Witam
Zastanawiam się nad zakupem Maca. Obecnie pracuje na PC na ktorym mam zaistalowane dwa systemy WIN 7 i na oddzielnym dysku Liona oryginalnego ale.... Nikomu takiego kombinowania nie polecam mimo ze jest to w pełni legalne to nie jest to ten sam sytem co na prawdziwym maczku. Np.apple remote niedziala itp itd.
Pozatym jest troche mniej stabilny.
Lion bardzo mi się spodobał dlatego chce kupic Mac'a.
Komputera potrzebuje do montażu video HD z Canona 60d i 5D a także do obróbki zdjęć.
Cena ? i tu sie pojawia problem bo sam jeszcze nie sprecyzowalem najlepiej okolo 5-6tys Brutto. Ale zawsze moge jeszcze cos dołożyć. Mam możliwości ściągnięcia sprzetu apple z USA ale w Polsce moge odliczyć Vat więc to chyba wychodzi na równo.
Myślałem nad iMaciem albo nad Maciem mini lub Maciem PRO.
Kolega ma MBP 13" 2010 chyba ale próbowałem u niego się bawic i strasznie wolno imovie chodziło.
Imac byłby lepszy chyba ze względu na ekran (w przyszłości może bede potrzebowal AUTOCADA)
Pozdrawiam I bardzo dziękuje za pomoc.

Sprzęt do montażu Video i obróbki zdjęć.
Started by
Wines
, 13 Jun 2012 20:06
11 replies to this topic
Posted 13 June 2012 - 20:06
Posted 13 June 2012 - 21:19
Wszystko zależy od tego czy chcesz mieć mobilny komputer na którym bedziesz mógł montować podczas jakiś wyjazdów czy stacjonarną stację roboczą. Osobiście do montażu filmów używam iMaca 27' 3,1 GHz i przyznam że w moim odczuciu gdy musiałem jakiś film montawać na chociażby na Macu Pro to rendering trwał nic dłużej. Jeśli będziesz wybierał stancjonarny to polecam Ci bardziej iMaca niż Pro. Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli nie jest to jakiś długi materiał typu 1h to iMac spokojnie może dorównać Pro pod tym względem,a jest o połowe tańszy

Posted 13 June 2012 - 21:48
Pomyśl nad nowym mbp nie koniecznie nad Retina. to już są naprawdę moce komputery.
Posted 14 June 2012 - 11:15
Jeżeli MBP to jaka matrycę proponujecie ? A iMac jest mniej wydajny od MBP ? Myslalem ze odwrotnie...
iMac 27 cali ?

Posted 14 June 2012 - 11:49
Jeśli stacjonarny to iMac 27" Ci w zupełności wystarczy, z Final Cut Pro X to już wogole
Sam troszkę montuje od jakiegoś czasu i widzę ze 21,5" z 2010 to powoli za mało, oczywiście w moim przypadku nie mówię o jakimś tam super wielkim montowaniu, no ale zawsze cos.
Na MacBook'u Pro nie pracowałem więc nie powiem, ale sadze ze z najnowszego modelu będziesz zadowolony.
Zastanów sie tylko czy potrzebujesz stacjonarnego kompa czy tez laptopa i wtedy wybieraj, iMac 27" lub MacBook Pro.
PS: nie wydaje sie wam, ze pod koniec wakacji Apple da nowe iMaci? Może z retiną? W zasadzie to chyba koniec cyklu dla zeszłorocznych już nadchodzi.

Posted 14 June 2012 - 17:25
no tak ale jak mam troche ograniczony budżet to który będzie w tym przedziale cenowym najwydajeniejszy ? iMac 27 czy MBP 17 bądz 15 ? Myślę ze najnowsze MBP nie wchodzą w grę bo mnie po prostu nie stać

Posted 14 June 2012 - 17:35
Podałeś kwotę 5 do 6 tys. w takiej cenie będziesz miał:
Macbook Pro:
MacBook Pro - Kup notebooka MacBook Pro z bezpłatną dostawą - Apple Store (Polska)
jak widzisz to konfiguracja 13'' 2,9 GHz
iMac:
21,5-calowy lub 27-calowy iMac — nowy iMac bezpośrednio od Apple - Apple Store (Polska)
ty masz za tyle 21.5" 2,7 GHz
Pisałeś coś o kupnie bez vat? Więc ten iMac 27" 2,7 GHz coś Ci bez vat'u koło 6 tys. wyjdzie chyba.
Macbook Pro:
MacBook Pro - Kup notebooka MacBook Pro z bezpłatną dostawą - Apple Store (Polska)
jak widzisz to konfiguracja 13'' 2,9 GHz
iMac:
21,5-calowy lub 27-calowy iMac — nowy iMac bezpośrednio od Apple - Apple Store (Polska)
ty masz za tyle 21.5" 2,7 GHz
Pisałeś coś o kupnie bez vat? Więc ten iMac 27" 2,7 GHz coś Ci bez vat'u koło 6 tys. wyjdzie chyba.
Posted 14 June 2012 - 18:26
Czyli ten sprzet jest do mnie za słaby... :/
13MPB nie potrzebuje bo mam iPada a na takim małym ekranie to mnie chyba krew zaleje.
A cena jest tak jak pisałem 5-6 tys ale BRUTTO więc iMac 27 tez odpada...
Jedynie coś z używanych ale trudno będzie coś znaleźć z fakturą...
Posted 14 June 2012 - 20:15
myślałem, że mówisz, że masz możliwość odliczenia VAT bo tu jak odliczysz VAT to masz 6096,75 wiec idealnie by ci się w 5 lub 6 tys wpasowało...
Apple iSpot Premium Reseller Apple iMac 27″ 2.7GHz(i5) 4GB/1TB/AMD Radeon HD 6770M (MC813PL/A) - nowy model - iMac 27''
Apple iSpot Premium Reseller Apple iMac 27″ 2.7GHz(i5) 4GB/1TB/AMD Radeon HD 6770M (MC813PL/A) - nowy model - iMac 27''
Posted 14 June 2012 - 20:51
spokojnie do montazu wideo + foto wystarczy mbp 13'' podloczony pod monitor : ) i masz w razie "w" mozliwosc montowania wlasnie w przejsciu. korzystam z maca wlasnie na fcp x oraz plikach z 60d oraz 5d jak i z kamery hdv (te pliki to sa masakra dla laptopa) i spokojnie daje rade : ) czasami cos zwolni ale tragedi nie ma.
Posted 26 June 2012 - 07:49
Mam podobne pytanie, potrzebuje sprzęt do montażu wideo, u mnie niestety w gre wchodzi tylko laptop. Filmy montuje amatorsko głównie dla rodziny i dla siebie, do tej pory na Ulead VideoStudio 11 Plus, niestety odkąd zacząłem pracować z dużymi plikami AVCHD to już dostaje nerwicy, chce kupić komputer który wystarczy na 2-3 lata i nie będę za rok narzekał że jest już mułowaty. Budżet 5 tys i teraz pytanie czy coś od apple czy jednak Windows? Poki co wpadł mi w oko ten sprzęt.
Asus N76VM N75 i7-3610QM 16GB 128SSD GF630 Windows (2415811916) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Asus N76VM N75 i7-3610QM 16GB 128SSD GF630 Windows (2415811916) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Posted 09 October 2013 - 10:10
Odświeżam temat...
szkoda zakładac kolejny. Tak wiec kilka miesiecy temu kupilem Retine 13. Dorobilem się także Panasonica HC-X920. Całego tego sprzetu używam jako hobby. NIc profesjonalnego. Mam naprawde sporo materiału. Od naprawde starych z Kaset DV i mini DV do teraziejszego AVCHD i mov. Stare montuje sobie powoli na Pinaclu na stacjonarnym. A z resztą potrzebuje pomocy, mam material AVCHD i mam kupionego FCPX. Wytłumaczcie mi prosze jak archiwizujecie MAteriał z tych nowych kamer. Mam dyski 3 dyski zewnetrzne po 1 tb każdy. Na stacjonarnym mam 4 dyski z czego 3 dyski odpowiadaja tym 3 zewnetrzym. Raz w tygodniu podpinam zewnetrzne do stacjonarnego i archiwizuje żeby byly oryginały i przynajmniej jedna kopia. W stacjonarnym posiadam Nagrywarke BD a w do MBP kupiłem Apple SuperDrive. Teraz chciałbym zrobic tak jak mam ze zdjeciami. Mniej wiecej wyglada to tak wkladam karte ze zdjeciami do MBP otwieram lightrooma kopuje wszystko na dysk zewnetrzny bo tam mam zapisana cala biblioteke zdjec. I pliki biblioteki rownież. Nastepinie podpinam zewnetrzny dysk do stacjonarnego arichwizuje dysk i juz mam zdjecia w 2 miejscach Ligtroom dzieli na daty a ja przypisuje keywords lub jakies flagi. Gdy chce robic cos na wiekszym ekranie mam lightrooma na stacjonarnym i wczytuje pliki biblioteki ktore mam na dysku. Dzieki temu mam wszystko na bierzaco. USB 3.0 pozwala na wygodna prace w lightroomie natomiast gdy robie cos w PS to eksportuje sobie zdjecie na dysk SSD w MB i jazda.
Podobie chciełbym zrobic z plikami Video. Wszystkie pliki video znajduja sie na drugim dysku zewnetrzym. Nie rozumiem zasady dzialania wydarzen w FCPX. Prosze pomóżcie mam te pliki AVCHD z kamery i mov z Canona. Zgrywam pliki na MB lub dysk zewnetrzny z kamery i co dalej najpierw kompresuje czy zmieniam format czy wrzucam prosto do FCPX ? czy jak ? jaki format na ekspoet ? Docelowo filmy bede wypalal na BD

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users