Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Drukarka Epson sx235w, nie wczytuję tuszu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 07 czerwca 2012 - 14:34

Witam! Pozwoliłem sobie z założyć temat na tym froum. Z uwagi na to, że tutaj dostanę profesjonalną odpowiedź. Więc do rzeczy. Czy ktoś zna się na drukarkach epsona (sx235w najlepiej)? Ponieważ z mackiem działa, lecz mam pewien problem. Nie ładuje ona tuszu którego kupiłem na alllegro zamiennika (10 sztuk czarnego, gdyż kolorowego nie potrzebuję). Czy ktoś miał taki problem? Czy wie ktoś czego jest to wina? Może musi być drukarka specjalnie przerobiona na zamienniki, bądź muszę ładować wszystkie 4 tusze na raz (czerwony, żółty, niebieski, czarny)? Ewentualnie, czy ktoś może polecić jakieś zamienniki do epsona które działają? Pozdrawiam Michał Konieczny

#2 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Napisano 07 czerwca 2012 - 15:00

Stawiam, że zamiennik jest kiepski i drukarka go nie rozpoznaje.

#3 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 07 czerwca 2012 - 15:32

W sumie kosztował 2 zł.

#4 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów

Napisano 07 czerwca 2012 - 15:58

:-) i tu masz odpowiedź. Używałeś kiedyś innych zamienników?

#5 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 08 czerwca 2012 - 13:57

Nie właśnie zamówiłem blue+red+yellow+2x black za 32 zł z przesyłką :)

#6 Mikel

Mikel
  • 73 postów

Napisano 08 czerwca 2012 - 14:01

Serio...na tuszu do takich drukarek nie warto oszczędzać : ) zwłaszcza, że tusz kosztował 2 zł a oryginalny ile kosztuje ? co prawda firma też za swoją nazwe bierze ale tylko 2 zł za produkcje tuszu + opakowania, wystawienia jeszcze na allegro i jakiś zarobek dla sprzedawcy...aż nie możliwe sam kiedyś zepsułem swoją drukarke zamiennikami (właśnie epson ale inny model) polecam zakup nowego tuszu...najlepiej oryginalnego

#7 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 08 czerwca 2012 - 14:02

Jeśli te co teraz zamówiłem nie będą działały to zaryzykuję z oryginalnymi, jednak będę zły na siebie. Kupiłem ten model ze względu na tanie zamienniki ;). Pozdrawiam

#8 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów

Napisano 08 czerwca 2012 - 14:50

No dobra taniość taniością, ale dwa złote za jeden to śmierdzi na kilometr :-)

#9 rumcajs3

rumcajs3
  • 8 postów

Napisano 08 czerwca 2012 - 21:26

Miałem sx205. Tylko oryginały będą Ci działały. Niestety, Epson "czipuje" tusze. Możesz załadować zamiennik, a i tak po jakimś (bliżej nieokreślonym) czasie przestanie działać, mimo, że masz w nim mnóstwo atramentu. Może też nie znaleźć pojemnika od razu. Ja miałem potężny problem z tym, wymieniałem na pół zużyte tusze bardzo często. Musiałem kupić w końcu oryginały za koszmarne pieniądze i z niewielką ilością tuszu. Wtedy działało normalnie. Bez sensu. Nie chcę Cię dołować, ale pozbądź się tego sprzętu, bo zbankrutujesz na tusze. Ja mam obecnie sprzęt Brothera. "Czyta" wszystkie zamienniki (średnio każdy po 12-17 zł). To świetne urządzenie, ma wi-fi.

#10 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 08 czerwca 2012 - 22:02

Z mojego skromnego doświadczenia wynika, ze do Epsonów, nie ma dobrych zamienników. Ci którzy dużo drukują, naprawdę dużo, przerabiają podajnik na butelki. Ci którzy maja dużo pieniędzy, kupują oryginały. Ja poszedłem po rozum do głowy i kopiłem laserowego HP do wydruków cz-b, i Samsunga do wydruków barwnych (tez laser). Złośliwi twierdza, ze jeszcze z tej wyprawy nie wróciłem :) Aha - tego epsona, oddałem w rodzinie, kuzynowi, którego nikt nie lubi.

#11 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 09 czerwca 2012 - 10:42

To widzę się wkopałem. Drukuję mało, jednak czasem muszę coś do szkoły wydrukować. Cały czas mam nadzieje, że te zamienniki ruszą (niby 100% kompatybilność i gwarancja ;) )

#12 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 09 czerwca 2012 - 11:33

To widzę się wkopałem. Drukuję mało, jednak czasem muszę coś do szkoły wydrukować.

Cały czas mam nadzieje, że te zamienniki ruszą (niby 100% kompatybilność i gwarancja ;) )

Przy nikłym drukowaniu, tusze zasychają.
Epson ma swoja głowice, w którą wkładasz kartridże.
Jak głowica zaschnie - serwisowe płukanie na wibratorze, może nie udrożnić. I drukarka na śmietnik.
To raz. Dwa - kartridż ma chip, niby można go restartować, niby....
Podróby albo nie maja chipów, albo nie działają i wtedy Święty Boże - nie pomoże.
Nie działają.

#13 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 czerwca 2012 - 18:48

Ja z kolei mam taki problem, że na Mac'u drukarka działa idealnie, a na PC marudzi, że skończył się tusz. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem zrobić? PS Sorry za OT, ale problem nieco zbliżony.

#14 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 09 czerwca 2012 - 19:12

Ściągnij sobie ten programik, pod win, oczywiście, powinno pomoc :)
SSC Service Utility - Programy Systemowe - eProgramy.net

#15 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 czerwca 2012 - 19:56

Niestety program nie wspiera sx235w, a gdy daję unsupported, wyskakuje jakiś błąd komunikacji :/ Szkoda bo program bardzo przydatny. Z ciekawości natomiast zaktualizowałem oprogramowanie drukarki i o dziwo wszystko jest już OK. Mimo wszystko dzięki za szybką reakcję. PS Używam zamiennika firmy calidad (T1291-kolor czarny). Działa, a nie jest drogi.

#16 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 10 czerwca 2012 - 15:46

Można załadować sam czarny? Czy muszą być wszystkie tusze? Gdzie kupiłeś ten tusz? Pozdrawiam

#17 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 10 czerwca 2012 - 15:57

Muszą być wszystkie :) inaczej drukarka sygnalizuje brak tuszu :)
Sposób na obejście braku tuszu:
Resetery
Instrukcja resetowania:
instrukcja

#18 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 czerwca 2012 - 16:20

Gdzie kupiłeś ten tusz?

Tusz kupiłem w Media Markt, a kolorowych jeszcze nie zużyłem od nowości (były razem z drukarką).

Sposób na obejście braku tuszu:
Resetery
Instrukcja resetowania:
instrukcja

To są normalnie jakieś jaja :)

#19 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 10 czerwca 2012 - 16:55

To są normalnie jakieś jaja :)

Możesz rozwinąć, te niezwykle ciekawa myśl :)
Bo jest to normalna, zdrowa reakcja, na pazerność i przekręty producenta.
Akcja=reakcja.

#20 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 czerwca 2012 - 20:51

Nie spodziewałem się, że tego typu nieuczciwe praktyki są tak powszechnie stosowane przez producentów drukarek i że walka z tym zjawiskiem jest równie oczywista. To dość zabawne :)

jest to normalna, zdrowa reakcja, na pazerność i przekręty producenta.
Akcja=reakcja.

Zgadzam się.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych