Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytania o baterie i czas pracy.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 kuba006

kuba006
  • 632 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 czerwca 2012 - 11:01

Witam, nie bedzie to kolejny temat typu: "Ile trzyma Ci bateria w nowym iPadzie?", jak moglby sugerowac temat. Ja swojego "New iPad 4G + WiFi" dostalem dwa dni wstecz. Pierwszego dnia naladowalem go (niestety ladowarka od iPhone {nie zerknalem, ze ona ma 1A a iPadowa 2A}) do pelna, a przynajmniej wyswietlilo sie procentowo 100. Po czym wzialem go i ostro zaczalem katowac, instalowalem aplikacje, 100razy podlaczalem pod iTunes, aktualizowalem via 3G, wylaczalem, wlaczalem, muzyka, internet, gry, maile... no poprostu wszystko co moglem z niego wycisnac, to wycisnalem. ;-) Po czym wieczorem, moim oczom ukazalo sie 41%. Bez zastanowienia postanowilem podlaczyc go (znow do iPhone'owej) ladowarki i zostawic na noc. Wstalem rano, oczywiscie 100%. Wzialem do reki, i zaczelo sie... gazety, informacje, internet, RSS, portale spolecznosciowe, komunikatory, itd. Ogolnie znow zaczalem go intensywnie uzywac. Odlozylem i tak powiedzmy przez caly dzien kilka razy go katowalem. W sumie od 9:00 do 24:00 wyszlo moze 5-6-{max}7h ciaglego uzywania. Dzis rano, po okolo 30min zdechla bateria. Srednio liczac wyszlo 6h-6.5h uzywania iPada, co jest wynikiem dosc kiepskim (z naciskiem na dosc). Wszedzie opisywane jest, ze pracuje on na batt do 10h, a tutaj 6? I tutaj pytanie do Was. Czy na tak krotki czas pracy moglo wplynac to, ze byl to pierwszy cykl ladowania baterii [poniewaz wczoraj natknalem sie na opinie znajomego, ktory uzywa iPada2 i on napomknal mi, ze po 3-4-5 cyklach bedzie trzymac dluzej, ze zawsze pierwsze cykle sa krotsze]? A moze ladowarka iPhone'owa "zle" naladowala batt [w to szczerze nie wierze, bo prad jest pradem]? Chcialbym tylko wspomniec, ze w moim iPadzie WSZYSTKIE opcje sa wlaczone, ktore tylko mozna wlaczyc. Czyli, powiadomienia wszysko, we wszystkich aplikacjach na ON. WiFi, non stop. Czasem po 3G. Mail, automatycznie wypychane maile z serwera. Kazda aplikacja powlaczana na powiadomienia push. Lokalizacje caly czas wlaczone. Tak jak mowie, mam wszystkie opcje wlaczone w iPadzie, ktore sa tylko dostepne. Oczywiscie jasnosc ekranu, tak na oko na 90%-95%. To jesli o opcje powiadomienia, lokalizacje, push, iCloud na stale wlaczone wszystkie opcje na ON, BT ON, itd. Ale jesli chodzi o aplikacje, to ZAWSZE wylaczam wszystkie, ktore dzialaja w tle. Jeszcze raz... jak to w koncu jest? Czy przy tym co robie, czego uzywam te 6-7h to dobry wynik? Czy rzeczywiscie po kilku cyklach bedzie dluzej trzymac? Bo tak sobie licze, ze w takim wypadku, jak bedzie mi trzymac po 6h (uzywania), to bede musial CODZIENNIE ladowac baterie. To mi sie nie podoba...

#2 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 czerwca 2012 - 11:07

Ja ładuje Średnio co 3 dni z tym że użytkowany intensywnie jest po ok 2.5h-3h dziennie. Także moim zdaniem trzyma tak jak twierdzi Apple. Nie zauważyłem aby trzymał krócej przy pierwszych cyklach.

#3 stroner30

stroner30
  • 747 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 14 czerwca 2012 - 11:11

Pierwszego dnia pisałeś o podpinaniu do iTunes to znaczy że się doładowywał w ciągu dnia... 7 godzin to dobry wynik, jeśli wszystko masz na maxa, w tym jasność, nie wiem co Ci w tym nie pasuje.

#4 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 14 czerwca 2012 - 11:21

Nie ładuj iPada ładowarką iPhonową, bo ją spalisz. Taki przypadek miał mój brat ładując swojego iPada. Pozdrawiam

#5 kuba006

kuba006
  • 632 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 czerwca 2012 - 11:21

To bylo raczej kilkuminutowe podlaczenia. Wlasnie go laduje... zrobie dokladny test i podziele sie z Wami, bo jakby mi 6h trzymal, to nie bede za szczesliwy. Tak jak pisalem wczesniej, bede musial codziennie go ladowac. Wlasnie zmienilem ladowarki. iPhone'owa schowana, a na stale podpieta iPad'owa. iPhone moge ladowac iPadowa... btw. witam ziomka z Leszna. Leszno rzadzi. ;)

#6 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 14 czerwca 2012 - 11:24

Ładujesz go czym?

#7 kuba006

kuba006
  • 632 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 czerwca 2012 - 11:26

Teraz laduje go ladowarka dostarczona przez Apple w zestawie z iPadem.

#8 mateusz1980mj

mateusz1980mj
  • 18 postów
  • SkądLeszno PL

Napisano 14 czerwca 2012 - 14:35

Widzę że kilka osób również z leszna ;) jednak jeżeli jesteśmy w temacie to mam pytanie. Czy jeżeli np. naładuję sobię iPhone ładowarką od ipada to telefon 100% otrzyma szybciej? czy może jest z tego więcej szkód niż pożytku? pozdrawiam

#9 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 czerwca 2012 - 14:39

Widzę że osoby również z leszna ;)
jednak jeżeli jesteśmy w temacie to mam pytanie. Czy jeżeli np. naładuję sobię iPhone ładowarką od ipada to telefon 100% otrzyma szybciej? czy może jest z tego więcej szkód niż pożytku?
pozdrawiam

Prąd ładowania jest regulowany przez procesor baterii. Nie naładuje się szybciej pomimo tego że może pobrać większy prąd bo po prostu tego nie zrobi(przynajmniej nie powinien :) )

#10 kuba006

kuba006
  • 632 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 czerwca 2012 - 14:42

Z tego co ja "ogarniam" prad, to powinien ladowac sie w takiej samej predkosci jak przy "swojej" ladowarce. Generalnie, to iPod/iPhone/iPad decyduje o tym ile pradu bedzie pobieral. Kiedys, ktos madry tlumaczyl mi to tak, ze A[mpery] sa to takie male "ludziki", ktore wchodza do bateri. ;-) Czyli jesli zalozymy, ze 1A = 10ludzikom a 2A = 20ludzikom, to iPad jest w stanie przyjac ich 20, a iPhone 10. Wiec ladowarka, ktora ma 2A, nie naladuje szybciej iPhone. Generalnie Amperow moze byc wiecej i NIC sie nie stanie, ale jesli bedzie mniej, to moze nie ladowac. [Tak zostalo mi to przedstawione ;-)]

#11 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 czerwca 2012 - 14:43

Z tego co ja "ogarniam" prad, to powinien ladowac sie w takiej samej predkosci jak przy "swojej" ladowarce. Generalnie, to iPod/iPhone/iPad decyduje o tym ile pradu bedzie pobieral. Kiedys, ktos madry tlumaczyl mi to tak, ze A[mpery] sa to takie male "ludziki", ktore wchodza do bateri. ;-)
Czyli jesli zalozymy, ze 1A = 10ludzikom a 2A = 20ludzikom, to iPad jest w stanie przyjac ich 20, a iPhone 10. Wiec ladowarka, ktora ma 2A, nie naladuje szybciej iPhone. Generalnie Amperow moze byc wiecej i NIC sie nie stanie, ale jesli bedzie mniej, to moze nie ladowac.
[Tak zostalo mi to przedstawione ;-)]

W przedszkolnym uproszczeniu tak właśnie jest :)

#12 kuba006

kuba006
  • 632 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 czerwca 2012 - 14:51

To teraz zastanawia mnie... dlaczego iPad ma 5.1V, a iPhone 5V. Wiadomoze, ze to bez obciazenia, na mierniku moze byc nawet wiecej V a obu. Ale dlaczego 0.1V wiecej podali? btw. czyli dobrze mi to wylumaczyli. Musieli mi to zobrazowac, bo nie bylem w stanie tego ogarnac w pracy. Jakos sie przyswoilo. ;-)

#13 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 czerwca 2012 - 15:01

0.1V to tak marginalna zmiana zmiana mocy wyjściowej nawet przy 2A że można to raczej pominąć :)

#14 kuba006

kuba006
  • 632 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 czerwca 2012 - 15:04

Btw: iPad laduje sie od 10:30 (dzisiaj), do teraz... i jeszcze sie nie naladowal do 100%. Przypominam, ze na swojej ladowarce 5.1V 2A. Cholera, MacBook musi mi kolana grzac. ;)

#15 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 14 czerwca 2012 - 15:11

nie liczyłem nigdy ile trzyma mój iPad, z resztą, mam inny model niż Ty, ale mogę powiedzieć, że przynajmniej u mnie pierwsze 2 - 3 naładowania działał wyraźnie krócej. Potem mimo ze zacząłem nawet sobie pogrywać, oglądać filmy i ogólnie, więcej używałem iPada niż macbooka, to bateria trzymała dłużej :)

#16 kuba006

kuba006
  • 632 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 czerwca 2012 - 15:30

Mamy 100%. Mysle, ze dzisiaj juz nie zdolam go rozladowac. od 9:00 do teraz siedze na kompie... mam dosc. Wieczorem zobaczymy. Moze kilka godzin jeszcze posiedze. Dam znac jak testy leca.

#17 kuba006

kuba006
  • 632 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 czerwca 2012 - 17:21

Po testach... 5 godzin ciągłej pracy. Nic zadowalajacego. Producent obiecywał dwa razy tyle.

#18 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 16 czerwca 2012 - 17:31

Po testach... 5 godzin ciągłej pracy. Nic zadowalajacego. Producent obiecywał dwa razy tyle.

Producent nic nie obiecywał, wyliczenia są zawsze średnie i nigdy nie obejmują gier, do 9 godzin z włączonym 3G, choć to też zależy od zasięgu Twojego operatora i te 9 godzin to tylko net filmy bądź muzyka.

Poza tym słowo klucz to jest DO. Wszystko zależy od intensywności używania, jak masz JB to ten czas na pewno będzie krótszy też.

#19 kuba006

kuba006
  • 632 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 czerwca 2012 - 18:07

Nie mam JB. Coz... chyba bede musial oswoic sie z tym i ladowac go codziennie. Rzeczywiscie zerknalem na strone Apple i wychodzi na to, ze przy WiFi DO 10h przy WWW, filmach i muzyce. A jesli ja uzywam wielu programow na raz, gram, pracuje i robie wiele rzeczy, to mysle, ze te 6h (szczerze licze na 7h) jest do zaakceptowania. :-)

#20 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 16 czerwca 2012 - 18:32

Nie mam JB.
Coz... chyba bede musial oswoic sie z tym i ladowac go codziennie.
Rzeczywiscie zerknalem na strone Apple i wychodzi na to, ze przy WiFi DO 10h przy WWW, filmach i muzyce. A jesli ja uzywam wielu programow na raz, gram, pracuje i robie wiele rzeczy, to mysle, ze te 6h (szczerze licze na 7h) jest do zaakceptowania. :-)

Najbardziej baterię zżera Retina, tak więc kluczowe jest ustawienia jasności ekranu gdy chce się zaoszczędzić. Wydaje mi się, że wszystkie testy sa przeprowadzane na jasności około 50 %. Dokładnie tak, sprawdziłem na stronie Apple'a. Jeśli więc masz jasność powyżej 50% uzyskasz czas pracy baterii odpowiednio krótszy od tej, którą podaje producent.

#21 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 18 czerwca 2012 - 05:54

Błagam - nie piszcie bzdur że ładowarka od iPhone'a sie spali od łądowania iPAD'a ładuję taką łądowarką (1A) zarówno iPAD'a jak i iPhone'a od 8 miesiecy - ładowarka podczas ladowania iPada jest letnia... Nic sie nie grzeje, nie dymi .... wszystko działa jak powinno JEDYNY MINUS - ładowanie trwa ok 70% dłużej ale ja podłączam na noc wiec dla mnie to bez znaczenia. Mam za to baterie ladowaną mniejszym prądem przez co na pewno na dłużej wystarczy /wiecej cykli/

#22 kosa666

kosa666
  • 322 postów

Napisano 18 czerwca 2012 - 06:37

Błagam - nie piszcie bzdur że ładowarka od iPhone'a sie spali od łądowania iPAD'a
ładuję taką łądowarką (1A) zarówno iPAD'a jak i iPhone'a od 8 miesiecy - ładowarka podczas ladowania iPada jest letnia... Nic sie nie grzeje, nie dymi .... wszystko działa jak powinno

JEDYNY MINUS - ładowanie trwa ok 70% dłużej ale ja podłączam na noc wiec dla mnie to bez znaczenia. Mam za to baterie ladowaną mniejszym prądem przez co na pewno na dłużej wystarczy /wiecej cykli/

Proponuję zapoznanie się z instrukcją obsługi do iPada i gratuluję znajomości elektrotechniki :)

#23 iAdasiek

iAdasiek
  • 1 239 postów

Napisano 19 czerwca 2012 - 14:30

Błagam - nie piszcie bzdur że ładowarka od iPhone'a sie spali od łądowania iPAD'a
ładuję taką łądowarką (1A) zarówno iPAD'a jak i iPhone'a od 8 miesiecy - ładowarka podczas ladowania iPada jest letnia... Nic sie nie grzeje, nie dymi .... wszystko działa jak powinno

JEDYNY MINUS - ładowanie trwa ok 70% dłużej ale ja podłączam na noc wiec dla mnie to bez znaczenia. Mam za to baterie ladowaną mniejszym prądem przez co na pewno na dłużej wystarczy /wiecej cykli/

Kolejna osoba, której trzeba tłumaczyć jak przedszkolakowi. A więc:
Wyobraź sobie, że 1A = 10 ludzików, a 2A = 20 ludzików.
iPhone może przyjąć ich tylko 10 (1A) i dokładnie tyle może dać ładowarka iPhone'a. iPad potrzebuje ich 20, a ładowarka iP daje ich za mało, więc iPad "ssie" te ludzki z ładowarki przez co robi się ciepła, a to właśnie grozi przepaleniem i innymi nieprzyjemnymi skutkami.

#24 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 19 czerwca 2012 - 16:17

pierwszy bredzi o eletrotechnice i myli ją z elektroniką a drugi wykazuje zasadniczą nieznajmość tematu

Bateria - proces ładowania - odbywa się przez zaawansowaną elektronikę - zarówno w samym urzadzeniu jak i w baterii
Napiecie ładowania MUSI wynosić nie wiecej niż 4.2 Volt (powyzej tej wartosći ogniwo litowo jonowe może ulec destrukcji)
ładowanie przebiega kilkuetapowo. Początkowo ładuje się mniejszym prądem, pozniej prąd wzrasta
Cały czas elektronika kontroluje parametry napiecia zasilania i prądu które jest dostarczane tak aby zoptymalizować ładowanie.
ładowanie akumulatora (mAh) to iloczyn prądu i czasu ładowania
Jeżeli źródło prądu zostaje rozpoznane jako słabsze (spada napięcie pod wpływem wiekszego obciażenia) alektronika zaniża prąd ładowania ALE JEDNOCZEŚNIE WYDŁUŻA CZAS ŁADOWANIA

panowie FACHOFCY od 7 boleści

Jak chcecie dyskutować na ten temat to zapraszam na elektroda.pl

#25 kuba006

kuba006
  • 632 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 czerwca 2012 - 08:48

Chyba odeszlismy od tematu. A ja mam kolejne testy. Po 30min spadło 7% baterii. 45min - 10%. 7,5h - 100% przy luznych wyliczeniach. Jest niezle. :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych