Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kamerka internetowa + wyświetlanie obrazu jako tapeta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 acmeus

acmeus
  • 149 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 02 lipca 2012 - 15:09

Witam zastanawiałem się by wykorzystać kamerkę internetowa w domu np do podglądu wjazdu na posesję, lub do obserwowania małego dziecka jako (cyberniania). Chciałbym sobie zrobić wyświetlanie takiego obrazu jako tapetę pulpitu, lub za pomocą jakiegoś programu mądrze wyświetlającego. Nie zależy mi na nagrywaniu strumienia a jedynie podglądu. Jeszcze takie pytanie czy gdybym użył naprawdę długiego kabla USB czy są jakieś przeszkody? Powiedzmy, że dziecko śpi dwa pokoje dalej a ja chciałbym pociągnąć tam kamerkę i w czasie pracy na komputerze móc zerkać co jakiś czas czy dziecko śpi albo co robi podczas mojej nieobecności w pokoju. Proszę o poradę jaki soft na MAC'a polecacie w tej sprawie.

#2 dudek564

dudek564
  • 295 postów

Napisano 02 lipca 2012 - 15:13

używałem swego czasu jedną z lepszych kamer internetowych do monitoringu wjazdu, miało to sens . Możesz przedłużyć zwykłym kablem USB do 5m jeśli chcesz powyżej 5m trzeba zastosować kabel aktywny (wzmacniacz) wtedy długość do woli :) Co do software to nie mam pojęcia

#3 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 02 lipca 2012 - 15:26

Myślałeś o kamerze WiFi?

#4 acmeus

acmeus
  • 149 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 02 lipca 2012 - 18:08

Nie myślałem, mam kamerke z creativa i chciałem ją wykorzystać na dobry początek (USB).

#5 BaB

BaB
  • 81 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 02 lipca 2012 - 19:11

Przy większych odległościach trzeba zastosować extender (np extron - Extron USB Extenders - USB Extender Series)

#6 acmeus

acmeus
  • 149 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 02 lipca 2012 - 20:27

Dzięki BaB choć myślałem o czymś niskobudżetowym i wpadłem na pomysł by w jednym pokoju gdzie śpi mały postawić laptopa z kamerką ustawioną właśnie na niego a w pokoju gdzie pracuję na kompie włączyć sobie skype i zerkać na niego przez kamerkę. Być może komuś takie rozwiązanie też spasuje więc dziele się pomysłem :D

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 02 lipca 2012 - 20:30

hehe, najprostsze rozwiązania są najlepsze, pomysł dobry z tym skype :)

#8 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 02 lipca 2012 - 20:46

Przedłużenie USB wcale nie musi być drogie:

USB extender przez RJ45 do 60m Logilink - Komputronik RTV AGD Notebooki, komputery i elektronika

#9 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 02 lipca 2012 - 21:43

ja kiedyś zamontowalem iphone na stojaku na noze i puscilem sobie podglad na kuchenke, czy mi kartofle nie kipią, a sam usiadlem sobie przed konsolą ;)

#10 acmeus

acmeus
  • 149 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 02 lipca 2012 - 22:16

A na jakiej zasadzie zrobiłeś to z iPhonem? Ja używam 3G z softem 3.1.2 (dla stabilności) ale nie znam sposobu żeby wysyłać obraz z iphona gdziekolwiek lub odwrotnie po za dedykowaną kamerką która przesyła obraz do iPhona.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych