Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Update z 5.x.x na 5.1.1 + unlock za pomocą SAM (Wymagany zapisany bilet) + trwały JB

• This topic is locked This topic is locked
115 replies to this topic

#1 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 25 May 2012 - 21:34

Witam !
Jak wiadomo dziś wyszedł trwały JB 5.1.1 wiec czas zmienić soft na nowy.
Jak wiadomo jakiś czas temu apple zablokowało metodę ominiecia Simlocka programem SAM. Ale nie martwmy się jeżeli udało nam się zapisać bilet lub mamy zdjętego locka tą metodą możemy śmiało zrobić uptade do 5.1.1 bo jest sposób na pozbycie sie simlocka.
Co nam będzie potrzebne ?
Najnowszy Redsnow (ja użyłem redsn0w_win_0.9.11b4)
Internet Wi- Fi
iReb (ja użyłem iREB-r5)
Soft 5.1.1 (który można pobrać stąd : iPhone, iPod, iPad and Firmware/Software Download )
i trochę cierpliwości ;))

Więc tak :
1. Łączymy się z Wi Fi i w cydi szukamy programu Cookie.
2. Instalujemy go, uruchamiamy i klikamy "Backup Activation"
3. Sciagamy soft 5.1.1 do swojego modelu telefonu (np stąd : iPhone, iPod, iPad and Firmware/Software Download )
4. Uruchamiamy program Redsnow i robimy soft który nie podnosi BB czyli klikamy kolejno : Extras -> Custom IPSW (Zrobiłem tak aby w razie niepowodzenia użyć karty Gevey aby ominąć simlocka).
5. Czekamy aż soft się zrobi.
6.Uruchamiamy iReba i wprowadzamy telefon w pwng DFU.
7.Gdy telefon jest już w DFU włączamy iTunsa klikamy odtwórz trzymajać shift i wybieramy Soft wcześniej zrobiony RedSnowem.
8. Czekamy aż telefon się uruchomi.
9. Gdy telefon już się włączy wykonujemy JB na uwięzi za pomocą Redsnowa. Dlaczego nie za pomocą Absinthe ? Ponieważ telefon jest nieaktywny i wyżej wymieniony program nie zrobi nam trwałego JB.
10. Gdy już zrobimy JB uruchamiamy telefon za pomocą Just Boot Now w Redsnow ( Klikamy extras -> JUST BOOT)
11. Gdy telefon sie uruchomi klikamy te języki itp i gdy mamy menu włączamy Cydie.
12. W cydi dodajemy repo : http://repo.bingner.com/ i instalujemy SAM.
13. Następnie w Cydiu szukamy pakietu o nazwie : Rocky Racoon 5.1.1 Untether i go instalujemy.
14. Telefon się zrestartuje i mamy trwały JB :)
15. Instalujemy Cookie.
16. I teraz najważniejsze musimy dezaktywować telefon ponieważ haktywowaliśmy go za pomocą JB. Jak to zrobić ?
17 Odpalamy RedSnowa klikamy Jailbreak , wprowadzamy telefon w DFU , odznaczamy opcje Jailbreak a zaznaczamy opcję Deactivate.
18. Restartujemy telefon.
19. Następnie włączamy Cookie i klikamy : Restore Activation
20. Właczamy SAM i ustawiamy go (Można zdjąć SIMLOCKA z każdego iPhone, z każdym basebandem!!! – dużo łatwiej | iPod.info.pl — iPod, iPad, iPhone - Blog informacyjny tu instrukcja).
21. Po całym zabiegu Telefon ma trwałego JB i pozbywamy się simlocka.

I to na tyle :)
Operacja ta nie uda się bez Biletu z SAM-a. Tak więc jeżeli nie mamy zainstalowanego go przed update lub ominiętego simlocka w taki sposób ta instrukcja nic nam nie da.
Pozdrawiam.

#2 aerO^

aerO^
  • 894 posts

Posted 25 May 2012 - 22:11

Zamiast biletu, można użyć też Ultrasn0wa, dla wybranych basebandów, tak jak zawsze. PS.Masz kreski zasięgu przy 01.59.00 ? PS2.Nie potrzeba iReb'a, redsn0w ma tę funkcję wbudowaną nazywa się "Pwned DFU".

#3 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 25 May 2012 - 22:36

Nie używam Ultrasnowa bo mam bb 04.10.01. A po za tym zdaje mi się ze przy 5.1.1 i US trzeba najpierw fixera zainstalować.

#4 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 25 May 2012 - 22:40

Po co tutaj SAM? Jeśli już mamy zapisany ticket to program sam w sobie nie jest już potrzebny. I czy deaktywacja, dlatego, że soft jest hacktywowany, jest naprawdę potrzebna? Wydaje mi się, że samo podmienienie plików Lockdown + reboot telefonu powinno wystarczyć.

#5 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 25 May 2012 - 22:45

Po co tutaj SAM? Jeśli już mamy zapisany ticket to program sam w sobie nie jest już potrzebny.
I czy deaktywacja, dlatego, że soft jest hacktywowany, jest naprawdę potrzebna? Wydaje mi się, że samo podmienienie plików Lockdown + reboot telefonu powinno wystarczyć.

Napisałem jak ja to robiłem :) Może Twój sposób też działa.

#6 aerO^

aerO^
  • 894 posts

Posted 25 May 2012 - 22:47

Nie używam Ultrasnowa bo mam bb 04.10.01. A po za tym zdaje mi się ze przy 5.1.1 i US trzeba najpierw fixera zainstalować.

To mając ticket, nie musisz w ogóle basebandu presevować i możesz walić na czysto z iTunes.

#7 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 25 May 2012 - 22:50

Ja swój telefon aktywowałem zagraniczną kartą, później zrobiłem JB, miałem "Brak sieci", podmieniłem "ticket" i zrobiłem reboot po czym telefon znów normalnie działał, tym razem już na 5.1.1 unteth :) Czyli myślę, że punkty 12, 16, 17, 18 i 20 można by pominąć.

To mając ticket, nie musisz w ogóle basebandu presevować i możesz walić na czysto z iTunes.

Chyba rozsądnym jest zachować baseband, być może w przyszłości będzie możliwe ominięcie akurat tego basebandu inną metodą, chociażby geveyem, a wtedy w przypadku chęci sprzedaży telefon jest 'ciut' więcej wart.

#8 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 25 May 2012 - 22:53

Chyba rozsądnym jest zachować baseband, być może w przyszłości będzie możliwe ominięcie akurat tego basebandu inną metodą, chociażby geveyem, a wtedy w przypadku chęci sprzedaży telefon jest 'ciut' więcej wart.

Dokładnie :)

Btw nie każdy ma kartę z macierzystej sieci :)

#9 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 25 May 2012 - 22:57

Btw nie każdy ma kartę z macierzystej sieci :)

To jasne, miałem po prostu na myśli to, że ręczne deaktywowanie telefonu nie jest konieczne i restore w Cookie powinien wystarczyć.

#10 Golghot@gmail.com

Golghot@gmail.com
  • 17 posts
  • SkądChorzów

Posted 25 May 2012 - 23:01

Hej, jesli telefon jest np z uk z o2, posiadajac taka kartę w pl mozna go bez problemu aktywowac?

#11 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 25 May 2012 - 23:01

To jasne, miałem po prostu na myśli to, że ręczne deaktywowanie telefonu nie jest konieczne i restore w Cookie powinien wystarczyć.

Jak będe kiedyś robił restore sprawdze :)

#12 Golghot@gmail.com

Golghot@gmail.com
  • 17 posts
  • SkądChorzów

Posted 25 May 2012 - 23:03

Dostalem tak owy telefon, zaktualizowalem soft i nie mam mozliwosci aktywowania go teraz z karta orange:/

#13 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 25 May 2012 - 23:05

Hej, jesli telefon jest np z uk z o2, posiadajac taka kartę w pl mozna go bez problemu aktywowac?

Tak

#14 aerO^

aerO^
  • 894 posts

Posted 26 May 2012 - 00:17

Po co tutaj SAM? Jeśli już mamy zapisany ticket to program sam w sobie nie jest już potrzebny.
I czy deaktywacja, dlatego, że soft jest hacktywowany, jest naprawdę potrzebna? Wydaje mi się, że samo podmienienie plików Lockdown + reboot telefonu powinno wystarczyć.

Próbowałem z 5 razy, nie da rady, chyba jednak trzeba go deaktywować.

#15 sheep.

sheep.
  • 559 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 May 2012 - 00:27

czemu cookie nie chce mi się zainstalować cydia wywala bład co jest nie tak servery blokują ?

#16 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 26 May 2012 - 06:35

czemu cookie nie chce mi się zainstalować cydia wywala bład co jest nie tak servery blokują ?

Jaki błąd?

#17 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 26 May 2012 - 08:22

Jak mnie tacy ludzie jak ty rozwalaja....
cookie moze nie chciec sie zainstalowac bo jak pisano w innym temacie servery sa przeciążone...
No chyba że masz inny błąd ale jak napisał klnt aby ci pomoc potrzebujemy nazwy błędu bo nie ma tu wróżek i czarodziejów którzy pomagają w ciemno...

#18 lolek86

lolek86
  • 5 posts

Posted 26 May 2012 - 14:09

Świetny poradnik, good job Paf . Melduje ze 3GS z 4.1 łyknął wszystko bezproblemowo ( nie licząc znanego 1602 w itunes , ale zniknął po podłączeniu do innej wtyczki). Co ciekawe nie zrobiłem jeszcze deaktywacji i nie włączyłem cookie i simlocka i u mnie wszystko działa. ( konieczne zatem kroki od 15 wzwyż?)

#19 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 26 May 2012 - 14:25

Świetny poradnik, good job Paf . Melduje ze 3GS z 4.1 łyknął wszystko bezproblemowo ( nie licząc znanego 1602 w itunes , ale zniknął po podłączeniu do innej wtyczki). Co ciekawe nie zrobiłem jeszcze deaktywacji i nie włączyłem cookie i simlocka i u mnie wszystko działa. ( konieczne zatem kroki od 15 wzwyż?)

Nie wiem czy wszystkie kroki są potrzebne :)
Robiłem to 1 raz i robiłem wszystko wg tego jak myślałem. Gdy pojawił się komunikat SAM o tym że telefon jest haktywowany , deaktywowałem go Redsnow. Kilku userów piszę że w ogóle program SAM jest nie potrzebny i wystarczy dojść właśnie do kroku 15. Nie wiem czy tak jest bo zwyczajnie nie chce mi się robić restore i sprawdzać. No i ofc z UltraSnow jest inaczej bo nie potrzebna jest deaktywacja wystarczy fixer + ultrasnow aby pozbyć się simlocka.

#20 sheep.

sheep.
  • 559 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 May 2012 - 14:59

Jak mnie tacy ludzie jak ty rozwalaja....
cookie moze nie chciec sie zainstalowac bo jak pisano w innym temacie servery sa przeciążone...
No chyba że masz inny błąd ale jak napisał klnt aby ci pomoc potrzebujemy nazwy błędu bo nie ma tu wróżek i czarodziejów którzy pomagają w ciemno...

dałem sam sobie radę.

Kolejne pytanie jak mam kartę sim operatora mam aktywować iphone i potem już zrobić JB Abstinte i wtedy już JB będzie untethertet ?
Po instalacji Sam z Cydii odrazy simlock zostanie ominięty czy trzeba jeszcze raz wyknonywać operacje ?

#21 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 26 May 2012 - 15:00

dałem sam sobie radę.

Kolejne pytanie jak mam kartę sim operatora mam aktywować iphone i potem już zrobić JB Abstinte i wtedy już JB będzie untethertet ?
Po instalacji Sam z Cydii odrazy simlock zostanie ominięty czy trzeba jeszcze raz wyknonywać operacje ?

Nie robisz JB Absintem to po 1. Po 2 ja ustawiałem SAM jeszcze raz.

#22 sheep.

sheep.
  • 559 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 May 2012 - 15:50

Nie robisz JB Absintem to po 1. Po 2 ja ustawiałem SAM jeszcze raz.

dlaczego nie ? skoro iphone będzie aktywowan normalnie ( nie hacktywowany) ?

#23 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 26 May 2012 - 15:55

dlaczego nie ? skoro iphone będzie aktywowan normalnie ( nie hacktywowany) ?

Nie doczytałem że telefon będzie aktywowany macierzysta kartą sim.
W takim wypadku zrobisz trwały JB Absintem.

#24 sheep.

sheep.
  • 559 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 May 2012 - 16:31

Ok zabieram się do pracy :D zdam relacje czy działa ! Edit: O ten bilet to chodzi o ten program Cookie ? tak ? Pytam ponieważ nie chcę uwalić sobie iphone...

#25 Sony156

Sony156
  • 390 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 26 May 2012 - 16:57

Pytania z kategorii newbie: jak to jest z tymi biletami, przypisuja sie do iPhone? idzie jakos skopiowac czy cos zeby zrobic to na drugim iPhone? sory za tak glupie pytania, ale juz mnie denerwuje moj iPod..

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users