Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dysk zewnętrzny HDD - jaki wybrać?

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 Pat Radomski

Pat Radomski
  • 701 posts
  • SkądKalisz

Posted 22 May 2012 - 13:29

Witam, stoję przed wyborem zewnętrznego dysku do Aira 11" . Dysk musi ładnie wyglądać i być dość mały. Obecnie moim faworytem jest WD My Passport Essential. Czy miał ktoś styczność z tym dyskiem, możecie mi go polecić? Jeśli ma znaczenie co będzie na dysku, to w większości muzyka.

#2 donvictorio88

donvictorio88
  • 259 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 May 2012 - 20:04

Jeśli szukasz dysku, który ładnie wygląda to LaCie ma w swojej ofercie najciekawszy design. Ja z kolei szukam obudowy do dysku 2,5 z mojego MacBooka. Stylowej i minimalistycznej, dzięki której połączę dysk przez USB. Zna/wie ktoś?

#3 Pat Radomski

Pat Radomski
  • 701 posts
  • SkądKalisz

Posted 22 May 2012 - 22:37

Jeśli szukasz dysku, który ładnie wygląda to LaCie ma w swojej ofercie najciekawszy design. Ja z kolei szukam obudowy do dysku 2,5 z mojego MacBooka. Stylowej i minimalistycznej, dzięki której połączę dysk przez USB. Zna/wie ktoś?

Czemu nie TEN?

#4 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 23 May 2012 - 07:44

Kup sobie oddzielnie dysk i obudowę. - Takie rozwiązanie jest dużo praktyczniejsze tzn. odkręcasz dwie śrubki podłączasz inny dysk i zgrywasz dane. - Wiesz jaki masz w środku dysk (wybór należy do Ciebie), kupujesz cichy albo wydajny, wybierasz markę, czytasz testy itp. - Będziesz miał dłuższą gwarancję na dysk - Tanio zmienisz obudowę jak by zainteresowały Cię nowe porty typu: USB 3.0, FireWire, Thunderbolt. Różnie może być w przyszłości.

#5 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 May 2012 - 09:19

Popieram słowa Rybaka. Dysk sobie możesz kupić dowolny, a obudowa jest bardzo prosta w złożeniu (wystarczą 2 minuty).

#6 donvictorio88

donvictorio88
  • 259 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 May 2012 - 13:17

Popieram słowa Rybaka. Dysk sobie możesz kupić dowolny, a obudowa jest bardzo prosta w złożeniu (wystarczą 2 minuty).

No o to mi właśnie chodzi. Mam zamiar kupić dysk SSD do Macbooka i używać dysku HDD 2,5 jako zewnętrzengo. Szukam tylko najbardziej sensownego rozwiązania i oczywiście zależy mi na dobrym designie... :) (o ile to było do mnie;p )

#7 Pat Radomski

Pat Radomski
  • 701 posts
  • SkądKalisz

Posted 24 May 2012 - 17:53

Tylko nie mogę go otworzyć, ponieważ ten dysk idzie na prezent.

#8 donvictorio88

donvictorio88
  • 259 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 May 2012 - 23:52

Czemu nie TEN?

Jest w świetnej cenie. Sam bym go kupił, ale wolę poszukać czegoś tańszego -obudowy + dysk, który byłby wyciągnięty z MBP.

#9 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 May 2012 - 08:40

Ale co ma otwieranie do obudowy skręcanej samemu. Szukałbym dysków, gdzie do środka wkładane są samsungi. Sam samsung też ma ładne obudowy i tanie usb 3.0

#10 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 25 May 2012 - 09:02

Witam, stoję przed wyborem zewnętrznego dysku do Aira 11" . Dysk musi ładnie wyglądać i być dość mały. Obecnie moim faworytem jest WD My Passport Essential. Czy miał ktoś styczność z tym dyskiem, możecie mi go polecić? Jeśli ma znaczenie co będzie na dysku, to w większości muzyka.

Zwróć uwagę, że to jest dysk do pecetów i ma soft WD w wersji na Windowsa.
Poza tym obudowa jest plastikowa i łatwo się rysuje.

Popatrz na:
http://wdc.com/pl/pr...portableformac/
http://www.seagate.c...le-hard-drives/
http://www.toshiba-m...arde/alu2-s-25/
http://www.toshiba-m...twarde/steel-s/
http://www.freecom.c...Mobile-Drive-Mg
http://go.iomega.com...m/?partner=4740
http://go.iomega.com...e/?partner=4740
http://www.verbatim....ortable_36.html

np. Toshiba StorE Alu2 PA4239E-1HJ0 jest w dobrej cenie jak na 1TB
http://www.skapiec.p.../8/comp/3335053

Kup sobie oddzielnie dysk i obudowę.

- Takie rozwiązanie jest dużo praktyczniejsze tzn. odkręcasz dwie śrubki podłączasz inny dysk i zgrywasz dane.
- Wiesz jaki masz w środku dysk (wybór należy do Ciebie), kupujesz cichy albo wydajny, wybierasz markę, czytasz testy itp.
- Będziesz miał dłuższą gwarancję na dysk
- Tanio zmienisz obudowę jak by zainteresowały Cię nowe porty typu: USB 3.0, FireWire, Thunderbolt. Różnie może być w przyszłości.

Nie opłaca się, bo obudowa + dysk wyjdzie ze 100 zł drożej niż gotowy dysk zewnętrzny.

#11 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 25 May 2012 - 10:25

Ale jeżeli dysk ma być wyjęty z MBP to najbardziej opłaca się kupić obudowę. Poza tym można dobrać dysk jaki się chce w dowolnej obudowie.

#12 maciejowyy

maciejowyy
  • 47 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 27 May 2012 - 15:42

Podepnę się pod temat, również po wstawieniu do mojego maka SSD chcę standardwy HDD włożyć do obudowy i teraz pytanie czy opłaca się kupić taką obudowę :Welland ME-940U USB 2.0/Firewire obudowa SATA 2,5" | Multimedia \ Obudowy USB | KURTMEDIA.PL - Twój Sklep Internetowy - IT RTV FOTO GPS z obsługą starszego FireWire czy coś ze zwykłym USB 2.0? Chodzi mi o prędkość rzecz jasna.

#13 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 27 May 2012 - 16:19

Podepnę się pod temat, również po wstawieniu do mojego maka SSD chcę standardwy HDD włożyć do obudowy i teraz pytanie czy opłaca się kupić taką obudowę :Welland ME-940U USB 2.0/Firewire obudowa SATA 2,5" | Multimedia \ Obudowy USB | KURTMEDIA.PL - Twój Sklep Internetowy - IT RTV FOTO GPS z obsługą starszego FireWire czy coś ze zwykłym USB 2.0? Chodzi mi o prędkość rzecz jasna.

Raczej nie ma sensu, bo ta obudowa ma wolne FireWire 400 z małą wtyczką bez linii zasilającej.
Poszukaj z FireWire 800 czyli IEEE 1394b z wtyczką 6-pin taką jakie gniazdo jest w MBP.

#14 maciejowyy

maciejowyy
  • 47 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 27 May 2012 - 17:37

No niestety póki co budżet mi na to nie pozwala :) Dziękuję jednak za odpowiedź, póki co do backupu użyję standardowego hdd w kieszeni na usb 2.0, powinno spełnić swoją rolę.

#15 _igi

_igi
  • 3155 posts

Posted 27 May 2012 - 22:15

Lacie ma świetnie wyglądającą serię dysków od Porsche Design. Jak dla mnie pełen bajer, tylko szkoda, że nie ma w nich portu na FW800. Nie wiem ile się zmieniło przez te 2-3 lata, ale słyszałem, że Lacie do najbardziej niezawodnych nie należy :-) Do aira z szybkimi jednostkami jest problem, w każdym razie gorąco polecam firmę WD. Nie mają tak zjawiskowego designu, ale są względnie niedrogie, niebrzydkie i wytrzymałe. Mam 3 3,5 dyski MyBook od nich, 1,5gb MyBook Studio (?) na FW800 i dwa starusieńkie już Travellery 500gb. Dosłownie żadnych problemów. Ciekawe są jeszcze dyski iomega, mam jeden 3,5" pod USB2, ale jeszcze za wcześnie na jakieś opinie o nim. Wadą napewno jest kretyński przewód USB, zamiast USB-miniusb jest USB - krzak. Strasznie wkurzające. Ale wybaczam, bo wygląda pięknie :-)

#16 iCrX

iCrX
  • 94 posts
  • Skąd100litza

Posted 05 August 2012 - 12:54

Witam, Szukam dysku zewnętrznego do robienia kopii zapasowych filmów w HD z kamery, zdjęć i pozostałych plików. Ważne jest aby pracował w funkcji duplikacji danych - 2 dyski twarde dublujące dane. Nie chcę trzymać zdjęć na laptopie, tylko cały magazyn mieć na dysku zewnętrznym pracującym w RAID 1 i mieć do nich cały czas dostęp - np z maca mini podłączonego do tego dysku i wyświetlającego całość na TV lub z laptopa łączącego się z maciem mini bezprzewodowo. Czy jest w ogóle coś takiego możliwe? Docelowo chciałbym mieć dostęp do tych danych prosto z dysku zewnętrznego - czy TM mi to umożliwi? Maca mini (w niedalekiej przyszłości) chcę mieć jako HT - czyli oglądać filmy, zdjęcia, internet itd....w późniejszym czasie podłączyć go do kina domowego, które kiedyś kupię ;) Mój traf to WDC Thunderbolt Duo 6TB - jednak cena sprawia że cały czas się zastanawiam... Pomoże ktoś w wyborze? ;)

#17 seeadv

seeadv
  • 688 posts

Posted 05 August 2012 - 13:43

Rozejrzyj się raczej nad serwerami typu Synology DS212j lub QNAP TS-212, ze wskazaniem na Synology jak już kiedyś komuś w innym temacie pisałem. Znacznie więcej możliwości od dysków WD Live. Wyjdzie w sumie drożej od WD (bo jeszcze dyski trzeba dokupić) ale nie będziesz żałował.

#18 iCrX

iCrX
  • 94 posts
  • Skąd100litza

Posted 05 August 2012 - 14:07

Wiem czytałem co nieco....Jednak mając maca mini chyba będę mieć możliwość zrobienia z niego serwera np. udostępnić pliki w necie bądź zdjęcia. (może wyjdzie kiedyś ML Server ;)). Nie jestem informatykiem więc zaawansowane używanie dysków jako serwery chyba mnie przerasta. Na benchmarku jest test Synology DS212 jednak dla mnie to dość skomplikowane. Prawdopodobnie ustawiłbym wszystko jak w tym teście ale w razie problemów miałbym spory kłopot :D. Po prostu nie mam tyle czasu aby zapoznać się z tematem. Cenię prostotę i łatwość. Dlatego biorę pod uwagę MBTBD+Mac Mini. Dodtakowo kiedyś będzie kino domowe. Czy tego Synology można podłączyć do kina domowego? Maca mini odpalam, iTunes i puszczam przez KD muzę. Simple.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users