Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhoto - wydarzenia i albumy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 rodi83

rodi83
  • 8 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 czerwca 2012 - 19:07

Witam wszystkich, Chciałem się poradzić w sprawie aplikacji iPhoto, której nie miałem wcześniej okazji używać. Zaimportowałem wszystkie zdjęcia do biblioteki iPhoto, powoli zacząłem robić porządek i pojawił się pewien problem. Mianowicie, zupełnie nie rozumiem różnicy pomiędzy "wydarzenia" a "albumy". Czy byłby ktoś w stanie wytłumaczyć byłemu użytkownikowi "okienek" co rozróżnia te dwa pojęcia? I jeszcze jedno pytanie, czy zdjęcia które mam np. w albumie "album_1" skopiuje do utworzonego wcześniej wydarzenia "wydarzenie_1" zajmują dodatkowe miejsce. Tzn. czy z racji trzymania ich w wydarzeniach i albumach zajmują miejsce podwójnie czy są traktowane jako te same zdjęcia? Pytanie drugie jest trochę krótsze, czy można zmienić położenie folderu/pliku "biblioteka iPhoto"? Z racji tylko 128GB dysku w moim Air(rze) wolałbym trzymać ją na dysku zewnętrznym. Bardzo dziękuję za wszelkie rady.

#2 bartkodebkowski

bartkodebkowski
  • 120 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 czerwca 2012 - 19:25

Odpowiem troszkę od końca: Tak, zawsze możesz przenieść bibliotekę zdjęć w dowolne miejsce. Przy kolejnym uruchomieniu programu, jeśli nie zostanie ona zlokalizowana automatycznie, przytrzymaj klawisz [alt] (albo [ctrl], nie pamiętam dokładnie) - a pojawi się okno wyboru biblioteki (możesz utworzyć nową, albo wskazać miejsce istniejącej). Co się tyczy miejsca - zwróć uwagę, na bardzo istotną rzecz: iPhoto (podobne iTunes) daje Ci możliwość wyboru w opcjach, czy zdjęcia (multimedia) mają być kopiowane do biblioteki (wtedy zajmują 2x tyle miejsca, bo są obecne w bibliotece i w katalogu na dysku, z którego je dodawałeś) lub tylko wskazać ich lokalizację. Wtedy w bibliotece będą zapisywane takie informacje, jak przynależność do Eventu, zapisane twarze, miejsca i miniatury zdjęć - sam plik natomiast będzie siedział nadal gdzieś u Ciebie na dysku i nie będzie w żadnym miejscu duplikowany. Sam używam drugiego rozwiązania i przy dużej ilości danych jest to zbawienne :) Ja różnicę między Eventami (wydarzenia, jestem przyzwyczajony do angielskiego nazewnictwa) a Albumami rozumiem w sposób następujący: w Eventach kataloguję swoje wydarzenia względem miesjca i daty, na przykład "Ostre chlanie z Januszem" albo "Spływ kajakami z wodospadu Niagara", czyli jako konkretne wydarzenia, kiedy miałem ze sobą aparat. Natomiast Albumy pełnią u mnie funcjkę zbiorczą, np "Ulubione zdjęcia Mamy" albo "Wszystkie głupie miny Zenona".

#3 rodi83

rodi83
  • 8 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 czerwca 2012 - 20:05

Dzięki za odpowiedź :) Naprawdę bardzo mi pomogłeś i sporo wyjaśniłeś. Jeszcze raz dzięki. Temat można zamknąć.

#4 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 17 czerwca 2012 - 20:38

Ja np jak mam event "Paryż 2012" to w nim jest 500 zdjęć, a w albumie "Paryż 2012" mam ~100 wybranych, najlepszych, zsynchronizowane z iPadem do demonstracji dla rodziny/znajomych.

#5 bartkodebkowski

bartkodebkowski
  • 120 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 czerwca 2012 - 21:59

Dzięki za odpowiedź :)
Naprawdę bardzo mi pomogłeś i sporo wyjaśniłeś. Jeszcze raz dzięki.

Temat można zamknąć.

Cała przyjemność po mojej stronie :)

#6 rodi83

rodi83
  • 8 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 czerwca 2012 - 22:40

@bartkodebkowski Właśnie przerzucam 20GB zdjęć na dysk przenośny i zmienię opcję iPhoto tak by nie kopiował zdjęć do biblioteki. Zawsze to parę giga więcej choć zakładam, że prędkość wczytywania zdjęć itp. znacząco spadnie. W końcu nie będzie to już odczyt z dysku SSD tylko za pomocą usb 2.0. No ale coś za coś :) @feuerfest Jak skończę porządkować zdjęcia to chcę wypróbować synchronizację Mac-a z iPhone i iPad. Do tej pory zawsze robiłem to na systemie Windows więc ciekaw jestem czy odczuję jakąś różnicę. W Windowsie był problem z synchronizacją większej ilości zdjęć (w moim wypadku ponad dziewięćset). Kilka razy spotkałem się z tym, że nie wszystko się przegrało i np. w brakowało kilkunastu zdjęć :( Ok, Panowie jeszcze raz dzięki za pomoc :) Pozdrawiam.

#7 bartkodebkowski

bartkodebkowski
  • 120 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 czerwca 2012 - 01:17

Jak skończę porządkować zdjęcia to chcę wypróbować synchronizację Mac-a z iPhone i iPad. Do tej pory zawsze robiłem to na systemie Windows więc ciekaw jestem czy odczuję jakąś różnicę.

No "tu je bajka" - po synchronizacji na iUrządzeniach zostaną odwzorowane wszystkie/wybrane Eventy, Albumy, Miejsca i Twarze, wszystko praktycznie po jednym "klik" :)

#8 fareng

fareng
  • 11 postów

Napisano 05 sierpnia 2012 - 18:54

W kwestii tej synchronizacji... u mnie nie do końca taka bajka, bo jeśli edytuje jakieś zdjęcie w iPhoto (np. wykadruję) to przy synchronizacji i tak mam orginalne zdjęcie (bez kadrowania). Może coś trzeba ustawić, ale nie mam pojęcia co? Jakies rady?

#9 steward147

steward147
  • 1 postów

Napisano 06 sierpnia 2012 - 09:00

Jak skończę porządkować zdjęcia to chcę wypróbować synchronizację Mac-a z iPhone i iPad. Do tej pory zawsze robiłem to na systemie Windows więc ciekaw jestem czy odczuję jakąś różnicę. W Windowsie był problem z synchronizacją większej ilości zdjęć (w moim wypadku ponad dziewięćset). Kilka razy spotkałem się z tym, że nie wszystko się przegrało i np. w brakowało kilkunastu zdjęć

#10 boleek

boleek
  • 41 postów

Napisano 04 stycznia 2013 - 14:51

Podepnę się pod temat. Od kilu godzin uskuteczniam przejście z win na mac no i mam 2 problemy w związku z iphoto właśnie. Przy imporcie zdjęcia pogrupowały się w wydarzenia - no i ok. Ale co w sytuacji kiedy z 1 wydarzenia zrobiło się np 5 - gdyż z tylu właśnie aparatów miałem fotki. Wiem, że należy odrzucić myślenie folderowe - ale takim przykładem zmuszony jestem się posłużyć - folder: Chorwacja: 5 podfolderów: z imionami fotografów. I taki podział chciał bym zachować. A na chwilę obecną mam 5 wydarzeń Chorwacja - jakiś TIP? Drugi problem to import filmów z 4s: mam komunikat,że nie rozpoznaje formatu MOV - z 3gs i 4 przeszły bez problemu. Dzięki pozdrawiam

#11 kosa6

kosa6
  • 675 postów

Napisano 04 stycznia 2013 - 15:08

Nie zrobisz zagnieżdżonych albumów, tutaj struktura jest płaska i wszystkie albumy są na tym samym poziomie. W Aperture tak byś mógł o ile pamiętam.

#12 boleek

boleek
  • 41 postów

Napisano 04 stycznia 2013 - 15:25

Ok. Czyli nie da się. Trzeba przywyknąć i tyle. A z importem filmów?? Może jakoś ręcznie je skopiować??

#13 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 stycznia 2013 - 15:40

Drag&Drop do iPhoto.

#14 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 04 stycznia 2013 - 15:47

Podepnę się pod temat. Od kilu godzin uskuteczniam przejście z win na mac no i mam 2 problemy w związku z iphoto właśnie. Przy imporcie zdjęcia pogrupowały się w wydarzenia - no i ok. Ale co w sytuacji kiedy z 1 wydarzenia zrobiło się np 5 - gdyż z tylu właśnie aparatów miałem fotki. Wiem, że należy odrzucić myślenie folderowe - ale takim przykładem zmuszony jestem się posłużyć - folder: Chorwacja: 5 podfolderów: z imionami fotografów. I taki podział chciał bym zachować. A na chwilę obecną mam 5 wydarzeń Chorwacja - jakiś TIP?

Drugi problem to import filmów z 4s: mam komunikat,że nie rozpoznaje formatu MOV - z 3gs i 4 przeszły bez problemu.

Dzięki
pozdrawiam

W tym pasku z boku mozna robic albumy i dzielic je na foldery, ale wydarzen sie nie da.

#15 boleek

boleek
  • 41 postów

Napisano 06 stycznia 2013 - 01:11

Finał u mnie jest mniej więcej taki. Jako, iż maca mam nowego (mój pierwszy - i jestem tu ZUPEŁNIE zielony) to chciałem sobie przenieść całą bibliotekę foto na hdd - no i udało się - ale jak już wcześniej pisałem, zrobił się galimatias ze Zdarzeniami, więc zacząłem kombinować - no i powiedzmy, że wykombinowałem - po prostu skupiłem się na albumach (tu można jeden w drugi wkładać) -z przykładowych pięću Zdarzeń z wakacji, przed scaleniem w jedno, z każdego zrobiłem album (dodatkowo dodałem w Kategoriach odpowiednie opisy autorów itp.). Ważne żeby to wszystko zrobić przed scalenie bo po to i po ptokach. Popełniłem jednak błąd - zacząłem od skopiowania kilkudziesięciu tysięcy zdjęć NA RAZ na maca - nie ułatwiło to w żadnym stopniu późniejszego ich porządkowania - lepiej skopiować 1 folder - uporządkować (album/kategorie) i dopiero brać się za kopiowanie następnego. Było to do tego stopnia problematyczne, że po 50 zdarzeniach zrobił się kogielmogiel i musiałem zacząć wszystko od nowa poprawną metodą. I tu pojawił się problem. Przy kasowaniu biblioteki występował błąd (kilkanaście próB) i wywalało iPhoto. Wszelkie próby jej naprawiania nie pomagały, dopiero ostatnia opcja z listy (nie pamiętam dokładnie nazwy) poskutkowała komunikatem, iż nie dało rady biblioteki naprawić - i ta zniknęła z kosza. Z kosza zniknęła - ale na dysku 150gb coś dalej żarło. Próbowałem jeszcze z narzędziami dyskowymi - wymaż wolne miejsce - ale przewidywany czas przekraczał godzinę. Trafił mnie szlag!! Nowy komp - to trzeba mu reinstalkę os zafundować - wymazałem dysk - pobrałem os (trwało to z grubsza 5 godzin na 10mb łączu - to normalne??) Tu już nie miałem iPhoto, musiałem doinstalować - i ten nowy iPhoto nie widzi filmów z iPhonów (aparatów też) wcale!! Klops. Ot taka historyjka dla potomnych. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych