Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pierwszy smartfon dla wybrednego - max. 2500 zł

• This topic is locked This topic is locked
18 replies to this topic

#1 streamck

streamck
  • 7 posts

Posted 21 June 2012 - 18:49

Witam!
Od dłuższego czasu przymierzam się do zmiany mojego klasycznego telefonu ze sliderem, którego używam od prawie trzech lat, a jest nim Sony Ericsson W995. Idąc z duchem czasu, chcę zdecydować się na mój pierwszy własny smartfon (mam co nieco rozeznania mam w tym temacie). Uprzedzam iż przeczytałem wiele tematów i nic ciekawego nie znalazłem.

UWAGA! Jeśli nie masz czasu i ochoty czytać całego tego tematu, masz wiedzę czysto teoretyczną lub chcesz nabić sobie parę postów - opuść ten temat jak najszybciej.

No to zaczynamy listę życzeń. Waga urządzenia raczej nie gra roli, to nie jest laptop że zdarzają się klocki mające 3,5 kg. Obudowa dobrej jakości materiałów, by nic nie skrzypiało, trzeszczało lub uginało się. Teraz ekran, za którym idą również wymiary urządzenia. Rozmiar ekranu to minimum 3.5 cala i oczekuję od niego przejrzystości obrazów jak i tekstu (pixele sensownie zagęszczone) oraz czułości i precyzji dotyku. Maksymalnej wielkości nie mam określonej - nigdy nie miałem w kieszeni smartfona, ani nie użytkowałem go przez dłuższy czas. Nie jestem w stanie powiedzieć czy komfortowo będzie mi trzymać w ręce sprzęt o wielkości 4 cale lub 4.8 cala, czy palcem dosięgnę by zsunąć pasek powiadomień, czy też będę musiał go obsługiwać dwoma rękoma. Potrzebuję również aparatu, który robi sensowne zdjęcia i nagrywa wideo w wysokiej rozdzielczości - mentorem dla mnie w tej kwestii jest Apple iPhone 4S, nie mam praktycznie żadnych zastrzeżeń do jakości materiałów uchwyconych przez to urządzenie. Nie jestem w stanie powiedzieć czy potrzebuję jednordzeniowego procesora, czy też dwurdzeniowego. Chcę mieć możliwość jednoczesnego przeglądania internetu, odpisywanie na SMS i komunikację przez Gadu-Gadu z włączonym odtwarzaczem muzyki jednocześnie, przy czym nie tracąc na płynności przewijania stron, spowolnionej reakcji urządzenia na wysyłane polecenia, freezów, lagów całego urządzenia oraz muzyki. Jeśli chodzi o układ graficzny, zapewne nie zaznam waszych pozytywnych opinii na pomysł wykorzystania smartfona jako przenośną konsole. Chciałbym mieć możliwość chwilowego oderwania się od wykonywanej czynności i zrelaksowania przy casualowej grze w stylu Angry Birds. Mając więcej wolnego czasu, w dowolnym miejscu chciałbym również pograć w FIFA 12, różne wydania Need for Speeda, Modern Combat, GTA III, Asphalt i różne inne tytuły, które przykuły moją uwagę przeglądając sklep Google Play, App Store i Windows Marketplace. Sprzęt będzie również intensywnie używany jako odtwarzacz muzyki, więc jakość dźwięku płynącego z słuchawek musi bardzo dobra . Slot na kartę microSD obowiązkowy jeśli urządzenie ma mniej niż 16 GB pamięci własnej. Bateria musi wytrzymać cały dzień i jeszcze troszkę ;).

Od urządzenia oczekuję responsywności i niezawodności, a od producenta długiego wsparcia (aktualizacje wypuszczane przez oficjalny kanał wydawniczy), zaś jeśli ten zawiedzie - spora społeczność deweloperów zajmująca się urządzeniem. Czy jest coś, o czym zapomniałem? Ach tak, cena. Jeśli w kręgu moich zainteresowań jest iPhone 4S (16 GB) to myślę że kwota nie przekraczająca 2500 zł, choć myślę że urządzenia z Androidem uchodzą za tańsze, więc nie chciałbym w ich przypadku przekraczać kwoty 2000 zł (i tak zamierzam odliczyć podatek VAT). Urządzenie musi być nowe oczywiście. Do gadżetów się okropnie przywiązuje, więc nie prędko zmienię sprzęt na nowy.

