Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

dwa routery w sieci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 paulleash

paulleash
  • 6 postów

Napisano 24 maja 2012 - 13:55

Witam wszystkich, mam pytanie/problem odnośnie wykorzystania dwóch routerów w sieci. Po krótce: Mam jeden router (A) do którego są podłączone komputery przy pomocy WiFi, zarówno dla internetu jak i sieci wewnętrznej. Jako że potrzebuję szybszego transferu w sieci wewnętrznej, chciałbym wykorzystać drugi router (B), bez dostępu do netu, stricte do połączenia 4 iMaków (Lion) przez ehthernet. I tutaj pojawia mi się problem, bo komputery w dalszym ciągu wykorzystują WiFi routera A do transferu plików jeśli włączony jest Airport (jeśli go wyłącze, to nie ma dostępu do internetu) W związku z tym mam pytanie: czy jest możliwość ustawień tak by dany iMac do połączeń sieci wewnętrznej wykorzystywał router B a do internetu WiFi routera A? Z góry zaznaczam, że router A mam umiejscowiony dość daleko od komputerów i musiałbym pociągnąć baardzo dużo kabli, żeby użyć tylko ten router (chciałbym tego uniknąć - dlatego pomysł z drugim routerem) Ktoś może pomóc? Z góry dziękuję i pozdrawiam

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 346 postów

Napisano 24 maja 2012 - 14:32

Jeśli router A da Ci jakąś podsieć (na przykład 10.10.10.0/24) i natuje Internet na nią, a router B będzie miał podsieć inną (na przykład 20.20.20.0/24), to tak właśnie będzie - jeśli do innego komputera będziesz odnosił się po jego adresie z sieci 20.20.20.0/24, pójdzie to przez interfejs ethernet.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych