Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

Telefony kom贸rkowe i ich wp艂yw na karty p艂atnicze, dost臋powe itp.

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts
  • Sk膮dBournemouth / 艁贸d藕 / Planeta

Posted 06 June 2012 - 19:17

Witam wszystkich.

Chcia艂em stworzy膰 osobny temat dla nurtuj膮cego mnie pytania. Nawi膮zuj臋 do wypowiedzi kolegi z forum:

Nie odwa偶y艂bym si臋 wsadza膰 kart p艂atniczych w tak bliskim s膮siedztwie silnego pola elektromagnetycznego. Dlatego nosz臋 tam swoje wizyt贸wki - s膮 pod r臋k膮. Ja zawsze mam przy sobie jak膮艣 torb臋, wi臋c portfel wci膮偶 pozosta艂. Drobne mo偶na nosi膰 w kieszeni, ale karty, dokumenty nadal w nim pozostaj膮.

Moja odpowied藕 to:
Wiem, 偶e nie do ko艅ca zwi膮zane z tematem, ale w艂a艣nie zam贸wi艂em ten pokrowiec. Kto艣 mo偶e wie co艣 wi臋cej na temat wp艂ywu telefonu na karty og贸lnie. Prawie wcale nie korzystam z pask贸w magnetycznych. Korzystam z chip'a i karty zbli偶eniowej (RFID).

EDIT:
Dobra sam sobie odpowiedzia艂em. Chyba parmenides nie ma si臋 czym martwi膰. Istnieje bardzo ma艂a szansa, 偶e telefon zniszczy pasek magnetyczny w kartach a tym bardziej chip.

Odpowied藕 swoj膮 popar艂em tym oto linkiem:
Business Solutions Toolkit: Fact or Fable? Cell Phones Corrupt Credit Card Magnetic Strips

Na tym sko艅czyli艣my. Czyli nikt inny si臋 nie wypowiedzia艂.

Nie mo偶na m贸wi膰 o 'silnym' polu magnetycznym telefonu kom贸rkowego i wp艂yw na paski magnetyczne jest tak ma艂y, 偶e prawie nie istnieje szansa, 偶e telefon ten偶e pasek uszkodzi. Czytam jeszcze o wp艂ywie na RFID (karty zbli偶eniowe) i chip'owe, ale tutaj to pewnie jeszcze mniejsza szansa, jednak nie znalaz艂em jeszcze dobrego artyku艂u, kt贸ry to potwierdzi. Opieram si臋 na wiedzy jak膮 mam o kartach zbli偶eniowych, w szczeg贸lno艣ci RFID.

Z do艣wiedczenia wiem, 偶e moja karta autobusowa (mieszkam w UK), gdzie na 99% jestem pewien, 偶e jest to RFID, czasem uaktywni bramki bezpiecze艅stwa w marketach.

Chcia艂em, by kto艣 wykszta艂cony, do艣wiadczony w tego typu tematach si臋 wypowiedzia艂, aby rozwja膰 w膮tpliwo艣ci i sprzeczne informacje.

Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam

Pozdrawiam.

#2 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts

Posted 07 June 2012 - 12:29

Nikt si臋 nie wypowie?

#3 slawo

slawo
  • 63 posts

Posted 08 June 2012 - 00:00

pierwsze slysze, nosze czesto wszytsko w jednej kieszeni...od lat ;) wszystko dziala pewnie taka sama historia jak to ze telefon powoduje raka, oraz inne bajki wymyslone przez ekopierdolcow czy podobnych ;)

#4 Michalek

Michalek
  • 1031 posts
  • Sk膮dWo艂omin/ Che艂m

Posted 08 June 2012 - 00:21

Dla dobra nauki mog臋 kt贸rego艣 dnia potraktowa膰 kart臋 z RFID magnesem neodymowym (kilka razy silniejsze pole magnetyczne ni偶 w zwyk艂ym magnesie) i powiedzie膰 czy dalej dzia艂a. Podobnie mog臋 zrobi膰 z kart膮 p艂atnicz膮 z paskiem magnetycznym (mam jak膮艣 prepaid贸wk臋, kt贸rej nie u偶ywam).

#5 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts

Posted 08 June 2012 - 03:21

Dla dobra nauki mog臋 kt贸rego艣 dnia potraktowa膰 kart臋 z RFID magnesem neodymowym (kilka razy silniejsze pole magnetyczne ni偶 w zwyk艂ym magnesie) i powiedzie膰 czy dalej dzia艂a. Podobnie mog臋 zrobi膰 z kart膮 p艂atnicz膮 z paskiem magnetycznym (mam jak膮艣 prepaid贸wk臋, kt贸rej nie u偶ywam).

Gdzie艣 przeczyta艂em, 偶e magnes neodymowy nie mia艂 wp艂ywu na kart臋 pami臋ci. Jednak Michalek, gdyby艣 tego typu testy m贸g艂 przeprowadzi膰 znacz膮co uwiarygodni艂oby to nasz tutejszy temat.

Wielkie dzi臋ki za udzia艂 Panowie.

Pozdrawiam

#6 neverneve

neverneve
  • 718 posts

Posted 08 June 2012 - 05:30

Nie mam do艣wiadczenia w tej kwestii, ale czytaj膮c na MacRumors temat odno艣nie pokrowca BookBook, posty u偶ytkownik贸w wskazuj膮, 偶e telefon nie ma wp艂ywu na karty. "Pogrmocy Mit贸w" podobno zrobili o tym odcinek. Przyk艂ad - MacRumors Forums - View Single Post - Book Book for iPhone

EDIT:
Dobra, przegl膮daj膮c jeszcze raz temat na szybko ten post mo偶e by膰 jedynym, ale to te偶 o czym艣 艣wiadczy :)

#7 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts

Posted 08 June 2012 - 10:07

@neverneve, czyli mamy kolejny przyk艂ad na brak poparcia na wp艂yw telefonu na karty magnetyczne. Podobnie jak na karty pami臋ci, gdzie jest du偶y w膮tek na ten temat na Canon Board forum polskim. Mo偶e kto艣 ma jakie艣 do艣wiedczenie je偶eli chodzi o wp艂yw na RFID i karty chip'owe? Dzi臋kuje za pomoc.

#8 OleYek

OleYek

• 17478 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Posted 09 June 2012 - 16:38

Przeciez NFC montuje si臋 w telefonach, tak samo jak chipy pami臋ci, karta SIM kt贸ra konstrukcyjnie niewiele si臋 r贸偶ni od tych w kartach (w du偶ym uproszczeniu oczywi艣cie) te偶 znajduje si臋 w telefonie... A teraz odpowiedzcie sobie sami na pytanie, czy telefon kom贸rkowy mo偶e uszkodzi膰 te elementy, je偶eli kto艣 niechc膮cy odpowie tak, to niech si臋 po tym zastanowi jakim cudem nadal mu telefon dzia艂a...

#9 kraczo

kraczo
  • 93 posts
  • Sk膮dBi艂goraj PL

Posted 13 June 2012 - 20:42

magnes neodymowy nie mia艂 wp艂ywu na kart臋 pami臋ci

We藕 go do r臋ki i przejed藕 po dysku twardym/karcie pami臋ci/karcie sim czy nawet telefonie

wszystkie te rzeczy po takiej akcji stan膮 si臋 BEZU呕YTECZNE!

W przypadku kart kredytowych i telefonu, tutaj nic niema prawa si臋 sta膰, poniewa偶 mages w kartach jest du偶o du偶o s艂abszy ni偶 magnes neodymowy

a twoja karta autobusowa mog艂a aktywowa膰 bramki, bo w sklepie odczytuj膮 wszystkie magnesy w pobli偶u, i jak wynajd膮 taki kt贸ry zawiera informacje takie jak ich spinki na ubraniach czy r贸znych innych rzeczach to zaczynaj膮 piszcze膰

#10 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts

Posted 13 June 2012 - 21:05

We藕 go do r臋ki i przejed藕 po dysku twardym/karcie pami臋ci/karcie sim czy nawet telefonie

W przypadku kart kredytowych i telefonu, tutaj nic niema prawa si臋 sta膰, poniewa偶 mages w kartach jest du偶o du偶o s艂abszy ni偶 magnes neodymowy

a twoja karta autobusowa mog艂a aktywowa膰 bramki, bo w sklepie odczytuj膮 wszystkie magnesy w pobli偶u, i jak wynajd膮 taki kt贸ry zawiera informacje takie jak ich spinki na ubraniach czy r贸znych innych rzeczach to zaczynaj膮 piszcze膰

Nie zgadzam si臋 kolego, no chyba, 偶e mo偶esz poprze膰 swoje wypowiedzi. Nie zgadzam si臋 dlatego, 偶e:

K&J Magnetics Blog gdzie pisz膮, 偶e neodymowy magnes mo偶e co艣 uszkodzi膰 (magnes taki jest du偶o mocniejszy ni偶 znikome pole magnetyczne telefonu)

Wp艂yw promieniowania telefonu kom贸rkowego na karty pami臋ci, aparat. - Canon Board bo na tym si臋 skupiamy. Nie piszemy o noszeniu magnes贸w wraz z kartami a polu magnetyczny telefonu, kt贸ry jest zdecydowanie s艂abszy ni偶 magnes.

Mo偶e si臋 zdarzy膰, jednak jest znikoma szansa.

Pozdrawiam

#11 Michalek

Michalek
  • 1031 posts
  • Sk膮dWo艂omin/ Che艂m

Posted 13 June 2012 - 21:11

I tu si臋 mylisz. Wyniki moich pierwszych test贸w:
-karta sim - po potraktowaniu magnesem neodymowym dzia艂a bez zarzut贸w
-telefon (nie iPhone, Sony Ericsson) - potraktowany magnesem neodymowym w czasie dzia艂ania, jedyne co zauwa偶y艂em to drobne problemy z zasi臋giem, po odsuni臋ciu magnesu wszystko wraca艂o do normy

Dalsze testy wkr贸tce.

Te bramki nie wykrywaj膮 magnes贸w, dzia艂aj膮 na innej zasadzie. Inaczej zaczyna艂yby piszcze膰, gdyby艣 przechodzi艂 przez nie z telefonem w pokrowcu zamykanym na magnes.

#12 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts

Posted 13 June 2012 - 21:18

Te bramki nie wykrywaj膮 magnes贸w, dzia艂aj膮 na innej zasadzie. Inaczej zaczyna艂yby piszcze膰, gdyby艣 przechodzi艂 przez nie z telefonem w pokrowcu zamykanym na magnes.

kraczo, tak jak pisz Michalek, mylisz si臋. W NFC (RFID) jest technologia, gdzie pod wp艂ywem fal radiowych aktywuje si臋 chip, kt贸re generuj膮 pr膮d w zwoju RFID, gdzie s膮 zachowane informacje. Kiedy moja karta jest 'do艂adowana' bramki w sklepach odbieraj膮 j膮 jako aktywn膮 i dlatego dzwoni膮. Og贸lnie wed艂ug mnie problem le偶y w cz臋stotiwo艣ciach samej karty i czytnik贸w bramek. S膮 zbyt 'blisko' siebie i pewnie dlatego dzwoni膮.

Poza tym jak wed艂ug ciebie mo偶na zapisa膰 informacje na magnesie?

PS
Miachlek wielkie dzi臋kuj臋 za twoje testy, naprawd臋 du偶o wnosz膮 i pomagaj膮 rozwja膰 obawy. :-)

Pozdrawiam

#13 kraczo

kraczo
  • 93 posts
  • Sk膮dBi艂goraj PL

Posted 13 June 2012 - 21:26

Gdzie艣 przeczyta艂em, 偶e magnes neodymowy nie mia艂 wp艂ywu na kart臋 pami臋ci. Jednak Michalek, gdyby艣 tego typu testy m贸g艂 przeprowadzi膰 znacz膮co uwiarygodni艂oby to nasz tutejszy temat.

