Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

SQL Server na MACu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Odkrywca

Odkrywca
  • 10 postów

Napisano 30 czerwca 2012 - 15:53

Niedlugo planuje migracje do MacBooka. Do tej pory korzystalem zawsze z Windowsa. Razem z zakupem MacBooka planuje zmiane systemu na OS X. I tutaj pojawiaja sie pewne problemy (pytania). Jednym z nich jest wlasnie srodowisko Microsoft SQL Server. Czy na system OS X jest jakis program, za pomoca ktorego bede mogl tworzyc i zarzadzac bazami danych, tak jak to moge robic w SQL Server. Wyczytalem, ze istnieje Navicat for SQL Server, ale mam obawy, czy moge dokladnie na nim robic te rzeczy, ktore robie w Microsoft SQL Server, obecnie sa to dosc proste operacje opierajace sie na pisaniu zapytan, funkcji, triggerow, kursorow, procedur itd. wiec uzywam glownie narzedzia Management Studio. Ewentualnie czy istnieja jakies inne programy, chodzi mi o bazy danych zarzadzane stricte SQL Server.

#2 tmkszlc

tmkszlc

• 1 846 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 30 czerwca 2012 - 15:54

Myślę, że MySQL Workbench się sprawdzi.

#3 Odkrywca

Odkrywca
  • 10 postów

Napisano 30 czerwca 2012 - 15:58

Przeciez to program do zarzadzania MySQL, a podkreslam w pierwszym poscie, ze szukam programu do zarzadzania SQL Server.

#4 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 30 czerwca 2012 - 16:21

Z tego co mi wiadomo na OS X nie ma programu stricte do SQL Servera jak Management Studio pod Windowsa. Będziesz musiał użyć czegoś co jest do wszystkiego, w tym do SQL Servera. Większość aplikacji powinna spełnić wymienione przez Ciebie wymagania.

#5 Odkrywca

Odkrywca
  • 10 postów

Napisano 30 czerwca 2012 - 19:19

Ok, domyslilem sie ze takiego narzedzia, jakim jest Management Studio nie znajde, ale moze polecacie jakies programy. Czy ktos korzystal np. wlasnie z Navicat?

#6 reveler

reveler
  • 119 postów

Napisano 30 czerwca 2012 - 21:23

Cześć, jestem po przesiadce z Windows na OS X. Jestem administratorem baz danych, tyle że bardziej Oracle (bardziej, bo MS SQL też ale w dużo mniejszym stopniu). O ile do Oracle istnieje darmowy zamiennik PL/SQL Developera (to kombajn potrafiący zarządzać bazą), o tyle darmowych narzędzi do MS SQL nie znalazłem. Dlatego sugeruję instalację Microsoft Remote Desktop i po prostu łączenie się do konkretnych serwerów, przynajmniej na razie. Ja tak robię. W miarę wygodne. Przy okazji: bez problemu powinieneś skonfigurować VPN, a jeśli zarządzasz domeną, są (płatne) narzędzia i do tego. Tak że mając MS RDP dasz spokojnie radę, mnie zajęło około 2 miesięcy całkowite przedstawienie się na OS X. PS. Jeśli do administracji bazami wykorzystujesz jakieś narzędzia .Net to na bank musisz wykorzystać RDP - pomimo istnienia odpowiednika .Net na Maca mnie nie udało się nic uruchomić. HTH, Rev.

#7 Odkrywca

Odkrywca
  • 10 postów

Napisano 30 czerwca 2012 - 22:00

No dzieki, dzieki za konkrety. Hmm, nie wiem czy obedzie sie bez postawienia Windowsa jako drugi system przez BOOTCAMP. Ewentualnie jako wirtualny system. Jeszcze mam pytanie, uzywales kiedys programu, lub ktos inny o nazwie Navicat, z jego opisu wnioskuje ze duzo moglbym nim zrobic, wiem, ze nie jest darmowy, ale jezeli bedzie funkcjonalny, to z niego skorzystam.

#8 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 30 czerwca 2012 - 22:11

Skoro się już tak uparłeś na to Navicat to nie będzie najlepiej pobrać traila ze strony i po prostu sprawdzić czy spełnia Twoje wymagania?

#9 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 30 czerwca 2012 - 22:14

Navicat można pobrać w wersji 30 dniowej - możesz więc sam sprawdzić czy będzie OK. Ale cenę ma dość wysoką... IMHO najlepszym rozwiązaniem będzie wirtualka (darmowy VirtualBox lub płatne Parallels / VMware Fusion) i standardowe SQL Management Studio. Wyjdzie taniej, z darmowym VirtualBox i Windows 8 Release Preview wręcz za free i prawdopodobnie lepiej. A Windows zawsze do czegoś jeszcze może się przydać :)

#10 Odkrywca

Odkrywca
  • 10 postów

Napisano 02 lipca 2012 - 08:36

Ok, to jeszcze pytanie z innej strony. Czy ktos uzywal Microsoft SQL Server 2008 R2 / 2012 na Windows 7 lub Windows 8 postawionym na Parallels / VMware Fusion? Czy dziala to plynie? W MacBooku zamontowane 8GB RAMu.

#11 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 02 lipca 2012 - 15:57

Używam klienta SQL 2008R2 na Windows 8 na Parallels i taki zestaw śmiga. Zaznaczam, że mam na myśli klienta - serwer bazy działa w sieci więc nie obciąża mojego środowiska. Jeżeli zamierzasz na tej wirtualce używać także serwera bazy i na nim działać to już dużo zależy od samej bazy - do niewielkich projektów powinno spokojnie wystarczyć ale jak wrzucisz wielką bazę i będziesz wykonywał złożone operacje to raczej cudów bym nie oczekiwał.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych