Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

problem z instalacją Win7 poprzez Asystenta Boot Campa (nie widzi płyty instalacyjnej)

• Zamknięty Temat jest zamknięty
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 maclapko

maclapko
  • 15 postów
  • SkądTrójmiasto, PL

Napisano 13 maja 2012 - 20:28

witojcie Towarzysze. Kilka dni temu pytałem o możliwość instalacji Windowsa XP na Lione, okazało się, że nic z tego, teraz mam Windowsa 7, ale asystent Boot Campa melduje co następuje: "Nie można było znaleźć płyty instalacyjnej. Włóż płytę instalacyjną Windows i zaczekaj kilka sekund, aż zostanie ona rozpoznana." oto czym dysponuje: 1. obraz iso Windowsa 7, wypalony na DVD (na laptopie PC, gdy wybiorę opcję bootowania z DVD - zaczyna sie instalacja, czyli sądzę, że plyta jest OK. 2. instrukcja Bootcampa - na porblem z płytą, tam opisany, że trzeba być zalogowanym jako administrator - jestem zalogowany jako administrator. 3. finer widzi płytę i jej zawartość....czyli na Macu, płyta także działa. niestety nie udało się przejść przez podział na partycje, bo czytałem na forach, że gdybym miał już partycję zrobioną przez Bootcampa, to przy restacie trzymając lewy alt, można wystartować "ręcznie" instalacje Windowsa z płyty....ale nie mam takiej możliwości bo nie mam tej partycji. Kurka same problem na początku używania MacBooka - a tak sie cieszyłem, że patologie PC powoli zostawie za sobą...instalowanie Win7 traktuje jako etap przejściowy, bo moje inżynierskie programy nie mają pełnego wsparcia na platformie Mac. Proszę o pomoc, ale bądźcie wyrozumiali, bo przygodę z makówkami zacząłem kilka dni temu i cały ten świat jest dla mnie zupełnie nowy, wszelkie wskazówki mile widziane, ale w opcji dla zupełnie początkujących. a i tak zrobiłem duże postępy w pisaniu i robię mniej błędów

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 13 maja 2012 - 20:43

1. Partycje zrób sobie ręcznie w Disk Utility. 2. Zainstaluj Windowsa 'normalnie', jak na PC używając tej partycji. 3. ? 4. Profit! Tak naprawdę jedyne, co Ci potrzebne od Bootcamp Assistant to zrobienie płytki/pendrive ze sterownikami.

#3 maclapko

maclapko
  • 15 postów
  • SkądTrójmiasto, PL

Napisano 13 maja 2012 - 21:03

Dzięki za podpowiedź, Nie umiem zrobi nowej partycji w Narzędziach Dyskowych, czy możesz mi podpowiedzieć jak to zrobić? jednak obawiam się, nie wiem czy słusznie, że ręczny podział na partycje może wykasować pliki zawarte na dysku. Mam tylko jeden HD o pojemności 500GB, zastanawiam się, czy ręczne gmeranie w tym nie spowoduje za chwilę konieczności ponownej instalacji Mac OS? Czytałem temat pomocy poświęcony podziałowi na partycje i stąd moje wątpliwości.

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 13 maja 2012 - 21:12

Nie stracisz danych. W Disk Utility po prostu bierzesz partycję i przesuwasz. Było miliard razy, naprawdę.

#5 maclapko

maclapko
  • 15 postów
  • SkądTrójmiasto, PL

Napisano 13 maja 2012 - 21:33

Dzięki, podzieliłem. jednak Windows nie daje sie zainstalowac na żadnej partycji widocznej w Instalatorze, bo coś mu nie gra, a żadna nie daje się sformatować do NTFS. i dalej stoję, choć mały krok zrobiłem z tym podziałem. Wrociłem do poprzedniego jednoczęściwego układu i BootCamp nadal nie pozwala na instalację. Nadal kłody pod nogami. Dziś się już poddaję, jutro zaczynam walkę od nowa - dzięki za dzisiejsze wskazówki. Pozdrówka

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 13 maja 2012 - 21:43

A coś mówi, dlaczego nie pozwala? Wiesz, o wiele łatwiej pomagać, jak znamy chociaż komunikat o błędzie.

#7 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 14 maja 2012 - 00:38

Sformatowac ja trzeba pod Disk Utility do Fat32 a dopiero podczas instalacji Win7 do NTFS. Skoro plyta ci sie nie bootuje to moze dlatego, ze nie wypaliles jej jako bootwalnej plyty? Edit, jednak jest bootowalna.

#8 maclapko

maclapko
  • 15 postów
  • SkądTrójmiasto, PL

Napisano 14 maja 2012 - 19:35

Witajcie Kamraci. Udało się to przeprowadzić ręcznie, formatowanie jako Fat32 i potem poszło gladko...Winda już działa - dzięki koyoot Co do całego wsparcia dzięki Panie Modzie - wracając do błędu, to chyba bardziej był po mojej stronie, bo nie zauważyłem opcji do formatowania partycji jak o NTFS i dlatego instalator Windowsa nie chciał formatować tej partycji - zwalę to na późną porę i zmęczenie mojej głowy.... szkoda tylko, że po instalacji Windowsa i dodatkowych sterowników do niego od Apple, gładzik nie ma funkcji jak w Mac OS (przesuwanie i zumowanie i inne gesty,) było by wtedy zupełnie wspaniale.... Dzięki raz jeszcze za wydatną pomoc do następnego kontaktu

#9 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 14 maja 2012 - 21:56

Witajcie Kamraci.
(przesówanie ... i inne gesty,) było by wtedy zupełnie wspaniale....

Co najmniej ostrzeżenie! :)
Po polsku - "przesuwanie".
Pisze się przez "u" zwykłe :)
I było by wspaniale.

#10 maclapko

maclapko
  • 15 postów
  • SkądTrójmiasto, PL

Napisano 15 maja 2012 - 07:12

no za Ó się zgadzam, najmniej ban na miesiąc... :-) ale za "kamratów"??? nie przesadzajmy.. dziękuję raz jeszcze za miły kontakt i pozdrawiam. jak dla mnie temat do zamknięcia. ale do poczytania - oczywiście, może się przydać.

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 15 maja 2012 - 11:53

Co najmniej ostrzeżenie! :)
Po polsku - "przesuwanie".
Pisze się przez "u" zwykłe :)
I było by wspaniale.

Yahol, mała uwaga OT.
Jeśli masz ochotę komentować działania moderacji (co ostatnio robisz nadzwyczaj często), zapraszam do używania opcji 'Raportuj', a nie śmiecenie w wątkach. Czuj się ostrzeżony, następne takie wybryki nie zostaną bez echa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych