Cześć.
Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział.
Od pewnego czasu używam dość intensywnie udostępniania internetu z mojego iPhone 4s przez Hotspot osobisty. Problem pojawił się już przy pierwszym ogólnodostępnym IOS 5, jednak wówczas nie korzystałem z udostępniania zbyt często (przy IOS 4 nie miałem jeszcze iP4s więc nie wiem jak było).
Na chwilę obecną łączę się z hotspotem z laptopa (macbook 2011), iPad oraz z aparatu fotograficznego przez transmiter Canona.
To tak słowem wstępu, a teraz czas na opis problemu.
Włączam udostępnianie internetu w iPhonie i tu pojawia się problem, po kilku chwilach laptop wyświetla mi dostępną sieć. Próba/y połączenia skutkują komunikatem o błędzie przekroczenia czasu połączenia, pomaga wiele prób połączenia na laptopie lub wyłączanie i włączanie hotspota i wi-fi w telefonie (chodź czy te wyłączenia dają coś nie wiem). To dało by się przeżyć bo jak już się połączy to połączenie utrzymuje wzorowo.
Największy problem pojawia się jak łącze się z aparatu transmiterem (wysyłka zdjęć). Po kilku próbach połączenia tak jak w przypadku laptopa podłączam się do hotspota jednak transmiter, w czasie gdy nie wysyła zdjęć rozłącza się z hotspota (oszczędność energii). Podczas jednej godziny potrafię łączyć się np. 10 - 15 razy i za każdym razem zanim się połączy są wspomniane problemy. Przy iPadzie ten sam problem jak się połączy to połączenie trzyma, jak tylko się rozłączy to j/w próby, próby i jeszcze raz próby połączenia, aż się uda.
Odpowiadając na pytania transmiter jest sprawny z mobilnym routerem łączy się, wysyła, rozłącza i tak j.w często bez problemu.
W czasie prób połączeń wi-fi w iPhonie nie jest podpięte do innych sieci.
Z tego co wyczytałem należy zrestartować ustawienia sieciowe w iP co też zrobiłem kilka razy, także wyczyściłem cały telefon i dane odzyskałem bez ustawień z iCloud.
Słyszeliście o jakimś rozwiązaniu? Hotspota używam do pracy i na chwilę obecną jest to bardzo uciążliwe, ale za to wygodne bo telefon zawsze mam przy sobie.

Problem z Hotspot iPhone 4s (5.1.1)
Rozpoczęty przez
, 09 cze 2012 09:05
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 09 czerwca 2012 - 09:05
Napisano 13 czerwca 2012 - 13:47
To sam odpowiem dla potomnych.
Szukałem, szukałem, aż trafiłem na wzmiankę o tym, że włączony hotspot przy braku aktywności, ze strony urządzenia wyłącza się po 90 sekundach. To tak w ramach oszczędności energii. Ponowne połączenie może być utrudnienie, dlatego należy ponownie przejść do Ustawień i wejść w Hotspot wówczas ponownie zostaje on uaktywniony i urządzenie szybko odnajduje i nawiązuje połączenie.
Przetestowałem to dość intensywnie i sprawdza się bardzo dobrze.
Napisano 13 czerwca 2012 - 13:48
Rozwiązane. Zamykam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych