Witajcie,
Mam pewien problem, otóż Mac po prostu zrywa połączenie Wi-Fi. Znaczy, niezupełnie zrywa, po według ikonki połączenie dalej jest nawiązane, ale nie są wysyłane i odbierane żadne dane. Aby ponownie zadziałało, muszę wyłączyć Wi-Fi i włączyć je ponownie, wtedy Internet mam przez kilkanaście sekund.
Podczas gdy te problemy występują, na laptopie i iTouchu wszystko działa jak należy, więc to raczej nie wina routera.
W czym może leżeć problem?
[10.7.4] iMac zrywa połączenie Wi-Fi
Started by
Xayan
, 17 May 2012 06:37
9 replies to this topic
Posted 17 May 2012 - 06:37
Posted 17 May 2012 - 08:50
Sporo informacji jest w podanym przez equinoxe linku. Na początek sprawdź na routerze jakim kanale WIFI działasz, czy aby przypadkiem nie jest tak, że w okolicy masz 20 innych sieci, wszystkie działające właśnie na kanale którego używasz. W takim przypadku mimo że sygnał będzie mocny, sieci mogą się zakłócać nawzajem. Jeżeli tak jest, sprawdź który z kanałów jest wolny, ustaw na routerze/ap a potem przetestuj. Powinno być lepiej. Najlepiej ustawić jeden z nienakładających się kanałów czyli 1,6,12 (o ile nie są bardzo zaśmiecone).
Posted 17 May 2012 - 08:59
Od siebie mogę dodać, że po aktualizacji do 10.7.4 też mam problem ze zrywającym się wifi.
Posted 17 May 2012 - 12:01
Co do kanałów: niemożliwe, mieszkam na wsi, w dostępnych sieciach czasem pojawia się WiFi moich sąsiadów, ale poza tym kompletne pustki.
Usunąłem jednak ten plik com.apple.aif.plist, póki co jest ok, jednak te problemy nie występowały cały czas - np. 3 dni temu wieczorem, wczoraj wieczorem i dziś rano. Prosiłbym więc jeszcze o niezamykanie tematu, bo może się okazać, że problem nie jest jeszcze rozwiązany.
A tak z ciekawości: da się jakoś zrobić downgrade systemu do 10.7.3, aby tych problemów nie było?
@Edit:
No to się nacieszyłem. Znowu nie działa. Będę musiał jeszcze pokombinować.
Posted 17 May 2012 - 13:43
Co do downgrade się nie wypowiem bo nigdy nie robiłem.
Natomiast co do tego, że w 10.7.4 są problemy z WIFI ja osobiście nie mogę potwierdzić (mam MacbookPro 15" Early 2011). U mnie śmiga aż miło, nie gubi sygnału, ładnie po wybudzeniu łapie sygnał, ale ja nie robiłem upgrade z poprzednich wersji tylko czystą instalację (miałem problemy z pamięcią RAM i po wymianie na nowe pamięci, stwierdziłem że bezpieczniej będzie na świeżo system postawić). W recovery miałem wersję 10.7.3 a potem dograłem tylko upgrade do 10.7.4. Wcześniej rzeczywiście miałem różne problemy z gubieniem sygnału WIFI i wieszaniem się aplikacji, ale wynikały one z uszkodzonej pamięci.
Przychodzi mi do głowy jeszcze jedna myśl - być może problem z WIFI jest związany z jakimś konkretnym modelem sprzętu. Większość pomija kwestie sprzętu, a przecież w środku różne graty siedzą. Np. na macbookpro 2011 może być ok, a na 2010 już nie.
Posted 21 May 2012 - 21:14
Mi pomogło zaprzestanie korzystania z Safari. Być może przypadek, ale jak na razie wszystko działa płynnie.
Posted 31 May 2012 - 07:04
Mam ten sam problem
Combo update zrobie jak bede w domu i dam znac.
Posted 31 May 2012 - 13:32
Combo raczej nic nie naprawi (u mnie nie naprawiło). Pomaga przestawienie kanału WiFi na taki, których nie ma w sąsiedztwie lub na 12 i 13 - wtedy iMac ma stabilne WiFi. Pojawia się za to u mnie inny problem - Macbook Air nie widzi wtedy tej sieci (jako jedyny nie widzi). Czyli jak nie urok to...
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users