Od dłuższego czasu przymierzam się do zmiany mojego klasycznego telefonu ze sliderem, którego używam od prawie trzech lat, a jest nim Sony Ericsson W995. Idąc z duchem czasu, chcę zdecydować się na mój pierwszy własny smartfon (mam co nieco rozeznania mam w tym temacie). Uprzedzam iż przeczytałem wiele tematów i nic ciekawego nie znalazłem.
UWAGA! Jeśli nie masz czasu i ochoty czytać całego tego tematu, masz wiedzę czysto teoretyczną lub chcesz nabić sobie parę postów - opuść ten temat jak najszybciej.
No to zaczynamy listę życzeń. Waga urządzenia raczej nie gra roli, to nie jest laptop że zdarzają się klocki mające 3,5 kg. Obudowa dobrej jakości materiałów, by nic nie skrzypiało, trzeszczało lub uginało się. Teraz ekran, za którym idą również wymiary urządzenia. Rozmiar ekranu to minimum 3.5 cala i oczekuję od niego przejrzystości obrazów jak i tekstu (pixele sensownie zagęszczone) oraz czułości i precyzji dotyku. Maksymalnej wielkości nie mam określonej - nigdy nie miałem w kieszeni smartfona, ani nie użytkowałem go przez dłuższy czas. Nie jestem w stanie powiedzieć czy komfortowo będzie mi trzymać w ręce sprzęt o wielkości 4 cale lub 4.8 cala, czy palcem dosięgnę by zsunąć pasek powiadomień, czy też będę musiał go obsługiwać dwoma rękoma. Potrzebuję również aparatu, który robi sensowne zdjęcia i nagrywa wideo w wysokiej rozdzielczości - mentorem dla mnie w tej kwestii jest Apple iPhone 4S, nie mam praktycznie żadnych zastrzeżeń do jakości materiałów uchwyconych przez to urządzenie. Nie jestem w stanie powiedzieć czy potrzebuję jednordzeniowego procesora, czy też dwurdzeniowego. Chcę mieć możliwość jednoczesnego przeglądania internetu, odpisywanie na SMS i komunikację przez Gadu-Gadu z włączonym odtwarzaczem muzyki jednocześnie, przy czym nie tracąc na płynności przewijania stron, spowolnionej reakcji urządzenia na wysyłane polecenia, freezów, lagów całego urządzenia oraz muzyki. Jeśli chodzi o układ graficzny, zapewne nie zaznam waszych pozytywnych opinii na pomysł wykorzystania smartfona jako przenośną konsole. Chciałbym mieć możliwość chwilowego oderwania się od wykonywanej czynności i zrelaksowania przy casualowej grze w stylu Angry Birds. Mając więcej wolnego czasu, w dowolnym miejscu chciałbym również pograć w FIFA 12, różne wydania Need for Speeda, Modern Combat, GTA III, Asphalt i różne inne tytuły, które przykuły moją uwagę przeglądając sklep Google Play, App Store i Windows Marketplace. Sprzęt będzie również intensywnie używany jako odtwarzacz muzyki, więc jakość dźwięku płynącego z słuchawek musi bardzo dobra . Slot na kartę microSD obowiązkowy jeśli urządzenie ma mniej niż 16 GB pamięci własnej. Bateria musi wytrzymać cały dzień i jeszcze troszkę

Od urządzenia oczekuję responsywności i niezawodności, a od producenta długiego wsparcia (aktualizacje wypuszczane przez oficjalny kanał wydawniczy), zaś jeśli ten zawiedzie - spora społeczność deweloperów zajmująca się urządzeniem. Czy jest coś, o czym zapomniałem? Ach tak, cena. Jeśli w kręgu moich zainteresowań jest iPhone 4S (16 GB) to myślę że kwota nie przekraczająca 2500 zł, choć myślę że urządzenia z Androidem uchodzą za tańsze, więc nie chciałbym w ich przypadku przekraczać kwoty 2000 zł (i tak zamierzam odliczyć podatek VAT). Urządzenie musi być nowe oczywiście. Do gadżetów się okropnie przywiązuje, więc nie prędko zmienię sprzęt na nowy.
Jeśli ktoś usnął to teraz telepatycznie wiadomość - "WAKE UP"

Pozdrawiam!
PS: Tą treść również możecie znaleźć na innych forach, więc proszę nie traktować tego tematu jako masowy spam itp.