Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

problem z iMovie. Tak jakby nie bylo 16:9

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 hitman75

hitman75
  • 372 postów

Napisano 09 sierpnia 2007 - 16:17

Hej! Mam taki problem. Gdy zrzucam filmik z kamery minidv 16:9 na imovie to obraz jest taki jakby 4:3 i obciete paski na dole. Czyli ogolnie jest tak, ze na pelnym ekranie sa czarne paski po bokach i na dole(monitor panorama). Filmy zgrane na PC w 16:9 na maku dzialaja bez problemu i wypelnia mi caly ekran. Co robic?

#2 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 sierpnia 2007 - 10:59

O ile sie nie myle, panoramiczne monitory w komputerach maja format 16:10

#3 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 sierpnia 2007 - 12:04

Najprawdopodobniej Twoja kamera nie nagrywa materiału 16:9 a właśnie nagrywa tak, jak widzisz to w iMovie. Trochę jaśniej: masz w kamerze matrycę 4:3 i kiedy nagrywasz obraz 16:9 to tak na prawdę nagrywasz jedynie na środkowej części matrycy, a kamera dodaje dwa czane pasy na górze i dole obrazu.

Później, podczas importu do iMovie, tak to wygląda. To jest tzw. letterboxing (po zgraniu materiału widziałeś na pewno takie okienko z napisem "Letterboxing" i paskiem stanu).

Polecam Ci opgrade do iMoivie 08 gdzie możesz opcję Crop wyciąć z filmu tylko to co Cię interesuje.

Ten film wyjaśni Ci sporo - http://www.apple.com...movie-making-23 i pokaże jak i co zrobić.
  • hitman75 lubi to

#4 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 sierpnia 2007 - 12:24

Czy tworząc nowy projekt (przed ściągnięciem filmu z kamery) wybrałeś format 16:9 dla tego projektu? Zmieniałeś coś w ustawieniach Preferencji iMovie? (sprawdź czy domyślnie nie jest wybrany format NTSC).
  • hitman75 lubi to

#5 hitman75

hitman75
  • 372 postów

Napisano 10 sierpnia 2007 - 12:29

Dzieki za odpowiedzi. Nie ustawilem widescreen :) zaraz sprawdze jak bedzie dzialac. W tym filmiku tez widzialem fajne bajery. Niestety, chyba nie ma mozliwosci aktualizacji do '08 za free?

---- Dodano 10-08-2007 o godzinie 14:35 ----
ustawilem widescreen i dalej to samo.
Dlaczego film zgrany tym standardowym programem w XP wypelnia mi caly ekran?

#6 Tonden

Tonden
  • 173 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 sierpnia 2007 - 13:27

Witaj, miałem tak samo jak ty. Było tak zawsze jek odpalałem iMovie z podłączoną kamerą i tworzyłem nowy projekt. Udało mi się obejść tak: przy ODŁĄCZONEJ kamerze odpalałem iMovie i wybierałem: stwórz nowy projekt z wybraną opcją Widescreen. Otwierał mi się wtedy pusty projekt w formacie 16:9. Zapisywałem do na dysku. Zamykałem iMovie. Potem podłączałem kamerę i po odpaleniu iMovie wybierałem: otwórz zapisany projekt. Otwierałem mój pusty projekt i importowało się idealnie w formacie 16:9. Nie wiem co jest przyzczyną tego zachowania ale u mnie działa. Tonden

#7 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 sierpnia 2007 - 13:40

Witaj, miałem tak samo jak ty. Było tak zawsze jek odpalałem iMovie z podłączoną kamerą i tworzyłem nowy projekt.
Udało mi się obejść tak: przy ODŁĄCZONEJ kamerze odpalałem iMovie i wybierałem: stwórz nowy projekt z wybraną opcją Widescreen. Otwierał mi się wtedy pusty projekt w formacie 16:9. Zapisywałem do na dysku. Zamykałem iMovie. Potem podłączałem kamerę i po odpaleniu iMovie wybierałem: otwórz zapisany projekt. Otwierałem mój pusty projekt i importowało się idealnie w formacie 16:9.
Nie wiem co jest przyzczyną tego zachowania ale u mnie działa.
Tonden

Zachowanie jak najbardziej normalne - najpierw tworzę projekt, potem importuję materiał.

Jedna uwaga: po imporcie klipów nie trzeba zamykać iMovie. Wystarczy w oknie importu przesunąć "przełącznik" z pozycji Import w pozycję Edycja, odłączyć kamerę i dalej pracować!

#8 Tonden

Tonden
  • 173 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 sierpnia 2007 - 13:48

Zachowanie jak najbardziej normalne - najpierw tworzę projekt, potem importuję materiał.
!

No tak, jest to logiczne. Gdyby nie było to pewnie bym tej drogi nie znalazł :D
Tonden

#9 hitman75

hitman75
  • 372 postów

Napisano 10 sierpnia 2007 - 16:18

u mnie to nie pomaga :( Jak utworze nowy projek to faktycznie widze, ze jest czarny szeroki ekran. Wylaczam, wlaczam imovie, laduje projekt z podlaczona kamera i po chwili na moich oczach ekran sam sie zweza :/

---- Dodano 10-08-2007 o godzinie 18:48 ----
Sciagnalem imovie '08 z torrenta(oczywiscie w celach edukacyjnych :P ) i powiem wam, ze programik jest naprawde zaaaaa.....cny :). Po 1. w '08 nie mam tego problemu, a po 2.ustawianie rozdzielczosci, kompresja i w ogole jest naprawde prosta i szybka! Filmik tez zajmuje bardzo malo w calkiem niezlej jakosci. Pozdrawiam i dziekuje :)

#10 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 10 sierpnia 2007 - 17:27

Mam kamerę z matrycą 16:9 i takie filmy właśnie kręcę i iMovie faktycznie bez względu jaką opcję wybiorę przy tworzeniu projektu (i bez znacznia czy z podłączoną kamerą czy bez podłączonej kamery), to iMovie zawsze zgrywa materiał jako 16:9 i niestety zawsze konwertuje go (letterboxing) i dodaje na górze i dole materiału czarne pasy. Bez sensu. Chore. Niestety.

#11 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 sierpnia 2007 - 19:58

Mam kamerę z matrycą 16:9 i takie filmy właśnie kręcę i iMovie faktycznie bez względu jaką opcję wybiorę przy tworzeniu projektu (i bez znacznia czy z podłączoną kamerą czy bez podłączonej kamery), to iMovie zawsze zgrywa materiał jako 16:9 i niestety zawsze konwertuje go (letterboxing) i dodaje na górze i dole materiału czarne pasy. Bez sensu. Chore. Niestety.

Nie wiem o czym mówicie. Może macie zaznaczone: Automatic DV Pillarboxing & Letterboxing?

#12 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 sierpnia 2007 - 12:18

Panowie, pomogło? Inni też by chcieli wiedzieć.

#13 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 11 sierpnia 2007 - 12:31

Nie pomogło. Pierwszą rzeczą jaką sprawdziłem to oczywiście ustawienia iMovie. Opcja Automatic DV Pillarboxing & Letterboxing jest wyłączona.
bez względu na techniki imoprtu danych z kamery, iMovie zawsze, robi to źle.
Wiem, że wersja iMovie z pakietu iLife'08 działa dobrze, tzn zgrywa materiał z kamery w formacie 16:9, wcześniejsza wersja niestety, albo skaluje obraz do formatu 4:3 lub "dodaje" czarne pasy na dole i górze kadru. Efekt końcowy jest niezadowalający.
Inne programy do obróbki video importują materiał poprawnie (tzn, w proporcji 16:9)

#14 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 sierpnia 2007 - 16:28

U mnie, na dwóch komputerach, iMovie'06 działa poprawnie z filmami w formacie 16:9.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych