli myślisz poważniej o bieganiu i masz zamiar biegać więcej niż 30-40 km tygodniowo to zdecydowanie polecam zakup droższego zestawu do biegania. Da Ci to o wiele więcej frajdy i zdecydowanie mniej frustracji :)

#14 tonyhouk

tonyhouk
  • 145 posts

Posted 10 July 2012 - 09:07

Dzięki wielkie po rozpatrzeniu wszystkich za i przeciw, zamierzam nabyć sensor Nike+! :) Myslę, że tak 30 km tygodniowo to będzie dla mnie w sam raz. :D Biegam 3x tygodniowo mniej więcej po 7-8km/dzień ,ale teraz już będę wiedział dokładnie!;)

#15 TheJoker

TheJoker
  • 18 posts

Posted 12 July 2012 - 14:40

ja używam Nike+ z ipodem touch od ok. miesiąca w butach Asics i bardzo sobie chwalę :) biegam 4-5 razy w tygodniu, sensor jest w uszytej przeze mnie pochewce (mogę ci przysłać zdjęcia na maila)trzymanej na sznurowadłach, na wszelki wypadek okleiłem to taśmą :) działa bardzo dobrze, w ogóle go nie czuć, a różnica między nim, a tym co twierdzi google maps wynosi ok. 100m/10km, ale trzeba wziąć pod uwagę że nie biegniemy środkiem drogi, tylko na chodniku itd.

#16 tonyhouk

tonyhouk
  • 145 posts

Posted 12 July 2012 - 20:25

ja używam Nike+ z ipodem touch od ok. miesiąca w butach Asics i bardzo sobie chwalę :)
biegam 4-5 razy w tygodniu, sensor jest w uszytej przeze mnie pochewce (mogę ci przysłać zdjęcia na maila)trzymanej na sznurowadłach, na wszelki wypadek okleiłem to taśmą :) działa bardzo dobrze, w ogóle go nie czuć, a różnica między nim, a tym co twierdzi google maps wynosi ok. 100m/10km, ale trzeba wziąć pod uwagę że nie biegniemy środkiem drogi, tylko na chodniku itd.

Możesz mi podesłać ;)
Ja zamierzam zrobić coś takiego i jeszcze to podkleję taśmą dla pewności :D:

http://www.youtube.com/watch?v=4gv5ZwTS3io&feature=player_embedded

A jeszcze pytanko czy te NikeFuel'e też są naliczane dla Nike+ iPOD ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users