Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

10.6 a siec Windows - znikajace otoczenie sieciowe

• Zamknięty Temat jest zamknięty
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 gwinter

gwinter
  • 49 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 maja 2012 - 17:31

Moze wytlumacze : Macbook Pro i7 pracuje w sieci windows. Po uspieniu i uruchomieniu znikaja komputery z otoczenia sieciowego. Czasem pomaga restart routera ( TP-Link ) a czasem trzeba wylaczyc komputer a po kilku chwilach komputery sie pojawiaja. Czy jest sposob aby na stale w osx przypisac nazwy netbios w jakims pliku typu lmhost jak to ma miejsce w windowsie ? Moze jest jakis program do mapowania katalogow w sieci ? pozdrawiam Jacek

#2 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 08 maja 2012 - 19:56

Mi wogóle nie pokazuje automatycznie komputerów w otoczeniu sieciowym, dopóki ich nie zamontuję ręcznie z Findera. Każdy Windows pokazuje, Linux pokazuje, iOS pokazuje, odtwarzacz sieciowy pokazuje, konsola pokazuje a "najbardziej nowoczesny system operacyjny na świecie" nie chce pokazać.

#3 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 08 maja 2012 - 20:14

u mnie pokazuje na macu windę, ale na windzie nie widzę maca :)

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 346 postów

Napisano 09 maja 2012 - 12:43

Przenoszę, gdzie należy.

#5 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 09 maja 2012 - 12:55

Moze wytlumacze :
Macbook Pro i7 pracuje w sieci windows. Po uspieniu i uruchomieniu znikaja komputery z otoczenia sieciowego. Czasem pomaga restart routera ( TP-Link ) a czasem trzeba wylaczyc komputer a po kilku chwilach komputery sie pojawiaja. Czy jest sposob aby na stale w osx przypisac nazwy netbios w jakims pliku typu lmhost jak to ma miejsce w windowsie ? Moze jest jakis program do mapowania katalogow w sieci ?

pozdrawiam
Jacek

I wszystko wiadomo :D

Pisałem 1000x i każdy to olewa a potem narzeka że coś nie działa, wystarczy zakupić od razu sensowny sprzęt i problemy znikają wszystkie. Wiem bo sam to przerabiałem i to już nie raz.

#6 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 postów

Napisano 10 maja 2012 - 00:54

nic to nie zmienia. kupilem też nowy router linksysa wag320N w ktory wpięty jest pendrive , do tego mam jeszcze podlaczony dysk sieciowy Iomega, drugiego laptopa z win XP i dreamboxa i z pendrivem usb ktory jest wpięty bezpośrednio w router nie ma problemu zawsze gdy sie wlaczy laptopa to jest pokazywany w finderze. Niestety dysk sieciowy , dreambox i laptop z windą jest pokazywany w finderze jak mu sie zachce, albo wogóle nic nie ma, albo jedno tylko z urządzeń , albo nagle znikają i się pojawiają i bądź tu człowieku mądry o co z tym chodzi.

#7 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 11 maja 2012 - 10:18

Cudów nie ma, masz coś źle ustawione. Ja posiadam najtańszą obudowę sieciową 8level NAS-100 z dyskiem 1TB i żadnych problemów nie mam, wszystko działa i się widzi za każdym razem, problemy były w pierwszy dzień ale aktualizacja firmware'u rozwiązała wszystkie. Zasada działania sieci jest dość prosta i wystarczy tylko zadbać o adresy IP, ustawić protokoły udostępniania plików oraz wszędzie dać tą samą grupę roboczą. Routera nie ocenię bo go nie miałem i na pewno osobiście bym go nie kupił ale nie sądzę aby nie dało się na nim ustawić sieci. Pamiętaj o oprogramowaniu urządzeń aby zawsze było najnowsza :)

#8 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 25 maja 2012 - 21:50

Temat wałkowany milion razy, użyj opcji szukaj.

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 346 postów

Napisano 25 maja 2012 - 22:21

A Ty nie odświeżaj niepotrzebnie martwych tematów.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych