Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaką myszkę kupić? Jakie firmy polecacie?

• Please log in to reply
49 replies to this topic

#26 miki

miki
  • 327 posts
  • SkądKraków

Posted 18 June 2012 - 10:30

11 godzin z myszką to masakra, zainwestuj w tablet ze średniej półki, choćby A5, po dwóch tygodniach nie weźmiesz już żadnej myszki do ręki, gwarantuje.

#27 dziobolek

dziobolek
  • 336 posts
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Posted 18 June 2012 - 10:41

Ja używam od lat (5-ciu bodajże) Logitech MX 620, jest ona dość podobna (ergonomicznie) do Performance MX, natomiast moi synowie korzystają z produktów Razera - jeden ma Orochi, drugi Lachesis. Czasami zdarza mi się korzystać z ich kompów i... Lachesis nie jest zła - jest dosyć duża i w miarę wygodna, jednak ja lepiej i wygodniej się czuję z moją ergonomiczną i świetnie wyprofilowaną dla prawej ręki MX... Niejednokrotnie, będąc w sklepach robię "przymiarki" do Performance MX i chętnie bym ją przygarnął, ale moja MX wciąż działa, więc... Poza tym porównując jakość materiałów, to... (zaraz zacznie się krucjata obrońców Razera :wink: ) IMHO Razer w dotyku i pierwszym kontakcie to trochę taki "plastik fantastik" w porównaniu z Logitech Performance MX. Ale to tylko moja całkowicie subiektywna opinia - bardziej mi pasuje Logitech pod względem jakości, użytych materiałów i ergonomii. Pozdrówka!

#28 sasiad234

sasiad234
  • 87 posts

Posted 18 June 2012 - 13:04

dziobolek: dzieki za porównanie wykonania tych dwóch modeli, będę miał tą opinie na uwadze ;) miki: kurcze nie bardzo wiem jak tablet miałby mi ułatwić życie :) ? tablet posiadam Bamboo średniej klasy. Jednak jak tak sobie myślę to hmm lepiej trzymać przez 11h długopis w ręce i latac nią po niewielkiej powierzchni czy myszkę na której możesz wygodnie ułożyć rękę a powierzchnia nieograniczona. ?? Chyba że mówimy o jakichs tabletach dotykowych jednak to by nie spełniło moich oczekiwań i przyzwyczajeń (tak mi sie wydaje) dzieki!

#29 miki

miki
  • 327 posts
  • SkądKraków

Posted 18 June 2012 - 14:20

Jak na rysunku, ustawiasz tablet jako mysz i wio, popróbuj przez tydzień, nie pożałujesz :)

#30 msh

msh
  • 195 posts
  • SkądOstrów Wlkp/Dublin

Posted 18 June 2012 - 14:42

Ja ze swojej strony moge polecic produkty Razer. Mialem juz kilka produktow Logitech i nie bylem zadowolony. W myszkach Logitech czesto siadaj przyciski co znaczaco wplywa na prace grafika. Obecnie nie pracuje juz zawodowo jako grafik ale od momentu przesiadki z Logitecha na Razer Mamba I nic przykrego mnie nie spotkalo. Czesto wybor myszki jest bardzo subiektywny. Kazdy zwraca uwage na inne parametry. W moim przypadku wybor padl na Razer. Dlaczego? Mozliowsc pracy w trybie bez kabla i z kablem, regulacja czulosci, ergonomia. Na chwile obecna moge rowniez dodac bardzo dobra jakosc produktow Razer.

#31 sasiad234

sasiad234
  • 87 posts

Posted 18 June 2012 - 14:48

miki: heh czyli normalnie :) hmm popróbuje (dzięki) ale czy tak czy tak mycha do wymiany. Sprawdzałem opinie, jak zawsze każda inna :) i jestem w punkcie wyjścia. zestawik powiększył sie tylko o jeszcze jedną mysz którą chwalą i widziałem dużo pozytywnych komentarzy a mianowicie Razer Deathadder. więc: Razer Deathadder Razer Lachesis Log Performance MX + w firmie cały czas korzystam z log G9x (którą jeszcze podłączam pod zestaw)

#32 Greenek

Greenek
  • 104 posts
  • SkądKraków

Posted 18 June 2012 - 16:23

Ja również rozglądam się za myszką, aktualnie posiadam MX Nano, ale zaczyna szwankować. Nie pracuję jako grafik, gram tylko dla zabawy, więc nie potrzebuję wypasionego sprzętu za 200-300 zł. Ale trudno jest znaleźć laserową mysz z BT w wymiarach większych niż compact. Na MX Nano mieszczą się tylko moje palce, dłoń wisi za nią. Może coś polecicie? :)

#33 sasiad234

sasiad234
  • 87 posts

Posted 22 June 2012 - 09:20

ok, widzę Panowie że propozycje się skończyły, dzięki za dotychczasowe opcje, wstępnie napisze że jestem zainteresowany myszkami Razer i może którąś z nich wybiore ale trzeba je przetestować jeszcze w sklepie, po zakupie oczywiście dam znać co i jak, czy pojawia się zadowolenie i czy ręka się nie męczy (w moim przypadku), dzieki jeszcze raz i do następnego! pozdrawiam

#34 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 22 June 2012 - 11:03

Ja Razera odradzam przyciski mi sie w kazdej pierdzielily dosyc szybko :/ myszki za spora kase ale zywotnoscia nie grzeszyly, za to inaczej jest w przypadku Logitecha - nie jestem ich wyslannikiem zeby nie bylo ale posiadam ich 3 myszki: Logitech Performance MX produkowana do dzisiaj oraz 2 x Anywhere MX pierwsza edycje oraz 2ga edycje tzw. Refresh. Myszki spisuja sie super, baterie 3maja naprawde sporo. Glownie uzywam ich do normalnej pracy ale w grafice sobie radza bezproblemu. Wczesniej uzywalem tez logitecha G5 Refresh i swoje wysluzyl do tego jeszcze go odsprzedalem w stanie idealnym i do dziaj jakis zapalony gracz go pewnie katuje.

Fajna propozycja jest nowy gryzon spod flagi Logitecha: Mysz Logitech PL Touch Mouse M600.
Taka alternatywa dla gryzonia apple

#35 koyoot

koyoot
  • 2235 posts
  • SkądKoło, PL

Posted 22 June 2012 - 13:20

Saitek Cyborg R.A.T 7 Contagion, mam uzywam, glownie do grania w World of Warcraft i Diablo oraz Starcraft. Niby myszka to taka niepozorna czesc zestawu komputerowego, a ulamek sekundy czasami moze zadecydowac o wygranej badz klesce... ;). 6400 DPi robi swoje ;).

#36 sasiad234

sasiad234
  • 87 posts

Posted 22 June 2012 - 13:37

dzieki sancruz3 za opinie będę miał na uwadze oczywiście, jeżeli Razery rzeczywiście nie spełnią wymagań lub naczytam się jeszcze za dużo złych komentarzy o tej firmie to chyba zostaje performance MX, bo jak do tej pory nie słyszałem nic złego (choć wolałbym mieć przewodową) ale cóż. rónież dzieki dla koyoot'a za nową opcję widziałem już tą myszkę jednak jest dla mnie że tak napisze zbyt skomplikowana rzeczywiście cyborg :)

#37 sasiad234

sasiad234
  • 87 posts

Posted 28 June 2012 - 09:12

ok w weekendzik ide po gryzonia, chyba wybór padł na RAZER deathadder, dużo pozytywów, pare osób miało PPM dwukliknięcie ale z tego co sie naczytałem to 15/100 osób a przy tym problemie wymiana na nowy sprzęt. czytałem rónież o Performance MX i 50% opinii lub minusów myszki - słaby akumulator, baterie, szybko się rozładowuje, przy ładowaniu z kabla problem z za grubym kablem, cięzko się pracuje itp a tak jak pisałem na początku mam dość wymiany baterii więc chyba razer. Chyba że ktoś ma jeszczej jakąś opinie na temat deathadder'a ?

#38 Casper.

Casper.
  • 287 posts

Posted 28 June 2012 - 09:41

MYSZ CANYON STEALTH 1600DPI PRZEWODOWA USB MBMSO02 (2385020961) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Myszkę mam od 3 lat i nigdy nie miałem wygodniejszej myszki. Co prawda mam starszy model bo tamtych nie produkują, ale bardzo się nie zmieniła. Jest tak wygodna, że po zerwaniu kabla postanowiłem kupić nowy i pobawić się w naprawianie, niż kupować innej firmy/inny model.
Myszka jest naprawde super.

#39 sasiad234

sasiad234
  • 87 posts

Posted 28 June 2012 - 11:55

witam, dzieki Casper za polecony produkt jednak wybacz troszke nieznana mi firma + zaskakująco niska cena co bym powiedział że nawet mnie odstrasza od zakupu tego produktu. Wiem że nie zawsze liczy się cena jednak wydaje mi się że to myszka raczej dla dzieciaków do pierwszego komputera (nie urażając Cię oczywiście, poprostu mam takie wrażenie). Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam

#40 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 28 June 2012 - 19:24

ok w weekendzik ide po gryzonia, chyba wybór padł na RAZER deathadder, dużo pozytywów, pare osób miało PPM dwukliknięcie ale z tego co sie naczytałem to 15/100 osób a przy tym problemie wymiana na nowy sprzęt.

czytałem rónież o Performance MX i 50% opinii lub minusów myszki - słaby akumulator, baterie, szybko się rozładowuje, przy ładowaniu z kabla problem z za grubym kablem, cięzko się pracuje itp a tak jak pisałem na początku mam dość wymiany baterii więc chyba razer.

Chyba że ktoś ma jeszczej jakąś opinie na temat deathadder'a ?

Spedzam do 16h z Performance MX w studiu i baterie laduje co 2-3 miesiace a wez pod uwage, ze siedzi tam jeden akumulator firmy sanyo eneloop, tory jest aktualnie chyba najlepszym akumulatorem w sprzedazy. Co do ladowania to zostawiasz na noc i przez kolejne miesiace mozesz dalej pracowac. Ergonamia jest na 1wszym miejscu. Tak jak wspomianelm wczesniej po 16 godzinach pracy reka nie boli. Myszka wspolpracuje zpodkladka Fellowsa za 15zloty zwykla materialowa bo innej nie potrzebuje. Co do kabla to mozesz ladowac kazdym z portem micro USB bo teraz to wszystko juz ma.

Ale juz kupiles myszke wiec powyzsze informacje sprzydadza sie moze komus kto stanie przed podobnym dylematem. Sam mialem wziasc jakas myszke dla graczy ale potrzebowalem czegos ergonomicznego i bezprzewodowego poniewaz przed soba mam klawiature midi na 3/4 biurka i niestety kabel totalnie odpada z gry

#41 Creator

Creator
  • 132 posts
  • SkądElbląg, PL

Posted 28 June 2012 - 20:33

Spedzam do 16h z Performance MX w studiu i baterie laduje co 2-3 miesiace a wez pod uwage, ze siedzi tam jeden akumulator firmy sanyo eneloop, tory jest aktualnie chyba najlepszym akumulatorem w sprzedazy.

Też mam MX i u mnie z logitechowym akumulatorkiem trzyma 5-10dni. Nie przeszkadza mi to bo raz na te 10dni podłączam na noc kabelek i jest ok ale ciekawi mnie skąd taka różnica w długości trzymania na jednym ładowaniu.
Tak czy inaczej MX na żadnego razera bym nie wymienił :)

#42 skolus

skolus
  • 8 posts

Posted 29 June 2012 - 15:26

Śmiało moge polecić Logitech M705, baterie które były dostarczone z myszką trzymają już ponad pól roku producent podaje żywotność do trzech lat. Myszki używam głównie w programach graficznych ale nigdy jej nie wyłączam nawet podczas przenoszenia sprzętu, do wszystkiego innego touchpad jest wyśmienity.

#43 bryglas

bryglas
  • 2 posts

Posted 05 July 2012 - 23:38

Ha, tylko tę myszkę można przypadkię złapać do góry nogami

#44 sasiad234

sasiad234
  • 87 posts

Posted 06 July 2012 - 08:47

zgadzam się z bryglas, moja dziewczyna często łapała myszke do góry nogami i jej wariowała na pulpicie. miała dobre halo yyy o co chodzi heh (pisze o kształcie MagicMouse) zakup dokonany. Razer Deathadder Respawn 3.5G plusy - wygoda - ergonomiczny kształt - fajny materiał - fajnie zapierdziela minusy - lekko nagrzewa się mycha tam gdzie pojawia sie logo, jednak można podświetlenie wyłączyć - lekki problem z poruszaniem się myszką po scharatanym blacie (potrzebna obojętnie jaka podkładka) - materiał - wydaje się fajny ale jakoś tak jakby mógł się szybko zjechać ale zobaczymy w przyszłości, narazie wporządku - niskie ślizgacze to rzeczywiście prawda (choć jeździ pięknie) Ogólnie jak do tej pory zakup udany, nabywca zadowolony :)

#45 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 07 July 2012 - 09:02

Też mam MX i u mnie z logitechowym akumulatorkiem trzyma 5-10dni. Nie przeszkadza mi to bo raz na te 10dni podłączam na noc kabelek i jest ok ale ciekawi mnie skąd taka różnica w długości trzymania na jednym ładowaniu.

Na jakim akumulatorku smiga Ci myszka? Ja mam wszedzie nowe eneloopy od Sanyo i tyle smiga tylko ze wylanczam myszke co jakis czas od spodu jak nie pracuje i jade gdzies na dluzej. Ale tak to naprawde nie czesto laduje akumulator mozna by to zmienic kupujac jakis najwiekszej pojemnosci akumulator. Ja moja doladowywuje nie rozladowywuje jej calkowicie do konca.

Narazie zastanawiam sie nad Razerem Orochi w macie bo ma bluetooth anie chce miec w MBPRzadnych dongli powtykanych bo tylko 2porty usb ma a nie zamierzam wozic i kupowac hubow kolejnych bo ma byc minimalistycznie wiec chyba dzisiaj jak gdzies dorwe owo myszke to kupie i zdam relacje czy warta swojeje ceny. Poki co z 2 Logitechow Anywhere MX oraz Anywhere MX Refresh jestem zadowolony w szczegolnosci ze nowa seria Anywhere Refresh jest przeceniona na 199zloty w komputroniku co daje przewage Logitehowi ale niestety ten cholerny nadajnik...

#46 eualex

eualex
  • 2097 posts

Posted 07 July 2012 - 11:49

Na jakim akumulatorku smiga Ci myszka?

Po przeczytaniu wątku (wtedy miał tylko 2 strony) zmieniłem moją Logitech G9 na Performance MX. Przemyślenia? Razery są wygodne, jednak czytając o ich awaryjności nie zdecydowałem się na żadnego, g9 jest na kabelku - a zależało mi na: bezprzewodowej, z małym odbiornikiem :) Jak dla mnie znacznie lepszym rozwiązaniem było umieszczenie przełączania trybu scrola na spodniej części myszki (g9), a samo przewijanie jest wygodniejsze w g9 niż MX. Wcześniej używałem także: Logitech Cordless V500 - dotykowy scrol był świetny, sama myszka była mała (zalecana dla notebooków) i miała duży nadajnik - jednak bateria trzymała ponad 1 miesiąc. Inną opcją była: Logitech M600 Touch Mouse to czas używania na 2 bateriach ok. 3 miesięcy/1bateria ok. 1,5 miesiąca - jednak jest zbyt płaska, jej powierzchnia szybko zbiera mikroryski.

Performance MX: ja także używam logitechowego akumulatorka - jest to: GP ReCyko+ Rechareable NiMH AA 2050mAh 210AAHCB - po około 20 dniach z tą myszką - i czasem wyłączaniu jej na noc, ładowałem ją 2 razy - czyli co ok. 7 dni - krótko. Podsumowując: czy zamienił bym Performance MX na inny model? Nie.

#47 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 09 July 2012 - 10:54

Wczesniej uzywalem G5 od logitecha i mysz nie do zajechania. Aktualnie MX smiga super jak rowniez wczesniej wspomniane Anywhere MX :) ale zobacze owego Razera Orochi jak nie to oddam jak mi nie podejdzie bo mam mieszane uczucia ale ten BT mnie zas korci w nim zeby nie podpinac do MBPR juz zadnego odbiornika bo tylko 2 usb sa a nie chce dokupowac huba zadnego.

#48 dziobolek

dziobolek
  • 336 posts
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Posted 09 July 2012 - 16:54

Wczesniej ...zobacze owego Razera Orochi jak nie to oddam jak mi nie podejdzie bo mam mieszane uczucia...

Orochi to stosunkowo mała mysz gabarytowo. Jeśli masz małe dłonie, to powinno być OK.

Pozdrówka!

#49 Gerwazy

Gerwazy
  • 52 posts

Posted 26 July 2012 - 20:03

Jak myślicie? Czy ta cena nie za niska jak na orginał? Prawie 100 zł taniej jak oficjalna cena. Boję się podróbki.
LOGITECH ANYWHERE MX UNIFYING LASEROWA 24m FV23 (2487666823) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Edit.
Widzę ze są dwie wersje tej myszy. MX Refresh i MX. Zwykła ma Logitech Darkfield Laser Tracking. Refresh posiada Nanoodbiornik. Która z nich jest lepsza?

#50 mkforever1

mkforever1
  • 3 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 November 2012 - 18:24

Witam, ja również zastanawiam się nad wyborem myszy, budżet ok 100zł. Mysz musi być Bluetooth z racji tego że Air ma tylko 2 porty USB :) Jeśli chodzi o Magic Mouse od Apple - poczytałem trochę na jej temat i nie wiem czy spełni ona moje oczekiwania (można spokojnie wylicytować za ok 100zł nową na Allegro) i raczej skłaniam się ku "klasycznej" konstrukcji a nie myszy z multitouch'em.
Biorę pod uwagę następujące myszy:
[url=http://allegro.pl/mysz-a4-tech-bluetooth-optyczna-bt-630-srebrna-i2763061207.html]MYSZ A4-TECH BLUETOOTH OPTYCZNA BT-630 SREBRNA (2763061207) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.[/url]
[url=http://allegro.pl/myszka-microsoft-bluetooth-5000-notebook-mouse-i2812001351.html]Myszka Microsoft Bluetooth 5000 Notebook Mouse ! (2812001351) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.[/url]
[url=http://allegro.pl/mysz-a4-bt-630-2-bluetooth-czarna-i2763790424.html]MYSZ A4 BT-630-2 BLUETOOTH, CZARNA (2763790424) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.[/url]
[url=http://allegro.pl/mysz-logitech-v470-bluetooth-white-biala-fv23-i2795569878.html]Mysz Logitech V470 Bluetooth - WHITE biała FV23 (2795569878) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.[/url] - co do tego Logitecha mam wątpliwości z racji iż jest to produkt refurbished i obawiam się o jej stan wizualny i techniczny...
Proszę o pomoc w wyborze.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users