Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Bluetooth w MacBook Pro 13"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 07 lipca 2012 - 07:05

Po rozkręceniu i wyczyszczeniu oraz nałożeniu nowej pasty na CPU i GPU w moim MacBooku przestał działać bluetooth Robiłem reset PRAM, SMC, Combo update, sprawdzałem ponownie kabelki nie mam pojęcia co mogę jeszcze zrobić :/ Szukałem na ifixit i google gdzie znajduje się bluetooth w MBP 2009 (pierwszy 13" Pro) jak ktoś wie gdzie się znajduje to był bym wdzięczny. Nie wyobrażam sobie życia bez bluetooth- mysz i klawiatura warte razem 600zł nie działają Myślicie że są takie malutkie adaptery bluetooth na usb które działają pod mac?

#2 daro16

daro16
  • 169 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 09 lipca 2012 - 12:26

Zewnętrzne adaptery bluetooth usb powinny działać.

#3 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 09 lipca 2012 - 12:43

Sprawdź tasiemkę kamera/wifi/bluetooth ( długa tasiemka wychodząca ze skrzydła matrycy) . Prawdopodobnie nie wpiąłeś jej do końca. Bluetooth znajduje się w skrzydle matrycy.

#4 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 11:05

Dziwne, mówisz że to jeden kabel? Bluetooth nadal nie dziala, od 2 dni były problemy z wifi, nie było, restart i jest, znowu pózniej pisało "brak karty sieciowej" ale po restarcie wróciło. Teraz juz resetuje i nie ma wogole wifi :/ sprawdziłem- kamera jeszcze jest Sadze ze mogłem uszkodzić ten kabel- dość cieżko sie go wkłada/wyciąga i byłem mało ostrożny :( Idzie gdzieś dostac ten kabel? Wieczorem chyba rozkręcę i zaglądnę do tego skrzydła matrycy.

#5 Cinn

Cinn
  • 117 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 12:19

W MBP 13" (June 2009) moduł Bluetooth znajduje się pod szkłem, koło kamerki, po lewej stronie jeśli patrzysz na wprost maca, tak jak go używasz.
Niestety w tym modelu BT i Airport to 2 osobne moduły, Airport nie ma zintegrowanego modułu BT.
Wiem, bo też mam z tym problem, a wymiana airportu nie rozwiązała go.

tutaj po lewej:
http://guide-images....WwZDOnhVL.large
wygląda tak:
Apple Macbook Pro A1278 Bluetooth Board 820-2374 | eBay

#6 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 12:22

czyli musiał bym rozebrać matrycę? to ja podziękuję :( ale dziwne jest to z tym wifi że też przestał działać a kamera nadal działa

#7 Cinn

Cinn
  • 117 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 12:40

Niestety...
U mnie BT przestał działać przy upgrade do Liona, podobno wada fabryczna i częsty przypadek...
W macsupport wycenili naprawę BT na 300zł.
Dongle BT ogólnie działają, jednak funkcje typu wybudzanie myszą już nie. Także po uśpieniu maca, trzeba mysz wyłączyć i włączyć, żeby nawiązała połączenie.

Zwróć uwagę co piszą na ifixit.com przy odpinaniu tego właśnie kabla:

Disconnect the camera cable by pulling the male end straight away from its socket.
There is a small piece of hard plastic stuck to the logic board that stops the camera cable from falling out of its socket. Be sure to peel this off first or you could damage the connectors.
Make sure to pull the connector parallel to the face of the logic board and toward the optical drive, not straight up from its socket.

#8 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 13:24

a tak po polsku to mniej więcej? u mnie noga z angielskim a Gtranslate też kuleje ;/ ale sądzę że zepsułem kabel? albo gniazdo ;/ gdzie mogę dostać taki kabel i czy da się go wymienić?

#9 Cinn

Cinn
  • 117 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 13:48

Generalnie chodzi o to, że to gniazdo ma taką plastikową blokadę, która jest przyklejona do płyty głównej i zapobiega wypadnięciu kabla z gniazda. Musisz najpierw wyciągnąć tę blokadę, żeby następnie wyciągnąć kabel bez jego uszkodzenia lub gniazda. Kabel wysuwasz równolegle do płyty głównej.

Wydaje mi się, że sam sobie tego kabla nie wymienisz bo wchodzi on pod szkło, a wygląda tak:
iSight Camera & airport WiFi Cable for Macbook Pro A1278 2008/2009/2010 | eBay

Sprawdź połączenie kabla z gniazdem, ewentualnie przeczyść je, może ruszy.
W przeciwnym razie czeka Cię wizyta w serwisie...

#10 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 14:30

niestety nie bardzo, wifi wraca, ale też nie zawsze ;/ wieczorem jeszcze dmuchne powietrzem sprężonym w gniazdo

#11 Cinn

Cinn
  • 117 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 20:55

Poradziłeś sobie z tym BT?

Po rozkręceniu i wyczyszczeniu oraz nałożeniu nowej pasty na CPU i GPU w moim MacBooku

btw. jak teraz temperatury wyglądają?

#12 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 21:01

niestety bluetooth nie działa, wifi jest dzisiaj cały dzień puki co, temperatury spadły- miałem problem bo podczas obrabiania zdjęć w LR miałem powyżej 100*C i procesor zwalniał aby się nie przegrzać i nie dałem rady robić zdjęć -teraz jest ok

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych