iPone 3gs Nie działający GPS
Started by
adrian622
, 23 May 2012 18:19
7 replies to this topic
Posted 23 May 2012 - 18:19
Witam, mam problem ze swoim GPSem w iPhone 3GS.
po prostu nie dziala, nawigacja odświeża sie raz na kilkanascie minut, z bardzo słaba dokładnością, programy korzystajace z GPSu tez nie dzialają;/
W telefonie nie ma JailBreak'a tzn telefon jest zaktualizowany do najnowszego softu 5.1.1 (9B206)
wersja firmware modemu: 05.16.05
kiedys był jailbreak wraz z cydią itd, ale GPS wtedy też nie działał więc potem przywróciłem ustawienia fabryczne, a z czasem przyszla aktualizacja do 5.1.1, a problem pozostał
proszę o pomoc, co zrobić.
P.S. Zapomniałem dodać, że również z WIFI mam problem, tzn jest to przynajmniej dla mnie mniej ważne niż GPS, ale po prostu słabo łapie zasięg wifi w miejscach gdzie inne telefony łapia. Musze byc naprawde blisko routera (max 3m) zeby połączył.

Posted 23 May 2012 - 18:43
Moze upadl Ci kiedys i odpiela sie antena? Ja bym go otworzyl i sprawdzil polaczenia czy wszystki taskiemi/kabelki sa podpiete. Ewentualnie odpiac przedmuchac wtyk i gniazdo i podpiac na nowo dla pewnosci. Jak czujesz sie na silach zrob to sam- jak nie oddaj komus kto lepiej w tym sie czuje.
Posted 24 May 2012 - 11:46
Powiem tak problem w 3GS z GPS to normalka, są tysiące tematów (u mnie tez nie działa) jednak jeśli u ciebie nie działa również WiFi to jak przedmówca sprawdziłbym środek a w ostateczności wymienił antenę (na allegro koszt do 10 zł a wymiana też nie należy do skomplikowanych - wszystko można zobaczyć na YouTube)
Ja tak się zastanawiam czy problemy z GPS w 3GS nie są związane z JB. Wszyscy co piszą o takim problemie to albo maja JB w telefonie, albo mieli.
Posted 24 May 2012 - 12:05
Ja tak się zastanawiam czy problemy z GPS w 3GS nie są związane z JB. Wszyscy co piszą o takim problemie to albo maja JB w telefonie, albo mieli.
Bzdura. Nawet jesli JB powoduje probemy z GPS'em ( w co nie wierze bo uzywalem 3GS z JB bez zadnych problemow z GPS ) to juz teoria ze JB powoduje problemy nawet po odtworzeniu oryginalnego oprogramowania jest wyssana z palca.
Posted 24 May 2012 - 12:46
Tak jest tysiace tematow odnosnie gps w 3gs ktory nie dziala badz dziala niedokladnie jest to jednak zwiazanie nie tyle z Jailbreakiem co koniecznoscia update basebandu do tego ktory jest w ipad1 (6.15) celem sciagniecia simlocka (ultrasn0w) tutaj mozna to wyraznie wykluczyc bo przeciez autor posta napisal wyraznie ze ma wlasciwy baseband. Dodatkowo wgrywal oryginalny soft razem z przeznaczonym do niego basebandem. Dodatkowo nie dziala wifi co wskazuje na hardwareowe uszkodzenie badz problem z antenami.
Posted 24 May 2012 - 13:34
Witam. No wiec przed chwila skończyłem skręcać iphona.
W środku wszystko wygląda okej, ale i tak wyciągnąłem płytę główną, było wszędzie pełno kurzu, ogólnie 'posprzątałem ' go w środku, upewniłem się ze wszystkie złączki i taśmy są dobrze podpięte.
Telefon dziala tak jak działał tzn bez zmian. GPS nie dziala, WIFI tylko blisko routera ;/
A wiec co teraz, zmieniać coś programowo, czy kupić od razu antenę taką jak np tutaj:
[url=http://allegro.pl/2021-oryginal-antena-wifi-gps-tasma-iphone-3g-3gs-i2348744635.html]2021# ORYGINAŁ ANTENA WiFi GPS TAŚMA IPHONE 3G 3GS (2348744635) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.[/url]
Co najlepiej zrobić?
aha, btw, telefon był kupiony używany, w momencie kupienia nie miał jailbreaka (czy był wcześniej - nie wiem) ale już wtedy nie działał GPS oraz wifi.
W środku telefonu zauważyłem ze była plomba, naklejka na jednej śrubce DO NOT REMOVE była nie uszkodzona, wiec telefon raczej nie był wcześniej rozbierany.
W środku wszystko wygląda okej, ale i tak wyciągnąłem płytę główną, było wszędzie pełno kurzu, ogólnie 'posprzątałem ' go w środku, upewniłem się ze wszystkie złączki i taśmy są dobrze podpięte.
Telefon dziala tak jak działał tzn bez zmian. GPS nie dziala, WIFI tylko blisko routera ;/
A wiec co teraz, zmieniać coś programowo, czy kupić od razu antenę taką jak np tutaj:
[url=http://allegro.pl/2021-oryginal-antena-wifi-gps-tasma-iphone-3g-3gs-i2348744635.html]2021# ORYGINAŁ ANTENA WiFi GPS TAŚMA IPHONE 3G 3GS (2348744635) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.[/url]
Co najlepiej zrobić?
aha, btw, telefon był kupiony używany, w momencie kupienia nie miał jailbreaka (czy był wcześniej - nie wiem) ale już wtedy nie działał GPS oraz wifi.
W środku telefonu zauważyłem ze była plomba, naklejka na jednej śrubce DO NOT REMOVE była nie uszkodzona, wiec telefon raczej nie był wcześniej rozbierany.
Posted 24 May 2012 - 17:20
Oczywiście duża większość postów z niedziałającym GPS w 3GS dotyczy BB z iPad`a jednak dużo ludzi pomimo, że nie zmieniła BB i posiada oryginalny ma problemy z GPS.
Ja w swoim telefonie też mam oryginalny BB z iOS 5.1.1 a GPS nie działa. Telefon nigdy nie upadł. Wymieniałem antenę jednak to nic nie zmieniło.
W chwili wolnego czasu będę chciał zmniejszyć iOS do 4.x.x (tylko nie pamiętam jaki z nich jest jeszcze wspierany przez Apple) i sprawdzić czy będzie działał GPS.
Z tego co wyczytałem na forach polskich i zagranicznych nikt nie wie co się dzieje ze GPS nie działa w modelach 3GS
Posted 25 June 2012 - 20:22
Wybaczcie że odświeżam. Otoz zakupilem jakis czas temu kolejnego mocno używanego 3GS jako zapasówka do 4S. Do wymiany byl dock systemowy, włacznik power. Czesci na eBayu kupilem, wszystko zmontowane i iPhone dziala. Przed tymi operacjami wszystko było dobrze, natomiast teraz mam potwornie slaby zasieg Wi-Fi i GPS, zasięg 3G również nie istnieje. Wymienilem antene od WiFi tą spod gniazda karty SIM ale poprawa jest tak minimalna że aż niezauważalna. Podczas rozbiorki urwałem ten miedziany styk łączący płyte glowna z tą ramką metalową. Da sie to jakoś zastąpic ?? Dodam ze przy otwartym iphone odlaczam taśme nr 7 od anteny i zasieg ginie calkowicie więc ta dolna antena raczej sprawna chociaż jesli trafi mi sie wymiana to porownam efekty. Wszelkie pomysly milo widziane.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users