Wielkie dzi臋ki za udzia艂 Panowie.

Pozdrawiam

Nie zgadzam si臋 kolego, no chyba, 偶e mo偶esz poprze膰 swoje wypowiedzi. Nie zgadzam si臋 dlatego, 偶e:

K&J Magnetics Blog gdzie pisz膮, 偶e neodymowy magnes mo偶e co艣 uszkodzi膰 (magnes taki jest du偶o mocniejszy ni偶 znikome pole magnetyczne telefonu)

Wp艂yw promieniowania telefonu kom贸rkowego na karty pami臋ci, aparat. - Canon Board bo na tym si臋 skupiamy. Nie piszemy o noszeniu magnes贸w wraz z kartami a polu magnetyczny telefonu, kt贸ry jest zdecydowanie s艂abszy ni偶 magnes.

Mo偶e si臋 zdarzy膰, jednak jest znikoma szansa.

Pozdrawiam

Jak najbardziej - napisa艂em to 偶e magnes neodymowy mo偶e uszkodzi膰 r贸偶ne rzeczy. Co do wp艂ywu promieniowania telefonu na karty, to tutaj ja si臋 z tob膮 nie zgodz臋; magnes neodymowy uszkadza rzeczy dlatego, 偶e przyci膮ga niekt贸re elementy w nim i one po prostu ulegaj膮 zniszczeniu w tej karcie (z tak膮 si艂膮 lec膮 do tego magnesu 偶e nie zwracaj膮 uwag臋 na nic i po drodze kalecz膮 r贸偶ne podzespo艂y), a promieniowanie z telefonu JEST, ale pod 偶adnym pozorem nie wp艂ywa na karty pami臋ci
a karty kredytowe z telefonem je艣li mowimy o magnesie to 偶adnej reakcji mi臋dzy nimi nie b臋dzie poniewa偶 magnes w karcie jest za s艂aby

@edit
Jutro jak b臋d臋 mia艂 czas to si臋 rozpisz臋 troszk臋 bardziej

#14 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts

Posted 13 June 2012 - 21:40

Jak najbardziej - napisa艂em to 偶e magnes neodymowy mo偶e uszkodzi膰 r贸偶ne rzeczy.

Zgadzam si臋, jednak je偶eli chodzi o karty r贸偶nego typu to szansa jest znikoma.

Co do wp艂ywu promieniowania telefonu na karty, to tutaj ja si臋 z tob膮 nie zgodz臋; magnes neodymowy uszkadza rzeczy dlatego, 偶e przyci膮ga niekt贸re elementy w nim i one po prostu ulegaj膮 zniszczeniu w tej karcie (z tak膮 si艂膮 lec膮 do tego magnesu 偶e nie zwracaj膮 uwag臋 na nic i po drodze kalecz膮 r贸偶ne podzespo艂y)

Nie wiem o czym piszesz, jak mo偶na por贸wna膰 pole magnetyczne telefonu z magnesem meodymowym? Je偶li ju偶 to:
- zgodz臋 si臋, 偶e je偶eli magnes fizycznie przyci膮gnie i zniszczy jaki艣 mechaniczny element, to uszkodzi urz膮dzenie,
- nie zgodz臋 si臋 z tym, 偶e w jakiejkolwiek karcie takie fizyczne uszkodzenie mo偶e nast膮pi膰. RFID/NFC w kartach zbli偶eniowych, z tego co wiem, nie s膮 zbudowane z metali przyci膮ganych prze magnes.

a promieniowanie z telefonu JEST, ale pod 偶adnym pozorem nie wp艂ywa na karty pami臋ci

Ponownie si臋 zgadzam.

a karty kredytowe z telefonem je艣li mowimy o magnesie to 偶adnej reakcji mi臋dzy nimi nie b臋dzie poniewa偶 magnes w karcie jest za s艂aby

Jaki magnes w karcie? Mowisz o pasku magnetycznym? Je偶eli tak to pasek magnetyczny, z tego co wiem, nie posiada magnesu, a jedynie 'opi艂ki' metalowe, kt贸re regauj膮 na magnes. Jednak nie mo偶na m贸wi膰, 偶e jakakolwiek karta ma magnes jako taki.

Jutro jak b臋d臋 mia艂 czas to si臋 rozpisz臋 troszk臋 bardziej

Fajnie, tylko prosz臋 poprzyj to jakimi艣 odo艣nikami, ewentualnie testami :-)

Pozdrawiam

#15 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • Sk膮dNibylandia

Posted 13 June 2012 - 21:51

Je偶eli chodzi o dyski i magnesy neodymowe to ju偶 dawno zosta艂o udowodnione, 偶e to bujda. W internecie mo偶na znale藕膰 wiele dowod贸w w postaci filmik贸w.

kraczo, tak jak pisz Michalek, mylisz si臋. W NFC (RFID) jest technologia, gdzie pod wp艂ywem fal radiowych aktywuje si臋 chip, kt贸re generuj膮 pr膮d w zwoju RFID, gdzie s膮 zachowane informacje. Kiedy moja karta jest 'do艂adowana' bramki w sklepach odbieraj膮 j膮 jako aktywn膮 i dlatego dzwoni膮.

Wydaje mi si臋, 偶e dzia艂a to zupe艂nie inaczej. Tj. niezale偶nie czy karta jest do艂adowana czy nie wysy艂a 偶adnych fal gdy偶 bateria zasilaj膮ca chip zaraz by pad艂a. Jedyna r贸偶nica jest w tym co jest na niej zakodowane i zwracana w momencie "偶膮dania" przez czytnik.

#16 Michalek

Michalek
  • 1031 posts
  • Sk膮dWo艂omin/ Che艂m

Posted 13 June 2012 - 22:11

Je偶eli chodzi o dyski i magnesy neodymowe to ju偶 dawno zosta艂o udowodnione, 偶e to bujda. W internecie mo偶na znale藕膰 wiele dowod贸w w postaci filmik贸w.

Dysk mo偶na uszkodzi膰, ale w momencie dzia艂ania na niego magnesem musi on pracowa膰. Magnes powoduje, 偶e poruszaj膮ca si臋 g艂owica (kt贸ra w czasie, gdy dysk nie pracuje zaparkowana jest z boku, nie nad talerzem dysku) zaczyna porusza膰 si臋 w inn膮 stron臋 ni偶 zwykle i uszkadza talerz.

Wydaje mi si臋, 偶e dzia艂a to zupe艂nie inaczej. Tj. niezale偶nie czy karta jest do艂adowana czy nie wysy艂a 偶adnych fal gdy偶 bateria zasilaj膮ca chip zaraz by pad艂a. Jedyna r贸偶nica jest w tym co jest na niej zakodowane i zwracana w momencie "偶膮dania" przez czytnik.

Karty RFID z tego co wiem nie maj膮 偶adnych baterii. Zasilane s膮 pod wp艂ywem fal eloktromagnetycznych i wtedy wysy艂aj膮 informacje. Co艣 podobnego, jak ta podk艂adka do Magic Mouse, na kt贸rej 艂aduje si臋 mysz, bez pod艂膮czania kabla.

#17 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • Sk膮dNibylandia

Posted 13 June 2012 - 22:24

Z tego co ja notomiast wiem maj膮 i s膮 艂adowane podczas operacji stykowych z u偶yciem chipa. Jako ciekawostk臋 dodam, 偶e bramki w sklepach wariowa艂y w czasach kiedy nie mieli艣my jeszcze kart z RFID, a czekolad臋 pakowano w sreberka... Co do dzia艂aj膮cego dysku to widzia艂em r贸wnie偶 te偶 w czasie gdy dysk dzia艂a艂. Dyski s膮 zabeczpieczone poniewa偶 dzia艂aj膮 na fale wytrzwarze przez inne komponenty komputera. Mo偶liwe i偶 jest to kwestia wielko艣ci magnesu i je偶eli przy艂o偶ymy 3 razy wi臋kszy od dysku to faktycznie go uszkodzimy.

#18 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts

Posted 13 June 2012 - 22:47

Karty RFID w skr贸cie dzia艂aj膮 tak, 偶e ca艂y zw贸j miedziowy to antena, kt贸ra pod wp艂ywem odpowiedniej cz臋stotliwo艣ci fal radiowych generuje wystarczaj膮c膮 ilo艣膰 pr膮du, aby aktywowa膰 chip i zrobi膰 na nim zapis/odczyt. Czyli jak nie ma fal radiowych wysy艂anych do RFID, to owo RFID nie zadzia艂a, musi by膰 niejako aktywowane przez odpowiednie fale radiowe. Tak dzia艂aj膮 PASYWNE RFID. S膮 te偶 AKTYWNE, gdzie jest bateria i RFID aktywnie wysy艂a informacje (nawet GPS), wtedy nie potrzeba zewn臋ntrzego nadajnika fal radiowych. Og贸lnie jednym z moich klient贸w jest Zebra Technologies. Firma jest pionierem, je偶eli chodzi o identyfikacje kodami kreskowymi, kodami QR i RFID, wi臋c troch臋聽si臋 na tym musz臋 zna膰 i znam (troch臋 :-)) Pozdrawiam

#19 Michalek

Michalek
  • 1031 posts
  • Sk膮dWo艂omin/ Che艂m

Posted 13 June 2012 - 22:57

Karty RFID w skr贸cie dzia艂aj膮 tak, 偶e ca艂y zw贸j miedziowy to antena, kt贸ra pod wp艂ywem odpowiedniej cz臋stotliwo艣ci fal radiowych generuje wystarczaj膮c膮 ilo艣膰 pr膮du, aby aktywowa膰 chip i zrobi膰 na nim zapis/odczyt. Czyli jak nie ma fal radiowych wysy艂anych do RFID, to owo RFID nie zadzia艂a, musi by膰 niejako aktywowane przez odpowiednie fale radiowe. Tak dzia艂aj膮 PASYWNE RFID. S膮 te偶 AKTYWNE, gdzie jest bateria i RFID aktywnie wysy艂a informacje (nawet GPS), wtedy nie potrzeba zewn臋ntrzego nadajnika fal radiowych.

Og贸lnie jednym z moich klient贸w jest Zebra Technologies. Firma jest pionierem, je偶eli chodzi o identyfikacje kodami kreskowymi, kodami QR i RFID, wi臋c troch臋聽si臋 na tym musz臋 zna膰 i znam (troch臋 :-))

Pozdrawiam

Czyli i ja i krakers mieli艣my troche racji;)

#20 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts

Posted 14 June 2012 - 07:07

Czyli i ja i krakers mieli艣my troche racji;)

Jak najbardziej. Technologie si臋 przenikaj膮 :-). Co wa偶ne dochodzimy do wniosku, 偶e trzymanie telefonu w jednej kieszeni, ba nawet portfelu, co telefon niczemu nie szkodzi :-)

#21 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 15 June 2012 - 17:53

Ciekawy temat. Zatem obiegowe opinie w臋druj膮 do kosza. pozdr

#22 viewsonic666

viewsonic666
  • 239 posts
  • Sk膮dcr0ydon

Posted 17 June 2012 - 13:03

Ja od zawsze ze sob膮 nosz臋 w jednej kieszeni portfel w kt贸rym mam oysterk臋 (karta na transport publiczny w RFID), kart臋 do sklepu game (pasek magnetyczny) i czasami jak膮艣 inn膮 razem z telefonem kt贸ry nosz臋 cz臋sto w etui zamykanym na magnesy i nic mi si臋 nie sta艂o. Jedyne co mo偶e si臋 zepsu膰 to travelka w postaci kawa艂ka papierku z paskiem magnetycznym je艣li mam j膮 przy telefonie/ magnesie. Jak skombinuje sk膮d艣 zepsuty dysk to wyjm臋 z niego magnes i sobie polatam nim nad iPt 4 dla test贸w (i tak znaleziony i par臋 rzeczy w nim nie dzia艂a to nie szkoda :D) i nagram.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users