Jeśli ktoś usnął to teraz telepatycznie wiadomość - "WAKE UP" :)!

Pozdrawiam!

PS: Tą treść również możecie znaleźć na innych forach, więc proszę nie traktować tego tematu jako masowy spam itp.

#2 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 21 June 2012 - 19:04

Dużego wyboru nie masz - iPhone 4S lub iPhone 4 Spełniają chyba wszystkie Twoje wymagania (zakładając, że kupisz wersję 16GB i nie potrzebujesz wtedy slotu na kartę pamięci)

#3 stroner30

stroner30
  • 747 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 21 June 2012 - 19:08

Tylko po co ten temat na tym i na innych forach? Na forum apple każdy, a przynajmniej większość powie iPhone, na forum Samsunga SGS3, na forach BB, każdy powie 9900 bold itp...

#4 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 21 June 2012 - 19:14

Dokładnie stronger30. Choć po wpisie autora wynika, że tylko iPhone wchodzi w grę!

#5 stroner30

stroner30
  • 747 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 21 June 2012 - 19:16

Dokładnie stronger30. Choć po wpisie autora wynika, że tylko iPhone wchodzi w grę!

Coś tam o Androidze też przebąkiwał...

#6 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 21 June 2012 - 19:27

Jeśli masz wysokie wymagania w kwestii responsywności i płynności systemu przy przełączaniu wielu aplikacji, iPhone 4s będzie Ci pasował.

#7 streamck

streamck
  • 7 posts

Posted 21 June 2012 - 19:28

Ja jestem otwarty na różne propozycje. Właśnie zauważyłem że na forum poświęconemu Androidowi zachwalane są urządzenia z wcześniej wymienionym systemem, na forach poświęconych Apple urządzenia z iOS. Jedyne czego obawiam się w iPhone to ekran 3.5 cala. Nie wiem jak na dłuższą mete się przegląda na takim ekranie internet, gra w gry itd. Wiadomo konkurencja oferuje 4.65 cala, a nawet 4.8 cala, ale ciekawie to wygląda w spodniach i w ręce :).

#8 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 21 June 2012 - 19:38

Ja jestem otwarty na różne propozycje. Właśnie zauważyłem że na forum poświęconemu Androidowi zachwalane są urządzenia z wcześniej wymienionym systemem, na forach poświęconych Apple urządzenia z iOS.

To chyba logiczne :) Każdy chwali swoje, tu Cie nie powinno dziwić :)

Jedyne czego obawiam się w iPhone to ekran 3.5 cala. Nie wiem jak na dłuższą mete się przegląda na takim ekranie internet, gra w gry itd.

Wiadomo konkurencja oferuje 4.65 cala, a nawet 4.8 cala, ale ciekawie to wygląda w spodniach i w ręce :).

Możesz poczekać na iPhone 5, który na 98% będzie miał większy wyświetlacz, ponoć 4'' co już da Ci większy komfort na przeglądaniu internetu i graniu przy praktycznie nie zmienionej obudowie.

Jeśli chodzi o telefony z wyświetlaczami ponad 4.5'' to wygoda w przeglądaniu internetu, multimediów jest wysoka, jednak codzienne przenoszenie, używanie takiego telefonu już nie koniecznie.

#9 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 22 June 2012 - 00:03

Jedyną sensowną alternatywą dla iPhona 5 będą BlackBerry z OS 10 i Nokie z Windows Phone 8 Apollo.

#10 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 June 2012 - 00:37

iPhone z iOS, Nexus z Android lub obojetnie co Ci podpasuje wyglądem z WP8. Jesli chcesz wsparcia producenta to cala reszta odpada. Za 2500 to Ty kupisz spokojnie iPhone 4S 64 GB i zaden slot nie bedzie potrzebny.

---------- Wpis dodano o 01:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:30 ----------

O, tak apropo update'ow :)

Android 4.1 Jelly Bean confirmed in the Google Play Store - GSMArena.com news

#11 lewi87

lewi87
  • 46 posts

Posted 22 June 2012 - 09:31

iPhone z iOS, Nexus z Android lub obojetnie co Ci podpasuje wyglądem z WP8. Jesli chcesz wsparcia producenta to cala reszta odpada. Za 2500 to Ty kupisz spokojnie iPhone 4S 64 GB i zaden slot nie bedzie potrzebny.

Pod warunkiem, że kupi na Allegro, wersję czarną i z simlockiem na zagraniczną sieć. Jeśli chce pewne źródło i nie chce się bawić/obawiać o stan i historie sprzętu to musi wyłożyć niestety przynajmniej 3000. Ostatnio wysłałem zapytanie do sprzedającego fone-expert niby dużo opinii wszystkie pozytywne. Zapytałem o pochodzenie telefonu bo nie było w ofercie informacji i czy może podać numer seryjny bo chcę potwierdzić status gwarancji. Facet mnie olał mimo maila wysłanego z dwóch kont, przy czym stanowczo zaznaczałem, że chcę ten telefon kupić. Śpiewał za niego 2850... jak widać nie ma cudów ani akcji charytatywnych na allegro.. po prostu jakiś wałek.. a za 64 trzeba niestety troche zapłacić.

Tym niemniej wracając do tematu. Na chwilę obecną za 2500 będzie w stanie kupić 3 flagowe słuchaweczki : ip4s , galaxy s3 i one X. Wybór ma świetny. Wszystkie telefony są dobre. Czytając Twój post stwierdzam jednak, że iPhone jest tym czego szukasz lecz uzasadnie to w konkretny sposób:
- wykonanie apple ma najwyższej jakości przy czym telefon wygląda bardzo stylowo i profesjonalnie a nie jak fajansiarski gadżet dla dzieci. Nie musi się Tobie podobać szkło, które po upadku może się stłuc a przed upadkiem po prostu łatwo porysować. Są to jednak mikro ryski których nie widać gołym okiem a jedynie pod Słońce a skoro, jak twierdzisz, dbasz o swoje urządzenia to już się postarasz o to żeby 4s Ci z rąk nie wypadał... jednakże w gre wchodziłby tu jeszcze htc, bo też jest nieźle wykonany. Galaxy odpada (ugina się tylna klapka więc zadowolony nie będziesz)
- 3,5 cala spełnia Twoje minimum a przy okazji pozwolę sobie stwierdzić że najostrzej czcionki i obrazy wyświetla retina w ip4s. Tutaj już raczej musisz podjąc decyzje Rozmiar vs Jakość/Czytelność obrazu. Najczytelniejszy jest ip4s, największy s3 a optimum znajduje się w htc one x.
- jako że jesteś człowiekiem, który nie używa parametrów a telefonu (brawo) nie odczujesz różnicy między tymi telefonami w działaniu i lagowaniu. Android jest stale rozwijanym systemem jednak przesiadłem sie z niego i wiem, ze np s2 dosyć często się wieszał na kolejnych wersjach softu. Nakładka sense na htc jest bardzo efektowna (ładna) ale troszke spowalnia urządzenie i tam nawet przewijanie pulpitów potrafi być bolesne według doniesień uzytkowników. W iOs jest bardzo płynnie. Czasami oczywiście też miewa czkawki ale zapewniam Cię, że bez powodu to Ci się ten telefon nie zrestartuje ani nie zawiesi do takiego stopnia, że w andro musiałbyś wyjmować baterie. Nic nie wskazuje także na to, że będziesz bawił się we wgrywanie romów itd więc skłaniam się tu w stronę iOs.
- aparaty wszystkie urzadzenia mają dobre jednak nadal za niedościgniony uważa się ten w 4s. Reszta modeli nie wymaga więc komentarza jednak jako ciekawostkę dodam, że galaxy s3 posiada obiektyw z 4s.
- odtwarzacz mp3. No tutaj zdecydowanie wygrywa 4s, w końcu to słynny iPod z funkcją telefonu. Jakość jest wręcz bezstratna. Dla porównania powiem, że w samsungu słychać delikatne (ale jednak) piskliwe szumy kiedy przełączasz utwory. Domyślne odtwarzacze są jednak czytelniejsze w one x i galaxy s3. Interfejs jest po prostu lepszy i więcej funkcji masz pod ręką. Jakość - ip4s , odtwarzacz - s3/one x
- gry pójdą Ci na każdym sprzęcie super i płynnie. W tym obszarze ilu użytkowników tyle opinii. Dodam jedynie, że według "znawców" układ zastosowany w 4s jest nadal najszybszy. W dalsze szczegóły nie wnikam - nie będziemy sie tu na siłę doszukiwać przewagi.
- czułość ekranu jest bardzo dobra na każdym urządzeniu.
- niezawodność. Tutaj nie napiszę nic bo pewnie będę nieobiektywny (przykra przygoda ze spalonym s2).
- wsparcie. Zależy jak do tego podejść. Z jednej strony android się cały czas rozwija wypuszczają co miesiąc nową wersje oprogramowania itd.. z drugiej strony sami producenci potrafią już pod tym kątem olewać swoje flagowe produkty (s2 dostawało ze sporym opóźnieniem część aktualizacji) czyli wyjdzie nowy model i już raczej niewielkie to będzie wsparcie na rzecz Twojego andro (chyba, że w custom romach to tu będzie i to spore). Apple wspiera swoje urządzenia przez dłuższy okres choć w pewnym momencie już wręcz zmuszony jesteś do zmiany telefonu bo żaden JB Ci nawet nie pomoże w uzyskaniu opcji nowego softu. Wsparcie jest jednak na czas jego trwania super a aktualizacje wprowadzają sensowne zmiany. Kupisz tel. teraz to będziesz miał spokój na śmiało 3 lata.

To tyle jeśli chodzi o porównanie trzech wartych uwagi według mnie telefonów. Wszystkie cenowo podchodzą pod Twój zapór tj 2500zł. Mam nadzieje, że w jakiś sposób pomogłem a na wszelkie pytania chętnie jeszcze odpowiem. Pozdrawiam.

#12 streamck

streamck
  • 7 posts

Posted 22 June 2012 - 13:14

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź użytkownikowi lewi87.

W sumie to aktualnie waham się pomiędzy iPhone 4S, a Galaxy Nexusem. Zastanawiam się również czy wystarczy mi 16 GB pamięci. Aktualnie moja kolekcja liczy ponad 500 utworów (MP3, 320 kb/s) i zajmuje ponad 5 GB. Wiadomo że zdjęcia i nagrania iPhone 4S zajmują niemało, filmy, aplikacje i gry też swoje ważą. Do tego aktualizacje, jakaś nawigacja i czy ja się zmieszczę w tych 16 GB? Dopłata 580 zł dla kolejnych 16 GB jest troszkę chora, ale i tak po odliczeniu VATu mam telefon za 2500 zł (choć fajnie byłoby mieć 16 GB po odliczeniu za 2000 zł - reszta zostanie na folie Brando/SGP przód tył, bumper czy inne akcesoria).

Odnośnie modyfikacji to lubię się bawić w tego typu rzeczy (mam nawet doświadczenie związane z Androidem przy wgrywaniu ROMów i innych modyfikacji). Kupując iPhone 4S zapewne dokonałbym jailbreaku i bawiłbym się w personalizację urządzenia, które towarzyszy mi od świtu do nocy.

Odnośnie ciekawostki

jako ciekawostkę dodam, że galaxy s3 posiada obiektyw z 4s.

Ma taki sam, ale iPhone 4S ma o niebo lepszą stabilizacje (zasługa oprogramowania?).

Dlaczego zainteresowałem się jeszcze Nexusem? Bo z tego co widzę ten telefon dostaje zawsze jako pierwszy oprogramowanie oficjalnym kanałem, w dodatku nie ma tych nakładek producentów (TouchWiz, HTC Sense), które przyprawiają o ból głowy i skręt kiszek.

Ajć no wybredny jestem, co poradzić.

Pozdrawiam!

#13 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 June 2012 - 13:58

Pod warunkiem, że kupi na Allegro, wersję czarną i z simlockiem na zagraniczną sieć. Jeśli chce pewne źródło i nie chce się bawić/obawiać o stan i historie sprzętu to musi wyłożyć niestety przynajmniej 3000. Ostatnio wysłałem zapytanie do sprzedającego fone-expert niby dużo opinii wszystkie pozytywne. Zapytałem o pochodzenie telefonu bo nie było w ofercie informacji i czy może podać numer seryjny bo chcę potwierdzić status gwarancji. Facet mnie olał mimo maila wysłanego z dwóch kont, przy czym stanowczo zaznaczałem, że chcę ten telefon kupić. Śpiewał za niego 2850... jak widać nie ma cudów ani akcji charytatywnych na allegro.. po prostu jakiś wałek.. a za 64 trzeba niestety troche zapłacić.

Za 2300 kupiłem 4S 64GB zafoliowanego fabrycznie bez sim. Da sie? Da. I to na allegro właśnie :) jakiś miesiąc temu.

jednak jako ciekawostkę dodam, że galaxy s3 posiada obiektyw z 4s.

Taki sam to on ma sensor od Sony. Optykę iPhone ma lepszą dlatego wypada lepiej w testach.

---------- Wpis dodano o 14:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:55 ----------

Dlaczego zainteresowałem się jeszcze Nexusem? Bo z tego co widzę ten telefon dostaje zawsze jako pierwszy oprogramowanie oficjalnym kanałem, w dodatku nie ma tych nakładek producentów (TouchWiz, HTC Sense), które przyprawiają o ból głowy i skręt kiszek.

Posiadam oba te telefony (4S i G'Nex) i oba polecam jeśli telefon dla Ciebie to coś więcej niż wór części ;)

#14 swiety74

swiety74
  • 773 posts
  • SkądKatowice

Posted 22 June 2012 - 13:59

Jak widzę takie wątki to się zastanawiam skąd użytkownicy forum mają tyle czas aby to wszystko napisać i potem przeczytać. A teraz dlaczego tak myślę ale szybko i krótko: wybór telefonu to sprawa indywidualna i porady innych dotyczące odczuć, wrażeń itp na nic się tu zdadzą. Jedna osoba zakocha się od razu w Iphone a inna w Samsungu. Można oczywiście poprzez forum zadać wszystkie pytania jakie tylko przyjdą do głowy ale co to da tak naprawdę? Każdy opisywany telefon jest bardzo dobry, nowoczesny i super. Jaki jest najlepszy - ano taki do obsługi którego się przyzwyczaimy.

#15 lewi87

lewi87
  • 46 posts

Posted 22 June 2012 - 14:51

Za 2300 kupiłem 4S 64GB zafoliowanego fabrycznie bez sim. Da sie? Da. I to na allegro właśnie :) jakiś miesiąc temu.

No tak. Ja ostatnio z 50 zł zrobiłem 300 w ciągu 3 dni u bukmachera oczywiście jakiś tydzień temu. Da się? Da ;) identyczna loteria. Zwłaszcza, że dobrze wiesz jakie cyrki wyprawiają sprzedawcy. Osobiście po jednej wtopie w sklepie internetowym nie kupie już gdziekolwiek indziej niż u producenta (i Bóg zapłać, że był to sklep a nie osoba fizyczna na allegro bo bym nawet pieniędzy nie odzyskał). No ale jak ktoś lubi ryzykować.. to nie bronię ;)

Pewnie, że lepiej jest wziąć obydwa telefony poużywać z tydzień jeden, potem drugi, tylko że tak się po prostu nie da nikt Ci tego nie pożyczy "tak o" a w ciągu 5 minut przy stoisku to można co najwyżej sprawdzić jak nam leży w dłoni i który wyświetlacz nam bardziej pasuje. Chłopak spytał o konkretne zastosowania i dostał odpowiedź widocznie zadowalającą skoro z grona X telefonów do 2500zł zostały dwa - 4s i Nexus. Jak widać czasami odpowiednio i na temat prowadzone rozmowy przynoszą skutek.

Ktoś kiedyś wspomniał, że nawet 64gb to śmieszna pojemność biorąc pod uwagę ile mogą zajmować materiały. Na ten przykład jeśli dużo kręcisz telefonem i robisz dużo zdjęć to zapełnisz te 60 gb w moment. Niektóre moje filmy mają po 30gb. Mam dyskografie, które ważą w sumie 50. Niestety choćbyś nie wiem jak chciał i tak z czasem będziesz musiał przebierać w swoich zasobach. Dlatego bardziej sensowne od wydawania 500zł więcej (o ile tylko ) na większą pojemność jest według mnie wykupienie wirtual drive'a albo chmurki na rok z pojemnością od 20gb do 1tb i mieć dostęp do wrzuconych tam danych z dowolnego miejsca nie przejmując się pojemnością dysku. Takie jest przynajmniej moje zdanie. Inwestycja w większą pojemność jest o tyle wątpliwa, że jakby Ci się spodobał 4s i to co oferuje iOS to na 100% będziesz chciał zmienić go na nadchodzącego iPhone 5. Musisz się wtedy liczyć z dużą stratą wartości (to mój subiektywny wniosek obserwując rotacje cen w sklepach i na allegro). Wiem też, że nexus od 4s jest tańszy. Obydwa telefony są świetne jak kolega wyżej napisał. Tak na prawde to ja bym Ci doradził wprost : Jeśli masz te 2500 do przeznaczenia na telefon to kup sobie iPhona. Przynajmniej nie będziesz miał potem rozmyśleń pokroju "kurde, może jednak lepiej było dopłacić do tego 4s?" ;) ja unikałem iphone'a jak ognia bo zawsze był dla mnie za drogi. To kupiłem htc to galaxy 2 (bo tańsze a przecież to "to samo") a i tak i tak itak.. i tak kupiłem w końcu 4s :) także.. mój głos za 4s z pewnej ręki (reseller/apple store) 16gb w wersji white :D + wykupiona chmurka na zadowalającą Cię pojemność ;)

#16 ariesovsky

ariesovsky
  • 119 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 June 2012 - 07:53

Iphone 4S nie spełnia Twoich wymagań jeśli chodzi o baterię, nie wiem komu ona trzyma dzień i jeszcze trochę. Jeśli chodzi o duże ekrany to polecam całkiem dobry telefon - HTC Sensation XL Sam mam 4S'a i gdyby nie ta bateria to byłbym w 7. niebie.

#17 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 23 June 2012 - 08:04

Iphone 4S nie spełnia Twoich wymagań jeśli chodzi o baterię, nie wiem komu ona trzyma dzień i jeszcze trochę.
Jeśli chodzi o duże ekrany to polecam całkiem dobry telefon - HTC Sensation XL
Sam mam 4S'a i gdyby nie ta bateria to byłbym w 7. niebie.

Mi na przykład bateria trzyma ponad jeden dzień przy użyciu 8-10 godzin na dobę, wystarczy trochę poczytać jak oszczędzać energię i nie jest źle.

http://db.tt/irRyiwqT

#18 streamck

streamck
  • 7 posts

Posted 25 June 2012 - 22:00

Jaka jest faktyczna pojemność iPhone 4S w wersji 16 GB? Czy w iOS jest dostępna funkcja ala z Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), że wciskam mikrofonik na klawiaturze ekranowej i mogę dyktować tekst w swoim języku ojczystym (PL)? Czy to prawda że po jailbreaku (nawet czystym, bez instalowania jakiejkolwiek aplikacji z Cydii) bateria trzyma krócej?

#19 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 25 June 2012 - 22:07

Dobra, dość tego. Zaczynają się pytania niezwiązane z tematem, a świadczące o niechęci do wyszukiwarki i czytania. Zamykam, bo nam się robi "100 pytań do..."

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users