Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro - lewy klik raz działa, raz nie działa.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 sushin

sushin
  • 11 postów

Napisano 14 maja 2012 - 17:04

Witam, Objawy dotyczą: 15' MacBook Pro 2.53 Ghz Intel Core 2 Duo z systemem 10.7.4 Objawy które poniżej opisuję nie są ciągłe i dotyczą nie tylko touchpada ale wszystkich urządzeń wskazujących podłączonych do tego komputera (testowałem mysz usb oraz tablet usb). - nagle przestaje działać lewy klik myszki/touchpada/tabletu (prawy działa normalnie) - czasem tak jakby lewy klik się blokował w pozycji "wciśnięty" i mogę sobie jeździć po całym ekranie zaznaczając tekst i inne elementy aż się nie odblokuje - przy ustawieniu żeby zamiast kliknięcia było dotknięcie palcem objawy nie znikają, dalej działa prawy nie działa lewy - reset nie pomaga. Czasem pomaga kilka resetów Zrobiłem reset PRAM, VRAM, reset PMC oraz przeinstalowałem Liona i nic. Jeśli ktoś ma cień podejrzenia czego to może dotyczyć to proszę o informację.

#2 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 14 maja 2012 - 17:07

Nie działa klik w gładziku czy myszce? Był czymś zalany albo wycierany na mokro? Gładzik ma tylko jeden fizyczny przycisk.

#3 sushin

sushin
  • 11 postów

Napisano 14 maja 2012 - 17:15

Nie działa lewy klik w gładziku/myszce/tablecie i we wszystkim co tylko się podłączy. Wcześniej myślałem że to dotyczy kliku w touchpadzie więc przełączyłem na dotknięcie a nie kliknięcie. Jak sytuacja zaczęła się powtarzać mimo to, zacząłem podłączać myszkę i tablet i zdiagnozowałem że na wszystkich tych urządzeniach ten problem występuje. Komp nie spadł i nie został zalany. To się zaczęło dziać podczas normalnej pracy, po włączeniu kompa kilka tygodni temu.

#4 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 maja 2012 - 22:16

Może zrób Apple Hardware Test.

#5 sushin

sushin
  • 11 postów

Napisano 15 maja 2012 - 06:33

Czemu uważasz to za zasadne? Temat byl wcześniej w dziale hardware ale tak jak pisałem dotyczy nie tylko touchpada. We wszystkim co się podłączy (mysz, mysz USB, tablet) działa tylko prawy klik a lewy jest martwy. Wczoraj zacząłem zastanawiać się czy to nie jest wirus i pod tym kątem dzisiaj przetestuje kompa.

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 maja 2012 - 08:56

Ewidentnie wygląda to na dziwny problem systemowy. Wirus raczej nie. Ale w sumie nic nie można wykluczyć - Ty wiesz najlepiej co instalujesz.

#7 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 15 maja 2012 - 08:58

A bez baterii działa normalnie klikanie? bo były przypadki, że puchnie i blokuje touchpada.

#8 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 maja 2012 - 10:09

A bez baterii działa normalnie klikanie? bo były przypadki, że puchnie i blokuje touchpada.

Ale kolega pisze, że każde urządzenie mu nie klika.

#9 sushin

sushin
  • 11 postów

Napisano 15 maja 2012 - 12:28

@virgin71 - Zastanawia mnie tylko dlaczego problem nie rozwiązał się po przeinstalowaniu Liona? Czy można zrobić jakąś bardziej "dogłębną" instalację? :-D

#10 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 maja 2012 - 12:33

Heh, no to teraz już zagwozdka. Możliwe, że musiałbyś na czysto instalować. Może zostało coś, co powodowało błąd.

#11 sushin

sushin
  • 11 postów

Napisano 15 maja 2012 - 17:14

Na czysto czyli jak? Jeśli można łopatologicznie - byłbym wdzięczny :-)

#12 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 15 maja 2012 - 18:31

Jak postawiłeś nowego Liona to przywracałeś dane z Time Machine?

#13 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 maja 2012 - 09:44

Dokładnie, chodzi o to, czy nie przywróciłeś sobie powodu problemu. Na czysto, czyli format dysku i instalacja od zupełnego zera.

#14 sushin

sushin
  • 11 postów

Napisano 16 maja 2012 - 17:42

Nie używam Time machine. Ale to już nieistotne. Wydaje się że rozwiązałem problem a jego rozwiązanie z pewnością poprawi Wam humor. Otóż. Wczoraj wieczorem po zgraniu wszystkich rzeczy i spakowaniu maili i ustawień iBackupem zrobiłem sobie startowego pendrajwa z Lionem i usiadłem do reinstalki. Sformatowałem dysk i zainstalowałem Liona. Powgrywałem rzeczy z iBackupa, wszystko działało i po chwili znowu problem się zaczął. Byłem załamany że jednak jest to jakiś problem hardware'owy. I wtedy przypadkiem wyłączyłem bluetooth... klikanie zaczęło działać. Włączyłem bluetooth... przestało. I teraz uwaga - wyjaśnienie :-) Komp był kiedyś sparowany z myszką Magic Mouse (mamy ich w domu kilka, tak jak maków). Ta myszka leżała w domu pod stertą rzeczy z przygniecionym lewym klikiem :-D Co chwilę żądała połączenia z komputerem a potem się rozłączała (to osobny problem o którym pisałem w innym poście - mam tu silny sygnał który rozłącza wszystkie myszy MM). Po usunięciu wszystkich urządzeń Bluetooth sparowanych z kompem problem minął i od wczoraj działa bez zarzutu.

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 16 maja 2012 - 18:47

Hehe, fajne ;-) Skoro po problemie, zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych