Spotkał mnie przykry wypadek w postaci pijanego człowieka, który wytrącił mi telefon i tym samym pozbawił go przycisku power, uszkadzając przy okazji obudowę. Opiszę uszkodzenia bardziej szczegółowo, po czym przedstawię moje pytania.
Jak już wspomniałem, straciłem przycisk (chociaż w zasadzie wiem gdzie jest, ale wolałbym żeby był tam gdzie powinien być), dlatego nie mogę już bezproblemowo blokować telefonu, a slot, w którym powinien tkwić przycisk luźno porusza się to w jedną, to w drugą stronę. Zastanawia mnie czy wystarczy w jakiś sposób przykleić przycisk do slotu, z którego wypadł, czy też musi zostać wykonana całościowa wymiana mechanizmu wymagająca otwarcia telefonu. Poza tym pęknięta obudowa nie jest tak irytująca jak szczelina między srebrną ramką, a resztą telefonu. Ramka po prostu odstaje od telefonu i nie wiem czy tą ramkę można w jakikolwiek sposób nagiąć do mojej woli i telefonu czy muszę kupić nową i ją wymienić.
Pytam zatem, czy samodzielna podjęcie wymiany/naprawy przycisku power oraz wymiany/naprawy chromowanej ramki, jak również ewentualną wymianę obudowy można nazwać trudną dla osoby, która miałaby to robić pierwszy raz? Pytam, bo wydaje mi się, że problem przycisku i srebrnej ramki mógłbym rozwiązać samodzielnie, wymianę obudowy oczywiście uznaję za konieczną do zrealizowania przez ludzi bardziej doświadczonych. Czy ktoś dokonywał podobnych napraw?

iPhone 3G - przycisk power i obudowa.
Rozpoczęty przez
kanapka
, 25 maj 2012 01:08
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25 maja 2012 - 01:08
Napisano 25 maja 2012 - 09:21
Jeśli znasz się trochę na elektronice, bez problemu dasz radę. Może też Ci to zrobić jakiś serwis GSM.
Musisz kupić nowy power - TAŚMA HF JACK WŁĄCZNIK POWER IPHONE 3GS (2308755333) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
A tu masz odbudowę + ramke - ORG. JAKOŚĆ Obudowa iPHONE 3G 3GS + ramka + FOLIA (2357048142) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Musisz kupić nowy power - TAŚMA HF JACK WŁĄCZNIK POWER IPHONE 3GS (2308755333) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
A tu masz odbudowę + ramke - ORG. JAKOŚĆ Obudowa iPHONE 3G 3GS + ramka + FOLIA (2357048142) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Napisano 01 czerwca 2012 - 02:13
Dziękuję za odpowiedź. Na elektronice nie znam się nawet trochę, ale na pewno znajdę odpowiednie instrukcje na youtube. W kwestii przycisku nie wiem jednak nadal czy koniczna jest wymiana całego podzespołu, czy wystarczy przyklejenie przycisku. Może podeślę zdjęcia lub link do zdjęć kiedy dobiorę się do sensownego aparatu.
Napisano 02 czerwca 2012 - 17:54
Możesz też kupić pełną obudowę w której musisz tylko przełożyć płytę główną, kamerę i ekran.
Poszukaj na aukcjach tego sprzedawcy, ma każdy kolor i pojemność i jakość wykonania podobno dobra.
luckyyao168 | eBay
Poszukaj na aukcjach tego sprzedawcy, ma każdy kolor i pojemność i jakość wykonania podobno dobra.
luckyyao168 | eBay
Napisano 21 czerwca 2012 - 23:55
Ramka w iPhone 3G jest klejona i przykręcana - w moim było podobnie, odstawała w 2 miejscach - rozebrałem, przeczyściłem i przykleiłem ramkę do obudowy tak jak była - teraz nic nie odstaje i jest cacy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych