Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac a studia techniczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 janekk

janekk
  • 33 postów

Napisano 13 maja 2012 - 20:22

Witam W tym roku wybieram sie na studia, prawdopodobnie mechanika i budowa maszyn. Mysle o 3 uczelniach agh w Krakowie, politechniki wrocławska lub warszawska. Wiąże sie to z zakupem komputera, prawie na pewno laptopa. Kusi mnie zeby kupić macbooka pro szczegolnie ze za niedługo maja byc nowe z ivybridge. Plusy macbooka chyba każdy tutaj zna więc o tym nie ma sie co rozpisywać. Generalnie większość argumentów jest za macbookiem ale pozostaje jedna najistotniejsza sprawa. Oprogramowanie jakiego używa sie na takich kierunkach jest dostarczane przez uczelnie bezpłatnie dla studentów ponieważ kupowanie ich prywatnie to ogromne koszta. Orientuje sie ktos czy w ogole mozna te programy znaleść w wersjach na OS? I czy(tutaj najlepiej zeby sie wypowiedzieli studenci tych uczelni) uczelnie posiadają rownież wersje na OS? Instalowanie windowsa na macu mija sie wg mnie z celem a nie mam żadnego komputera z windowsem na którym mógłbym ewentualnie używać tych programów. Z góry dziękuje za pomoc Ps. Jesli umieścilem w złym dziale to proszę o przeniesienie.

#2 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 13 maja 2012 - 20:33

Wątpię w odpowiedniki na OS X, raczej wszystko co będą polecać czy aplikacji których będziesz używać w programie studiów będą na windę. Jednak 99% studentów w Polsce używa produktów MS.

#3 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 postów

Napisano 13 maja 2012 - 20:51

Bootcamp z Windą wcale nie mija się z celem, jeśli są to programy wymagające dużej wydajności systemu to chyba tylko to Ci pozostaje. A jeśli nie - myślę że Parallels wystarczy.

#4 janekk

janekk
  • 33 postów

Napisano 13 maja 2012 - 20:52

To zmartwiles mnie teraz. Poczekam aż jeszcze może jacyś studenci takich kierunków sie wypowiedzą. Chyba nie zaszkodzi tez sie spytać mailem uczelni. W sumie troche naiwnie pewnie ale licze ze maja tez ma OS oprogramowanie. Szczegolnie ze mam iPhona a produkty Apple swietnie razem współgrają.

#5 maciejowyy

maciejowyy
  • 47 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 13 maja 2012 - 21:06

Ja również wybieram się w tym roku na PWR, ale na elektrotechnikę bądź mechatronikę i kupiłem mac'a. Trudno, jeżeli nie będzie innego wyjścia dokupię jakiś używanego laptopa i będę na nim korzystał z programów, które nie dostanę pod OS.

#6 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 13 maja 2012 - 21:10

Wersje na OS X zwykle są, a to czy dana uczelnia je udostępnia sprawdź na ich stronach.

np.
http://www.apple.com...discipline.html
http://www.apple.com...calscience.html
http://usa.autodesk....atible-products

P.S.
AGH ma pracownię grafiki komputerowej z Makami Pro oraz iMakami, a także koło naukowe MacKN.

http://www.mackn.agh.edu.pl/

#7 zalmiwas

zalmiwas
  • 42 postów

Napisano 13 maja 2012 - 21:17

Np. Autodesk ma swoje programy w wersji mac i win. Przy rejestracji konta studenckiego na ich stronie mogłem wybrać dowolna wersję (w moim przypadku autocad).

#8 Maniek_mi20

Maniek_mi20
  • 27 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 maja 2012 - 21:18

Politechnika Wrocławska udostępnia platformę MSDN na której studenci posiadają dostęp do większości programów MS. Jeszcze rok temu kiedy miałem dostęp do owej bazy nie było tam żadnych odpowiedników programów przeznaczonych pod OS X.

#9 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 13 maja 2012 - 22:03

Nie ma żadnego problemu. Nawet Windowsa nie trzeba mieć :) Większość rzeczy robi się na linuksie, a mac jest do niego bardzo podobny i wszystko to samo można na nim robić. Na PWR większość pracy można (a nawet to zalecane) robić zdalnie, na serwerach uczelnianych. Logujemy się przez terminal (najlepiej graficzny X11 na macu) i działamy. W Xcodzie programuje się genialnie. AutoCad jak już wspomniano darmowy dla studentów, na macu śmiga. MatLab też jest. MSDN dostępny, ale Offica brak. Windowsa można ściągnąć (7 jak i 8), ale po co?

#10 janekk

janekk
  • 33 postów

Napisano 13 maja 2012 - 22:53

Troche sie pogubilem juz. Każdy powie cos innego :P. Czyli idąc na np politechnike wroclawska bede miał od uczelni takie same oprogramowanie niezależnie czy na windowsa czy na maca?

#11 verges

verges
  • 71 postów
  • SkądMadryt, Hiszpania

Napisano 13 maja 2012 - 23:18

Wszystko jest, nie ma tragedii, bierz maca i się nie zastanawiaj :). MSDN jest fajny ale w sumie jedyne co można tam ściągnąć to windowsy ;))) i jeszcze jakieś pierdoły microsoftu, których nie używa się na studiach.

#12 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 13 maja 2012 - 23:51

Poszukaj forum studentów kierunku na który chcesz iść i zapytaj czy ktoś ma maca.

#13 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 maja 2012 - 08:13

Z mechaniką i budową maszyn nie będziesz mieć problemu na PWr, przy czym jak coś, wystarczy kawałek parallelsa lub darmowy virtualbox. A to na potrzeby inventora. Jeśli natomiast się zagłębisz w jakieś koło, to zapewne zaczniesz używać NX8, który też na wirtualnej maszynie sobie poradzi, chociaż większe złożenia będą potrzebować sporo czasu.
Jeśli zamierzasz po prostu wyrobić dyplom, to chyba tylko inventor.

---------- Wpis dodano o 09:13 ---------- Poprzedni wpis dodano o 08:54 ----------

Poszukaj forum studentów kierunku na który chcesz iść i zapytaj czy ktoś ma maca.

No więc dlatego też piszę:) Znam się ze studentami z mechaniki i mają maki. Przynajmniej na PWr.

#14 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 maja 2012 - 08:47

Z mechaniką i budową maszyn nie będziesz mieć problemu na PWr, przy czym jak coś, wystarczy kawałek parallelsa lub darmowy virtualbox. A to na potrzeby inventora. Jeśli natomiast się zagłębisz w jakieś koło, to zapewne zaczniesz używać NX8, który też na wirtualnej maszynie sobie poradzi, chociaż większe złożenia będą potrzebować sporo czasu.
Jeśli zamierzasz po prostu wyrobić dyplom, to chyba tylko inventor.

http://mojmac.pl/2012/04/20/autodesk-inventor-fusion-dla-mac-beta-juz-dostepna/

#15 domeen

domeen
  • 270 postów
  • Skądja to znam?

