Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4s, new iPad. Problem z drukowaniem Airprint Brother DCP-J525W

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 thor88

thor88
  • 40 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 czerwca 2012 - 17:35

Witajcie, ostatnio kupiłem drukarkę Brother DCP-J525W, drukarka działa w sieci bez problemu, łączy się poprzez wifi z komputerem PC, niestety drukarki nie widzą w trybie airprint ani iPhone ani iPad. Drukarka jest na oficjalnej stronie apple jako wspierająca AirPrint... Powiedzcie co trzeba jeszcze skonfigurować? Zależy mi na używaniu airprint a nie dodatkowej aplikacji brother print&scan.

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 20:21

A w instrukcji drukarki nie ma nic napisane o AirPrint ?

#3 thor88

thor88
  • 40 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 czerwca 2012 - 21:52

jest, że powinno działać bez żadnego ustawiania, a jak nie działa to trzeba się upewnić, że urządzenia są w tej samej sieci wifi i będzie działać:evil::evil::evil:

#4 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 22:09

a są w tej samej sieci wifi? Podłączone do tego samego routera?

#5 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 26 czerwca 2012 - 22:40

I czy router poprawnie przekazuje Multicasty ?

#6 thor88

thor88
  • 40 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 czerwca 2012 - 10:54

tak, urządzenia są w tej samej sieci wifi. Multicasty? co to są multicasty? Router to ADSL tp-link. Czy z moich screenów możemy ustalić czemu nie działa? Powiem, że pseudo wsparcie techniczne firmy Brother to jakiś żart i nikomu nie życzę korzystać z ich "pomocy".

#7 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 29 czerwca 2012 - 13:39

Przeciez widac, ze masz wylaczony 'multicast'. Menu -> Interface Setup -> Lan Poza tym screen'ach widac wszystko wlacznie z kluczem Wi-Fi oraz string'iem set-snmp. Brakuje jeszcze adresu zamieszkania. :-)

#8 thor88

thor88
  • 40 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 czerwca 2012 - 15:13

Ok, dzieki za pomoc, bede w domu to sprawdze. A co do tego ze wszystko widac to adresu nie podam. Sami szukajcie:p

---------- Wpis dodano o 16:13 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:58 ----------

Niestety... w polu multicast mam do wyboru:
-disabled
-IGMP v1
-IGMP v2
Próbowałem z każdym, po wybraniu nawet resetowałem router by na pewno zapisał ustawienia. Niestety jak ipad i iphone nie widziały drukarki tak nie widzą.

#9 thor88

thor88
  • 40 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 czerwca 2012 - 15:44

Od razu jeszcze spytam o coś takiego. W instrukcji udostępnionej przez Brother dotyczącej airprint http://welcome.solut...9/cv_pol_ap.pdf jest między innymi informacja, że funkcję airprint można włączyć i wyłączyć poprzez przeglądarkę internetową wpisując IP urządzenia w sieci.
Niestety jak wpisuję znaleziony w ustawieniach routera adres drukarki to pokazuje mi się taka strona
[ATTACH=CONFIG]11318[/ATTACH]
Macie jakieś pomysły?

#10 thor88

thor88
  • 40 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 czerwca 2012 - 16:16

Problem rozwiązany, dopiero na angielskiej stronie Brothera udało mi się znaleźć link do najnowszego oprogramowania układowego. Po zainstalowaniu drukarka normalnie działa w trybie airprint.
A tu link, może się komuś przyda, wszystkim dzięki za pomoc.
Brother Solutions Center: DCP-J525W: Downloads: Others

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych