Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowa promocja na gry w Humble Bundle

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 01 June 2012 - 11:08

Pojawiła się nowa akcja na https://www.humblebundle.com/

Tym razem płacąc co łaska (niema minimum, więc można zapłacić i 1$ albo i mniej) w pakiecie otrzymacie kilka gier:

1. Amnesia: The Dark Descent - 1,1 GB
2. Psychonauts - 4,1 GB
3. LIMBO - 78 MB (jedynie tę znam, w kilku słowach: Silent Hill to przy tym bajeczka dla grzecznych dzieci. W tej grze występuje jedna postać, mały chłopczyk...ale to wystarczy...a nie pamiętam gry na której się bałem...do teraz ;)
4. Superbrothers: Sword & Sworcery EP - 295 MB

...dodatkowo ścieżki dźwiękowe do wszystkich gier i klucze do Steam

Wszystko w wersjach na Mac OSX, Windowsa i Linuxa (pobierasz co chcesz i jak chcesz, czyli dają linka bezpośredniego albo torrenta)

...a gdy zapłaci się wiecej niż średnia płatności (na ten moment 7,63$) to otrzyma się jeszcze grę:
5. Bastion - 2 GB

Po poprzedniej edycji w której były np Machinarium i Botanicula + film pełnometrażowy KOOKY, szczerze polecam ten serwis.

Płatność za gry można dowolnie podzielić, oznacza to że np. 30% z twojej wpłaty pójdzie na Dewelopera, 20% na serwis Humble a 50% na akcje charytarywne itp.

PS. Gdybyście chcieli te gry kupić z osobna, wydalibyście ok 110$.

UWAŻAJCIE: do końca tej edycji zostało 13 dni !!!

#2 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 June 2012 - 12:55

Szkoda, że nie załapałem się na poprzednią wersję, bo chętnie bym sprawdził machinarium:)

#3 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 01 June 2012 - 13:57

Sprawdź LIMBO, równie wciągająca...

#4 eualex

eualex
  • 2097 posts

Posted 01 June 2012 - 14:33

Dzięki :D Zamierzałem kupić LIMBO (było ostatnio w promocji za 3,99€) a tu dziś w takim atrakcyjnym pakiecie :) Właśnie zakupiłem - i co fajne mam też na Steam :)

#5 mateo14

mateo14
  • 163 posts

Posted 01 June 2012 - 15:33

Sprawdź LIMBO, równie wciągająca...

Czy ta korzysta z Wine lub czegoś podobnego?

#6 eualex

eualex
  • 2097 posts

Posted 01 June 2012 - 16:06

Raczej nie:

LIMBO on Steam
Wymagania systemowe (MAC)
Uwaga: LIMBO uruchamia się tylko na komputerach Mac wyprodukowanych w roku 2009 lub późniejszym.
System operacyjny: Mac OS X Snow Leopard 10.6.3 lub nowszy
Procesor: Intel Mac
Pamięć: 1 GB RAM-u
Grafika: karta graficzna z 256 MB pamięci VRAM i kompatybilna z OpenGL 2.0 (ATI Radeon lub NVIDIA GeForce)
Dysk twardy: 150 MB wolnego miejsca na dysku twardym

#7 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 01 June 2012 - 16:41

Odpala się bezpośrednio z Mac OS-a

...zresztą jak wszystkie z tych gier.

Dodam, że część dostępna jest w AppStore, ceny sobie porównajcie :)

#8 mateo14

mateo14
  • 163 posts

Posted 01 June 2012 - 17:28

Dzięki za odpowiedzi, Wygląda na to, że gra LImbo dla LInuksa jest jedyną grą, która korzysta z WIne, co jest dość złą informacją.

#9 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 June 2012 - 22:15

Ależ mroczne to limbo. Z tego co widzę, to jednak gra na 3 godziny.

#10 mateo14

mateo14
  • 163 posts

Posted 02 June 2012 - 13:34

Jest petycja dotycząca sprzedaży gier wykorzystujących Wine za pomocą HIB:

"2. Mac users to sign this petition. The threat of non-native binaries applies to you just as much as to Linux user"
Petition Please only allow native titles in the Humble Indie Bundle.

