Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaką myszkę kupić? Jakie firmy polecacie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
49 odpowiedzi w tym temacie

#1 sasiad234

sasiad234
  • 87 postów

Napisano 13 czerwca 2012 - 20:38

Witam, Panowie szukam podpowiedzi odnośnie zakupu myszki komputerowej. Osobiście jestem użytkownikiem MagicMouse pieknie wygląda jak mydełko jednak do pracy jest kompletnie nie użyteczna (jak dla mnie) wystarczy 60min i już paluchy bolą, kiepsko wyprofilowana itp ale kto z was ją ma to wie o czym mówie. Ogólnie zajmuję się grafiką i moja ręka leży na tym mydle po 11h, aż w końcu musze zmienić tego gryzonia bo mi palce odpadną :) Na szybko zerknąłem poczytałem. Spodobała mi się myszka Roccat kova plus - optyczna - 200 zł Roccat kone plus - laserowa - 300 zł a w firmie gdzie pracuje działam na Logitech G9x (myszkę znam fajnie wyprofilowana dobrze siedzi w ręce)- laserwoa - 230 zł ale jestem jeszcze ciekaw waszych opinii może polecicie jakąś ciekawą wygodną w dobrej cenie, lub wyrazicie opinie na temat myszy powyżej? czekam na wasze opinie, dzieki ! pozdrawiam

#2 apek

apek
  • 261 postów

Napisano 13 czerwca 2012 - 21:48

Logitech Performance MX

#3 sasiad234

sasiad234
  • 87 postów

Napisano 13 czerwca 2012 - 22:02

dzieki za propozycje, jutro na spokojnie przejże, poczytam, jednak zapomnialem dodać że interesują mnie tylko myszki przewodowe, mam dość wymiany baterii :)

#4 Creator

Creator
  • 132 postów
  • SkądElbląg, PL

Napisano 13 czerwca 2012 - 22:19

Pomimo, że jest bezprzewodowa jedyne co mogę polecić to również Logitech performance MX. Baterii nie trzeba wymieniać bo do myszki jest podłączany kabelek, który w 2-3h ładuję myszkę do fulla (starcza na około 5-7dni używania - w moim przypadku po 6-12h dziennie). Oczywiście podczas ładowania możemy normalnie korzystać z myszki (kabelek wpinany tak jakby była ona myszką przewodową). Ogólnie jedna z wygodniejszych z jakimi miałem do czynienie. A i jeszcze wspomnę, że myszka działa bez problemu na każdej powierzchni np. szkle.

#5 dziobolek

dziobolek
  • 336 postów
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Napisano 13 czerwca 2012 - 23:00

Ja tam w mojej Logitech MX 620 nie wiem co to wymiana baterii... kilka miesięcy bez zająknięcia, a używana codziennie kilka godzin.
Tyle że już jej nie produkują, a nie wiem który dokładnie model jest jej następcą.
No ale gdybym teraz miał kupować następcę, to albo Logitech Performance MX albo Logitech G700

Pozdrówka!

#6 sasiad234

sasiad234
  • 87 postów

Napisano 14 czerwca 2012 - 09:53

pooglądałem recenzje, poczytałem pare artykułów i rzeczywiście model Performance MX ma wiele dobrych opinii, po za lekko kiepskim ułożeniem bocznych przycisków. a z ciekawości zapytam czy ktoś kiedyś uzywał myszek z firmy Roccat ? lub zna tą firmę? dzieki za opinie, jeżeli ma ktoś jeszcze jakieś propozycje lub ciekawe opinie na temat P.MX chętnie wysłucham. :) dzieki!

#7 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 14 czerwca 2012 - 14:40

Razer.

#8 sasiad234

sasiad234
  • 87 postów

Napisano 14 czerwca 2012 - 14:52

McTom jakis konkretny model polecasz?

#9 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 14 czerwca 2012 - 15:10

Razer Mamba - Wireless Gaming Mouse | Razer Online Store

#10 sasiad234

sasiad234
  • 87 postów

Napisano 14 czerwca 2012 - 15:36

nom ogólnie fajne sprzety Mamba sie fajnie prezentuje, jednak mój błąd zapomniałem dodać albo nawet nie wiedziałem że są takie ceny myszek :) max 300 PLN moge wydać, choć widze że są tańsze modele jednak przydałoby się jakąś konkretną polecić ?? dzieki!

#11 Creator

Creator
  • 132 postów
  • SkądElbląg, PL

Napisano 15 czerwca 2012 - 00:40

Co do umieszczenia bocznych przycisków w MX ja tam nie narzekam chociaż przyznam, że prawie nigdy ich nie używam. Razery na pewno wyglądają bardzo ciekawie jednak jak dla mnie nie należą do najwygodniejszych (może kwestia przyzwyczajenia). Dodatkowo słyszałem dużo negatywnych opinii co do ich awaryjności.

#12 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2012 - 01:09

ja obecnie korzystam z Logitecha B605 - mała i fajna - w dodatku baterie starczają na rok :) i kosztuje nieduży pieniądz

#13 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2012 - 09:14

Ja mam Microsoft Wireless 4000:) Polecam.

#14 sasiad234

sasiad234
  • 87 postów

Napisano 15 czerwca 2012 - 09:32

dzieki Panowie za opinie i nowe produkty, przejże każdą dokładnie i dam znać czy któraś według mojej opinii będzie warta zainwestowania.

#15 zavader

zavader
  • 298 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 czerwca 2012 - 09:37

Ja mam on ponad 1,5 roku Microsoft BT 5000, bo zależało mi na czymś z bluetooth, żeby sobie portu nie zapychać jakimiś odbiornikami. Baterie zmieniam raz na 2 tygodnie - jest git, leciutka, mała i wystarcza :) No i bardzo tania.

#16 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2012 - 11:29

Przepraszam, dorzucę jeszcze swoje 3 grosze:) Myszka na BT - podstawowa wadą, jest problem parowania. Czasem OSX mi ją rozłączył i niestety nie umiałem samą klawiaturą jej sparować. Musiałem podłączać myszkę na USB. Myszka np. MS 4000, to myszka z nadajnikiem. Myszka jest z nim sparowana na stałe, dlatego komputer uważa, że podłączasz myszkę na kablu USB. Przez to nie ma żadnych problemów, bo myszka jest traktowana jak zwyczajna kablowa. Zaletą mojej myszki jest praca na 1 baterii, co powoduje, że jej waga jest doskonała. Baterię wymieniam raz na miesiąc.

#17 zavader

zavader
  • 298 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 czerwca 2012 - 11:37

No akurat z BT nigdy nie miałem problemu - ale wiem że czasami parowanie bywa problematyczne :)

#18 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 15 czerwca 2012 - 12:29

Zwykła Logitecha za 40zł nie wystarczy? Trzeba wydawać 300zł? To tylko zwykła myszka.

#19 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2012 - 13:35

Zwykła Logitecha za 40zł nie wystarczy? Trzeba wydawać 300zł?
To tylko zwykła myszka.

Ja podałem przykład za 90zł, wcześniej używałem logitech na BT za 120zł, a jeszcze wcześniej Mighty Mouse.

#20 zavader

zavader
  • 298 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 czerwca 2012 - 14:22

Czy warto wydawać 200 PLN+ na myszkę? Dla graczy - tak. Dla pr0 zastosowań - tak. Do domowego użytku - nie.

#21 Przybysz_tcz

Przybysz_tcz
  • 114 postów
  • SkądTczew

Napisano 15 czerwca 2012 - 14:57

Ja używam od dwóch albo nawet trzech lat Razer Deathadder. Kupowałem za ponad 200 zł, teraz pewnie dużo mniej, ale jest naprawdę godna polecenia. Ogólnie wydaję mi się, że tak jak ktoś już pisał Razer chyba robi najlepsze myszki, więc szukałbym czegoś od nich. Najlepiej jakbyś miał możliwość samemu je obadać, każdy lubi co innego

#22 Creator

Creator
  • 132 postów
  • SkądElbląg, PL

Napisano 16 czerwca 2012 - 23:32

Zwykła Logitecha za 40zł nie wystarczy? Trzeba wydawać 300zł?
To tylko zwykła myszka.

Może i zwykła myszka ale nie zmienia to faktu, że to przedmiot, który przez cały dzień najdłużej trzymamy w ręce (przynajmniej w moim przypadku). Do pc/imaca/maca pro moim zdaniem warto zainwestować raz te 200-300zł więcej i mieć coś porządnego. Przecież myszek nie wymienia się aż tak często.

#23 sasiad234

sasiad234
  • 87 postów

Napisano 17 czerwca 2012 - 21:12

zgadzam sie z Creator, dziwi mnie wypowiedź kolegi który pyta czy myszka za 40 zł nie wystarcza. Jak pisałem w temacie jestem grafikiem więc myszke w ręce mam ponad 8h i tak jak pisałem przy magicMouse zaczęła mnie boleć ręką oraz palce, więc chyba jednak warto zainwestować i mieć wygodę pracy, tym bardziej że sprzęt konkretny to myszkę również chciałbym kupić konkretną na pare lat i oczywiście dlatego taki przedział cenowy gdyż postawnoiłem zaoszczędzić i wydać taki pieniądz na przydatną mi rzecz. dzieki za kolejne podpowiedzi, akuratnie nie bardzo mialem czas aby poczytać i pooglądać, jak tylko uda mi sie przejrzeć to oczywiście dam znać w temacie. Odnośnie sprawdzenia to oczywiście że nie kupie w ciemno :) jezeli bede miał już jakieś konkretne modele upatrzone, wtedy myk do sklepu chwile się pobawić, zobaczyć czy przypasuje, czy ręka dobrze leży i dopiero wtedy zakup. dzieki jeszcze raz!

#24 dziobolek

dziobolek
  • 336 postów
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Napisano 17 czerwca 2012 - 22:54

zgadzam sie z Creator, dziwi mnie wypowiedź kolegi który pyta czy myszka za 40 zł nie wystarcza...

Mnie również :roll:

Ja nie pracuję z myszką zawodowo, a używam w domowych warunkach.

Mimo to jednak, jest dla mnie ważne, aby moja ręka "odpoczywała" na ergonomicznej myszce,
aniżeli cierpiała tak, jak dla przykładu na... "mydełku" Apple :wink:

Pozdrówka!

#25 sasiad234

sasiad234
  • 87 postów

Napisano 18 czerwca 2012 - 10:13

witam, więc po zapoznaniu się z waszymi propozycjami obstawiam jak narazie 2 modele a mianowicie: Logitech Performance MX lub RAZER LACHESIS REFRESH 5600DPI designem bardziej przyciąga Razer do tego jest przewodowa tak jak chciałem. odnośnie DPI Razer również bije Logi. różnica cenowa między oba modelami około 50zł Jednak nie wiem jak z ergonomicznym kształtem, logi mają typowe że tak to określę wgniecenie na kciuka, razer akuratnie ma dokładnie ten sam kształt z obu stron i jak pisze producent jest dla lewo i prawo ręcznych, hmm ja macham prawą ręką więc ta opcja mi nie potrzebna ;d czy któryś z użytkowników porównywał kiedyś układ ręki na razer i logach? na pierwszy rzut oka log wydaje sie wygodniejsza, jednak nie jestem do końca do Performance MX przekonany. ??? (dzieki)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych