Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Internet w Hiszpanii

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Wines

Wines
  • 110 posts

Posted 20 June 2012 - 07:17

Witam Wybieram się do Hiszpani. A jak to zwykle jest z internetem każdy wie ;) dlatego mam wielka i serdeczna prośbę ... Co zrobic żeby mieć mobilny internet w hiszpani i to nie za 1000zl ani wiecej tylko koszty porównywalne do tych w Polsce. Obecnie posiadam 750mb miesięcznie internetu Orange w 4s'ie (tak mam na umowie, ale system im sie pomylił i co miesiąc dostaje 2gb bez dodatkowych opłat ) posiadam tez iPada ale model z samym wifi oraz pare laptopów z windowsem . Wydaje mi sie ze najprościej byłoby kupić kartę na miejscu ... Ale na iphonie jest microsim poza tym mam simlocka na Orange. Więc jakieś propozycje ?

#2 cooper69

cooper69
  • 1036 posts
  • SkądGdańsk

Posted 20 June 2012 - 07:57

Byłem 2 miesiące temu w Barcelonie i niestety jest duuużo gorzej niż u nas. Darmowe WiFi jest rzadkie i chodzi jak krew z nosa. Ja załatwiłem temat wykupując paczkę danych w roamingu (T-Mobile) na iPhone i z niego zrobiłem router.

#3 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 posts

Posted 20 June 2012 - 08:06

Potwierdzę jedynie uwagę cooper69. W Hiszpanii i darmowego Acces Point'a ciężko. Udało się złapać w centrum handlowym w Barcelonie i na plaży w Salou. Nie drążyłem tematu kart na miejscu bo traktowałem urlop jako odwyk. Ale SIM możesz przyciąć do microSIM.

#4 Wines

Wines
  • 110 posts

Posted 20 June 2012 - 14:22

Myślałem że kupię tam kartę hiszpańskiego operatora i ewentualnie jakiś modem na USB na allegro... ktoś się orientuje w tych sprawach ? Na ile kosztuje taka paczka danych w roamingu ? T-mobile ? albo w ORANGE ?

#5 TheOktik

TheOktik
  • 405 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 20 June 2012 - 17:15

W każdym carrefour w hiszpani kupisz zestaw startowy modem wspierający hsupa huewei'a i kartę sieci carrefour mobile. Taki zestaw kosztuje 29euro. Na starterze masz 1GB do wykorzystania.

#6 Wines

Wines
  • 110 posts

Posted 20 June 2012 - 23:45

A idzie dokupić sama kartę pózniej do tego ? O dokładnie cos takiego mi chodziło ...

#7 lukkos

lukkos
  • 182 posts
  • SkądEspaña

Posted 21 June 2012 - 01:36

Kolego,więc jeśli masz możliwość zdjęcia simlocka z orange ( ponoć 77 zł ), to tak zrób, potem najprościej zakup sobie startera Vodafone 10/15 € ( wymagany paszport bądź dowód osobisty ), jeśli władasz j.angielskim, a najlepiej hiszpańskim ( bo z ang. to u nich krucho raczej ), po aktywacji dzwonisz pod 123, starasz sie połaczyć z konsultantem i prosisz go aby uaktywnił Ci " Tarifa para Navegar de Tarjeta por 3,5 €/semana " i przez tydzień cieszysz się naprawdę zwinnym internetem w twoim 4s za 3,5€, oczywiście aktywować możesz bez limitów co tydzień, mało tego zasięg masz dosłownie wszędzie, nawet w metrze !! Sam to praktykowałem do niedawna, ale przeniosłem się na abonament. A jeśli już o abonamencie w hiszpanii, to nie masz szans na jego zdobycie, jeśli nie posiadasz numeru obcokrajowca N.I.E, przynajmniej jednego rachunku ( np. prąd ) na swoje nazwisko , oraz gdzieniegdzie umowy o pracę.. Myslę, że bedziesz zadowolony.

Albo tak jak TheOktik wspomniał, kupujesz HSUPA Huewei'a, wkładasz w kieszeń i już.

Dołączona grafika

#8 janusz36

janusz36
  • 1 posts

Posted 29 June 2012 - 17:36

W każdym carrefour w hiszpani kupisz zestaw startowy modem wspierający hsupa huewei'a i kartę sieci carrefour mobile. Taki zestaw kosztuje 29euro. Na starterze masz 1GB do wykorzystania.

witam
To znaczy ze wszystko dostane w carrefour za 29 euro? (modem i karte sim ) podpinam do laptopa i smiga ?No i napewno jeszcze aktywacja.

#9 Dark_Michael

Dark_Michael
  • 81 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 January 2013 - 21:46

Korzystając z okazji, że temat był przez kogoś rozpoczęty, uznałem, że się do niego podepnę. Teraz w najbliższym czasie - tj. na początku marca będę leciał do hiszpanii na 3 tygodnie. Jak uważacie, czy warto kupować lokalną kartę SIM, a jeśli już, to jaką (znaczy jakiego operatora). Chodzi o lokalne rozmowy tam na miejscu, ew. raczej do polski przez jakiegoś VoIP'a. Czy może bez sensu i lepiej lecieć na roamingu w Orange? Druga sprawa, właśnie ten nieszczęsny internet mobilny. Wziąć wykupić pakiet ze starterem u hiszpańskiego operatora jak np. Orange España, czy sugerujecie jakieś inne wyjście?

#10 ciekawski

ciekawski
  • 1100 posts

Posted 11 January 2013 - 20:56

Ale smieszne pytania co niektorych...jak chcesz to se kupujesz jakis starter danego kraju i lecisz z internetem...ja zawsze jak gdzies jade to se wlasnie kupuje i wkladam do drugiego telefonu i jazda...wiec po co wy zadajecie takie idiotyczne pytania ^^

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users