Jeśli uważacie, że tego typu gry nie powinny być sprzedawane za pomocą HIB to polecam się podpisać pod tą petcyją.

#11 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 02 June 2012 - 14:28

Jest petycja dotycząca sprzedaży gier wykorzystujących Wine za pomocą HIB:

"2. Mac users to sign this petition. The threat of non-native binaries applies to you just as much as to Linux user"
Petition Please only allow native titles in the Humble Indie Bundle.

Jeśli uważacie, że tego typu gry nie powinny być sprzedawane za pomocą HIB to polecam się podpisać pod tą petcyją.

Czy to jest część forum dotycząca gier na linuksa?

#12 mateo14

mateo14
  • 163 posts

Posted 02 June 2012 - 15:14

Czy to jest część forum dotycząca gier na linuksa?

Nie. Jednak, istnieje duże prawdopodobieństwo, że gry dla Mac OS X wykorzystujące WIne mogą się pojawić w kolejnych edycjach Humble indie Bundle.

#13 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 02 June 2012 - 18:11

Nie. Jednak, istnieje duże prawdopodobieństwo, że gry dla Mac OS X wykorzystujące WIne mogą się pojawić w kolejnych edycjach Humble indie Bundle.

Małe szanse wg mnie, rynek Mac OSX i Windowsa jest nieporównywalnie większy od rynku Linuksa jeśli chodzi o sprrzedaż oprogramowania, więc firmom opłaca się robić gry bezpośrednio na te platformy. Na linuksa się nie opłaca jak widać, dlatego kończy się na emulatorach.

#14 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 03 June 2012 - 09:43

Zacząłem grać w "Superbrothers: Sword & Sworcery EP", bo dotychczas znałem tylko LIMBO. Dziwna, wciagająca przygodówka...przypomnijcie sobie grafikę z platformówki BRUCE LEE z Atarynki albo Commodora. Dodajcie do tego zagadki, klimat jak z psychodelicznych japońskich kreskówek, muzykę jak z ponurych horrorów, syrrealistyczne aniołki i kolesia który po każdym rozdziale mówi Ci co zrobiłeś tak albo nie tak (coś jak Lars von Trier w Królestwie) i wyjdzie wam, że bez browara do tej gry nie należy podchodzić...

#15 MFMONK

MFMONK
  • 73 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 04 June 2012 - 14:54

Szkoda że Bastion nie chodzi najlepiej na moim Mini (HD3000) - grafika mocno drga przy scrollowaniu. Ktoś tez tak ma?

#16 mateo14

mateo14
  • 163 posts

Posted 04 June 2012 - 15:10

Szkoda że Bastion nie chodzi najlepiej na moim Mini (HD3000) - grafika mocno drga przy scrollowaniu. Ktoś tez tak ma?

Wydaje mi się, że ma to jakiś związek z tym, że Bastion dla Linuksa oraz Mac OS X korzysta z Mono:

Małe szanse wg mnie, rynek Mac OSX i Windowsa jest nieporównywalnie większy od rynku Linuksa jeśli chodzi o sprrzedaż oprogramowania, więc firmom opłaca się robić gry bezpośrednio na te platformy. Na linuksa się nie opłaca jak widać, dlatego kończy się na emulatorach.

Niezupełnie. Jest to pierwsza gra w HiB dla Linuksa, która korzysta z Wine, a firmy, które wcześniej wykonywały podobne eksperymenty najczęściej nie miały, zbyt wielu klientów i szybko porzucali wsparcie techniczne dlla tego typu gier. Transgaming poniósł porażkę w przypadku sprzedaży gier dla Linuksa, które korzystały z WineX oraz Cedegi, ale gdy Apple postanowiło skorzystać z procesorów firmy Intel to szybko znaleźli nowych klientów. W 2012 r. zostalo wydanych ponad 100 komercyjnych gier dla Linuksa i ta liczba szybko wzrośńie, ponieważ mamy obecnie HIB, Desurę oraz Ubuntu Software Center etc. oraz większą liczbę producentów, którzy tworzą gry dla Linuksa. Windows ma sporę przewagę nad Mac OS X oraz Linuksem, jeśli chodzi o liczbę dostępnych aplikacji. Oczywiście Mac OS X ma pewną przewagę na Linuksem, jeśli chodzi o liczbę dostępnych aplikacji oraz gier, ale tutaj zdarzają się niespodzianki. Do dziś spotykam przykładwo komercyjne gry, które mają wersję dla Windows oraz Linuksa, ale nie mają wersji Mac OS X. Drugą ciekawą sytuacją jest, gdy dana gra jest wydawana w pierwszej kolejności dla Linuksa, a dopiero nieco póżniej lub po latach dla Mac OS X. Widziałem także gry, które nie posiadają już aktualizacji dla Mac OS X lub Windows, a posiadają oficjalnie wpsierane wersje dla systemu Linux. Ostatnia ciekawostka dotyczy faktu, że przez jakieś 10 lat powstawały komercyjne gry dla Linuksa, który był zainstalowany na komputerach z procesorem Intel oraz AMD, a także PowerPC, Sparc oraz Alpha.

Podejrzewam, że kolejny HIB może zawierać wiekszą liczbę gier dla Linuksa oraz Mac OS X, które będą korzystać z Wine lub Cider, ponieważ użytkownicy Mac OS X chętniej płacą za tego typu gry. Dlatego o wspomniałem o tej petycji.

#17 MFMONK

MFMONK
  • 73 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 04 June 2012 - 15:43

Wracając do Bastionu.. Dla mnie to jest fail, że ta gra tak działa. Wiem że to nie jest komp do grania, ale bez przesady - wielkich obliczeń graficznych tam nie ma by to w ten sposób wyglądało. Jestem zawiedziony, bo dla tego tytułu kupiłem tę paczkę. :sad:

#18 mateo14

mateo14
  • 163 posts

Posted 04 June 2012 - 15:57

Wracając do Bastionu.. Dla mnie to jest fail, że ta gra tak działa. Wiem że to nie jest komp do grania, ale bez przesady - wielkich obliczeń graficznych tam nie ma by to w ten sposób wyglądało. Jestem zawiedziony, bo dla tego tytułu kupiłem tę paczkę. :sad:

Coż, Mono staje się coraz popularniejsze wśród twórców gier.

Jeszcze chciałbym tylko wspomnieć, że w tą edycję oraz poprzednie były zaangażownae firmy oraz programiści którzy specjalizują się wyłacznie w portowaniu aplikacji dla Linuksa oraz Mac OS X. Niestety niektórzy twórcy gier oraz osoby związana z HIB wolą użyć Wine Mono, Flash, Java itd. co jest trochę denerwujące.

#19 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 07 June 2012 - 23:23

Właśnie do tego pakietu Humble Indie Bundle V dorzucili dodatkowo trzy gry: BRAID - 118 MB LONE SURVIVOR -91 MB SUPER MEAT BOY - 141 MB Ci co już wcześniej zapłacili, korzystając ze starego linka, dostaną je gratis...miodzio ...i przy okazji, do końca zostało 7 dni...a Ci co chcą dodatkowo Bastion muszą już wybulić minimum 8,01$ za wszystkie gry łącznie...pozostali dalej mogą i za 1$ dolca kupić pozostałe...pozdro

#20 MFMONK

MFMONK
  • 73 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 08 June 2012 - 10:20

Dzięki za info, świetna wiadomość! EDIT: Kolejne rozczarowanie: nie ma opcji włączenia SMB na prawdziwym fullscreenie + nie działa pad od X360. Żal.

#21 koh

koh
  • 2186 posts

Posted 14 June 2012 - 12:47

Ostatnie 11 godzin promocji ! ponad 570 000 sprzedanych pakietów ! cena za pełny zestaw wzrosła do 8,5$

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users