Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMessage, nieznany numer i brak możliwości włączenia iMessage.

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 grzes1230

grzes1230
  • 104 posts

Posted 26 May 2012 - 22:36

iPhone 4 ma blokadę na kanadyjską sieć Bell. Kilka tygodni temu został zaktualizowany (niestety) do IOS 5.1.1. Został haktywowany i pomyślałem że może przynajmniej iMessage będzie działać. w Ustawienia>Wiadomości>iMessage gdy próbowałem włączyć od razu wraca do OFF. Dowiedziałem się również że w Ustawienia>Telefon>Mój numer musi być wpisany mój numer, ale ja tego nie mogę zrobić. Co muszę zrobić żeby iMessage w jakikolwiek sposób zaczął mi działać? Jak są jeszcze jakieś pytania to spróbuje odpowiedzieć w jak najkrótszym czasie.

#2 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 26 May 2012 - 22:45

iMessage na iPhone się aktywuje poprzez wysłanie SMSa, stąd zna Twój numer, masz simlocka czyli nie wyślesz SMSa, czyli nie zaktywujesz iMessage...

#3 tores.

tores.
  • 1149 posts
  • SkądMontrouge

Posted 26 May 2012 - 22:49

iPad nie wysyła smsa a iMessage działa, sms raczej był wysyłany przy Face Time, tu raczej trzeba mieć identyfikator apple.

#4 grzes1230

grzes1230
  • 104 posts

Posted 26 May 2012 - 23:36

Czyli co mam zrobić?

---------- Wpis dodano o 00:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:03 ----------

Mogę aktywować iMessage z drugiego iPhone'a bez Simlocka? I potem znowu włożyć do tego simlockiem?

#5 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 26 May 2012 - 23:53

iPad nie wysyła smsa a iMessage działa, sms raczej był wysyłany przy Face Time, tu raczej trzeba mieć identyfikator apple.

Wiesz... iPad i iPhone to trochę inne urządzenia i działają mimo wszystko na innej zasadzie, iPad nie ma SMSów, nie ma rozmów, nie ma simlocka. Głownym identyfikatorem FaceTime i iMessage w iPhone jest numer telefonu z SMSa aktywacyjnego i dopiero wtedy można dopisać dodatkowe adresy e-mail do usługi, ale żeby zaktywować iPhone MUSI poznać numer telefonu a robi to sa pomocą SMSa. Mając zaktywowane urządzenie bez simlocka też nie zaktywujesz iMessage i FT do czasu aż system Apple nie otrzyma SMSa aktywacyjnego i żadne zaklinanie rzeczywistości tu nie pomoże.

#6 grzes1230

grzes1230
  • 104 posts

Posted 27 May 2012 - 00:34

Włożyłem kartę SIM do telefonu bez simlocka potem z powrotem do tego z simlockiem i w obydwóch jet napisze że czeka na aktywacje. Tylko czekam juz trochę...

#7 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 27 May 2012 - 09:58

No to sobie czekaj jak masz tyle czasu, żeby czekać do czasu ściągnięcia simlocka...

#8 Pascal_77

Pascal_77
  • 80 posts
  • SkądKraków

Posted 06 June 2012 - 08:46

Czytałem, że iMessage zamienia smsy do osób, które maja iPhonea i są pod WIFI. Niestety mam kilku znajomych co spełniają te kryteria, a sms idzie jako zwykła wiadomość (można poznać po tym, że treść wiadomości jest na zielonym tle), a do innych idzie jako iMessage (treść na niebiesko). Co zrobić, żeby do wszystkich co mają internet w iPhonie wiadomość szła jako iMessage?

#9 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 06 June 2012 - 09:30

Użytkownik musi mieć zaktywowane iMessage u siebie na urządzeniu, jeżeli tego nie ma zrobionego to nie ma znaczenia czy jest pod internetem. Muszą być spełnione dwa warunki iMessage musi być zaktywowany i iPhone musi mieć dostęp do internetu. Jeżeli któryś z tych warunków nie jest spełniony to iMessage nie działa. Problem leży po stronie osób do których chcesz wysłać wiadomość.

#10 Pascal_77

Pascal_77
  • 80 posts
  • SkądKraków

Posted 06 June 2012 - 09:36

A jak należy aktywować iMessage?

#11 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 06 June 2012 - 09:49

A jak należy aktywować iMessage?

Może nieco samodzielności? Po prostu wejdź w Ustawienia/Wiadomości.

#12 Pascal_77

Pascal_77
  • 80 posts
  • SkądKraków

Posted 06 June 2012 - 10:03

Nie wiem czy czytałeś co wcześniej pisałem. Do części osób mogę wysyłać sms poprzez iMessage, a do części nie. I nie wiedziałem dlaczego. Otrzymałem odpowiedź, że problem jest nie u mnie tylko u nich (muszą aktywować iMessage) . Niestety ja nie wiem jak, więc zapytałem dlatego proszę Cię bez złośliwości, bo nie każdy jest wszechwiedzący. Widzę, że Ty jesteś więc może mi przy okazji powiesz uprzejmie dlaczego nie mogę zadzwonić do osoby poprzez Face Time (dodam, że w obu telefonach jest aktywne i oba są w sieci WIFI) oraz jak zrobić, żeby nie dostawać 2-krotnie tych samych smsów, co często mi się zdarza? Z góry dziękuję, bo jestem spokojny że uzyskam satysfakcjonujące odpowiedzi.

#13 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 06 June 2012 - 10:08

Kolega to nie kwestia złośliwości - pytałeś jak aktywować iMessage, dostałeś odpowiedź. Wskazano Ci że oprócz dostępu do Internetu, samo iMessage musi być aktywowane nie tylko u Ciebie ale i u osób, do których wysyłasz wiadomość. Co do Facetime nie odpowiem, nie korzystam.

#14 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 06 June 2012 - 10:20

Ja tylko do powyższego dodam, że jak aktywować iMessage, FT i wiele innych ciekawych rzeczy jest opisane łopatologicznie w instrukcji obsługi, więc nie ma sensu przepisywać tego na forum.

#15 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 06 June 2012 - 10:22

Ja tylko do powyższego dodam, że jak aktywować iMessage, FT i wiele innych ciekawych rzeczy jest opisane łopatologicznie w instrukcji obsługi, więc nie ma sensu przepisywać tego na forum.

Nic dodać nic ująć, może poza linkiem do instrukcji obsługi Apple — Wsparcie — Instrukcje obsługi

#16 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 06 June 2012 - 16:13

Da sie aktywować iMessage i FaceTime bez wysyłania sms. W przypadku iPad jest to oczywiste - rejestrujemy się przez podanie AppleID i to wszystko. Na iPhone możemy zrobić to w ten sam sposób a dodatkowo zarejestrować numer telefonu i odbierać jednocześnie na numer i mail. (jak ktoś ma nasz mail a nie ma numeru lub jak ktoś ma numer a nie ma mail to może komunikowac sie poprzez obie usługi). W przypadku haktywowanego softu ani na mail ani na nr telefonu nie da sie zarejestrować iMessage ani FaceTime. Trzeba użyć programu SAM i przeprowadzić nim aktywację Push/iMessage/FaceTime i innych usług.

Sam jednak nie dałem rady nic zrobić tym programem, przyciąłem swoją karte AT&T i w ten sposób aktywuję iPhone'y z simlockiem.

Tak wygląda prawodłowo skonfigurowany iMessage na przykładzie iPhone 3GS:

Dołączona grafika

#17 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 06 June 2012 - 16:49

Da sie aktywować iMessage i FaceTime bez wysyłania sms.

Numer telefonu zawsze jest weryfikowany przez SMS bo inaczej moglbys wpisac numer np. konkurencyjnej firmy i ich szpiegowac.

#18 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 06 June 2012 - 19:41

Numer telefonu zawsze jest weryfikowany przez SMS bo inaczej moglbys wpisac numer np. konkurencyjnej firmy i ich szpiegowac.

Tylko całosc mojej wpowiedzi ma sens.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users