Napisano 14 maja 2012 - 09:06

studiowałem Mechanikę i budowę maszyn na na AGH w B2. Od zawsze używałem Maca. Jest Autocad i MatLab. W zasadzie to wszystko czego było potrzeba. MSDN też jest na AGH, ale tak jak koledzy powyżej piszą - do ściągnięcia co najwyżej Windowsy. Reszta to śmieci. Office'a brak. Zależnie od tego jaki kierunek wybierzesz będziesz miał trochę PKMu i projektowania, później liźniesz programowania na poziomie sterowników, do tego Metrologia i matematyka. Do projektu prostej wyciągarki na zaliczenie przedmiotów projektowych wystarczy Ci Inventor plus MatLab do obliczeń. Nie wiem jak dzisiaj, ale jeszcze kilka lat temu w moim osobistym przekonaniu, poziom nauczania w oparciu o programy projektowe leżał i kwiczał. Gdybym miał bazować na wiedzy z zajęć - swój projekt szybciej bym narysował ręcznie. Generalnie uważam, że komputer, a raczej jego rodzaj nie jest konieczny do skończenia studiów. Przyda się i tak głównie do googlania :). Moim zdaniem nie masz co szczególnie podniecać się zapotrzebowaniem na maszyny projektowe podczas studiów bo nie będą Ci potrzebne. Uważam, że poza obliczeniami i programowaniem na poziomie sterownika dla prostego mechanizmu (a nic więcej w podstawowym toku nauczania nie zobaczysz) nie bardzo będziesz potrzebował konkretnego sprzętu. Mówię o AGH. Swoją drogą bardzo sobie cenię to, że u nas kładziono nacisk na maxymalny udział człowieka w projektowaniu. To ma sens - jeli uczelnia ma kształcić projektantów i dobrych inżynierów to muszą oni pracować w oparciu o swój umysł i wiedzę a nie zaznaczać checkboxy i wybierać opcje. Większość młodych ludzi jak ja kiedyś, myśli że idą na studia i muszą mieć mega sprzęt bo będą projektować mosty itp. Nie. Na studiach masz przyswoić wiedzę i umieć ją zastosować. Dopiero, gdy będziesz nią władał odpowiednio dobrze, przyjdzie czas na ułatwianie sobie PRACY softem i komputerem. Studia nie uczą obsługi softu - uczą rozumienia tego, co ów soft liczy i tworzy oraz dlaczego robi to tak a nie inaczej. Zanim dotrzesz do momentu gdzie komputer i soft będzie niezbędny, czekają Cię tysiące pokreślanych i zapisanych kartek, setki zdartych ołówków i długopisów i kilka zmian kalkulatora. Ale to dobrze - tak ma być - sprzęt i soft to tylko narzędzia, ułatwiają proces ale nie są konieczne.

#16 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 maja 2012 - 09:23

http://mojmac.pl/2012/04/20/autodesk-inventor-fusion-dla-mac-beta-juz-dostepna/

Łukasz, "The free* Autodesk® Inventor® Fusion Technology Preview". Niestety Invento i Inventor Fusion to dwa różne programy. Tak samo jak AutoCAD 2013 i AutoCAD WS. Nie ma porównania, fusion to tylko nieco więcej niż Word Viewer dla .doc.

@domeen, bardzo dobrze to ująłeś. Czasami do przesady siedzi się na kartkach i ołówkach, ale tak właśnie jest. Potwierdzam, że na PWr jest tak samo.
Inventora użyjesz tylko po to, żeby sprawdzić swoje wyniki. To co będziesz liczyć do projektu 2 dni, to Inventor/Catia/NX8 policzy za Ciebie z jednego kliknięcia. Ale to będą same wyniki, a projekt będzie potrzebował obliczeń:)

#17 janekk

janekk
  • 33 postów

Napisano 14 maja 2012 - 09:54

Ok czyli nie powinno byc problemu. Na wszelki wypadek wysłałem maila do uczelni. Teraz tylko ten dylemat czy sprzet jest warty swojej ceny :P ale mysle ze jak wyjdzie nowy MacBook pro to o ile teraz mozna miec wątpliwości to wtedy powinny zniknąć. A odnośnie wytrzymałości maców nadal są to laptopy ktore moga spokojnie służyć do 4-5 lat tak? Bo nie jest tajemnica ze większość laptopow windowsowych jest do wymiany po około 3 latach.

#18 maciejowyy

maciejowyy
  • 47 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 14 maja 2012 - 10:00

Jeżeli nigdy nie miałeś styczności z MAC Os to może dobrym wyjściem było by kupienie używanego maca z dobrym stanie, a gdy Ci się spodoba kupienie już najnowszy model? PS. Ja tak zrobiłem i nie żałuje :D

#19 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 maja 2012 - 10:26

Ja kupiłem nowy i też nie żałuję:) Generalnie mój plastikowy MacBook ma ponad 6 lat i śmiga. Dlatego możesz spokojnie kupować. Teraz to faktycznie poczekaj chwilę na nowy model. Myślę jednak, że spokojnie możesz brać Maka.

#20 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 maja 2012 - 13:30

Ok czyli nie powinno byc problemu. Na wszelki wypadek wysłałem maila do uczelni. Teraz tylko ten dylemat czy sprzet jest warty swojej ceny :P ale mysle ze jak wyjdzie nowy MacBook pro to o ile teraz mozna miec wątpliwości to wtedy powinny zniknąć. A odnośnie wytrzymałości maców nadal są to laptopy ktore moga spokojnie służyć do 4-5 lat tak? Bo nie jest tajemnica ze większość laptopow windowsowych jest do wymiany po około 3 latach.

Nie do końca, ThinkPady T i W, HP EliteBooki p i w czy Delle Latitude i Precision bez problemu wytrzymują 5 lat.

#21 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 maja 2012 - 15:56

Nie do końca, ThinkPady T i W, HP EliteBooki p i w czy Delle Latitude i Precision bez problemu wytrzymują 5 lat.

oraz HP Compaq.

#22 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 14 maja 2012 - 16:07

To do jakich programów będziesz miał dostęp zależy od wydziału/kierunku. Ja na w. elektroniki na PWr jak dotąd mam dostęp tylko do MSDNAA czyli programów M$ ale z drugiej strony żadne inne nie są mi potrzebne (Win7 i Visual Studio). Natomiast inne wydziały mogą udostępniać inne oprogramowanie (czy raczej wydziałom jest udostępniane to oprogramowane przez poszczególne firmy) np. wiem, że Inventor jest udostępniany na rok czasu i jest to wersja pełna.

#23 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 maja 2012 - 17:11

Wszystkie programu Autodesku są za darmo, na rocznych licencjach. Nie ma problemu z odnowieniem.

#24 janekk

janekk
  • 33 postów

Napisano 14 maja 2012 - 19:29

Byłem dzisiaj sobie poogladac laptopy i jedyny jaki widziałem ktory miał zadowalająca dla mnie jakość wykonania(nic sie nie ugina i nie trzeszczy ) z nawet lepszego materiału niz teraźniejsze macbooki bo z jakiegos magnetyzowanego chyba stopu dzieki czemu ważył przy 15.6" poniżej 2kg był sony. Tyle ze przy dosyc słabszych podzespolach niz teraźniejsze macbooki nie mówiąc o tych co wyjdą kosztował 4500. W sumie tak sie zastanawiając jakby kupowac laptop windowsowy ktory ma miec podobna jakość wykonania i komponenty co macbooki to wyszloby wcale nie tak duzo mniej.

#25 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 maja 2012 - 19:36

Byłem dzisiaj sobie poogladac laptopy i jedyny jaki widziałem ktory miał zadowalająca dla mnie jakość wykonania(nic sie nie ugina i nie trzeszczy ) z nawet lepszego materiału niz teraźniejsze macbooki bo z jakiegos magnetyzowanego chyba stopu dzieki czemu ważył przy 15.6" poniżej 2kg był sony. Tyle ze przy dosyc słabszych podzespolach niz teraźniejsze macbooki nie mówiąc o tych co wyjdą kosztował 4500.

Pokrywa Vaio SE wygina się jakby była z tektury.

W sumie tak sie zastanawiając jakby kupowac laptop windowsowy ktory ma miec podobna jakość wykonania i komponenty co macbooki to wyszloby wcale nie tak duzo mniej.

Nawet więcej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych